Silke Knol en Carvalho
Silke Knol en Carvalho Foto: Privébezit

Silke Knol: “Hij is mijn droompaard, dus ik wilde echt niet opgeven”

Dressuur

Toen Silke Knol in 2020 op zoek ging naar een nieuw dressuurpaard, viel ze voor de zachte blik van de zestienjarige Carvalho (v. Dayano). Hoewel de combinatie al snel de smaak te pakken had op wedstrijd, sloeg in april 2021 het noodlot toe toen de ruin kreupel oogde na een ongeluk. Nu, zo’n anderhalf jaar later, heeft de combinatie na heel veel pech, meerdere onderzoeken, lange periodes van rust, een operatie en een lang revalidatietraject eindelijk weer een stijgende lijn te pakken.

Advertisement

Dressuursport 

Silke heeft de ruin sinds oktober 2020 in haar bezit. “Ik ben bij hem terechtgekomen via een kennis waarvan ik in het verleden al eerder een paard heb gekocht”, steekt ze van wal. “Ik vind het toch altijd wel fijn om een paard te kopen bij iemand die ik al ken, dus zo ben ik uiteindelijk via via bij Carvalho uitgekomen. Ik heb hiervoor drie andere paarden gehad, maar die waren allemaal om verschillende redenen helaas niet geschikt voor de wedstrijdsport. Ik was daarom nu echt op zoek naar een paard waarmee ik wat verder kon komen in de dressuur”, vertelt Silke.

Spannend

“Het was een flinke rit naar de stal waar Carvalho stond, maar het was het meer dan waard. Toen ik hem zag, viel ik direct voor zijn lieve ogen en zachte blik. Ik vond het in het begin best spannend, omdat hij een stuk pittiger en alerter was dan de paarden die ik gewend was. Toen ik hem net had, was hij ontzettend onzeker en schrikkerig, maar inmiddels is het een super lief en geduldig paard geworden. Hij is heel erg werkwillig, denkt graag mee en leert ontzettend snel. Hij staat nu op een zorgboerderij en ik merk dat hij zich ook heel goed aanpast aan de jongeren die soms met hem bezig zijn”, vertelt ze lovend. 


Foto: Privébezit

Ongeluk

In april 2021 kreeg de combinatie echter met heel veel pech te maken. “Hij is toen samen met nog een ander paard uitgebroken en een drukke weg op gerend. We hebben hem uiteindelijk kunnen vangen, maar het is natuurlijk wel een enge gebeurtenis geweest voor hem. Wat er precies gebeurd is, weten we niet, maar we denken dat hij ergens tegenaan is gelopen of is uitgegleden, want sinds dat ongeluk is hij kreupel geworden op zijn rechter achterbeen. Na een onzekere periode vol adviezen van dierenartsen, meerdere echo’s, behandelingen op een kliniek en behandelingen op een revalidatiecentrum, kwamen we er via een MRI-scan uiteindelijk achter dat de aanhechting van de tussenpees niet alleen geïrriteerd, maar ook verdikt was.”

“Lastig om hem zo te zien”

“Ik heb hem begin 2022 laten opereren, waarna hij weer terug is gegaan naar het revalidatiecentrum. Ik wilde natuurlijk dat hij goed kon revalideren met deskundige mensen om hem heen. Ik vond het heel erg lastig om mijn paard zo veel op boxrust te zien staan. Hij was bij mij gewend om veel buiten te komen en veel vrijheid te hebben, dus dit was een enorme omslag. Uiteindelijk zijn ze hem langzaam gaan opbouwen in zijn spieren en conditie. Dat ging heel erg goed, tot hij eind maart opeens begon te staken in de aquatrainer. De dierenarts adviseerde om hem dan toch maar onder het zadel op te pakken, in de hoop dat dat beter ging.”

“Ik wilde niet opgeven”

“Hij pakte het onder het zadel super goed op, totdat hij een maand later wéér kreupel werd. Ik wist echt niet meer waar het vandaan kwam en wat we konden doen om het op te lossen, maar ik wilde absoluut niet opgeven. Hij is mijn droompaard en ik weet zeker dat hij talent heeft. Nadat hij afgelopen zomer drie maanden op het land heeft gestaan heb ik in september contact gezocht met Dhr. Schriel, een dierenarts uit Ruinerwold. Hij is eigenlijk met pensioen, maar ik besloot gewoon een poging te wagen en hem te bellen. Gelukkig wilde hij ons heel graag helpen. Hij heeft Carvalho twee keer in zijn rug en bekken behandeld en vond een wervel die een zenuw afknelde. Sinds hij dat heeft losgemaakt en behandeld, loopt Carvalho niet meer kreupel”, vertelt ze. 

Opbouwen

Hoewel de combinatie eindelijk weer aan het trainen is, gaat dat nog niet van een leien dakje. “Carvalho is natuurlijk niet echt los in zijn lichaam na al dat stilstaan en rusten. Hij vindt het trainen duidelijk zwaar en mist nog heel veel kracht en conditie, maar we denken met z’n allen dat het een kwestie is van tijd nemen en geduld hebben. Of hij daadwerkelijk nog de hogere sport in kan wordt afwachten, maar ik geniet in ieder geval al ontzettend van de ritjes die we nu weer kunnen maken.”

“Zijn gezondheid staat voorop”

“Als hij het hogere niveau uiteindelijk niet blijkt aan te kunnen, dan vind ik dat helemaal niet erg. Voor mij is het het belangrijkste dat hij gewoon pijnvrij een leuk rondje kan lopen, want hij geniet wel enorm van het rijden. Voor het ongeluk hebben we onze winstpunten in de B gehaald, dus ik hoop hem weer in het L te kunnen starten als alles goed blijft gaan. We waren in de trainingen thuis ook al wat verder, dus ik zou het heel gaaf vinden om uiteindelijk in het M of Z uit te komen, maar zijn gezondheid staat natuurlijk voorop!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Silke Knol en Carvalho