Marlies van Baalen met Habibi DvB tijdens de K&U wedstrijd in Schijndel
Marlies van Baalen met Habibi DvB tijdens de K&U wedstrijd in Schijndel Kathleen van Winden

Subtop | Marlies van Baalen naar 74% tijdens GP-debuut: “Habibi DvB heeft voor mij de X-factor”

Algemeen

Marlies van Baalen debuteerde afgelopen zondag in de Grand Prix met de tienjarige Habibi DvB (v. Don Schufro) op de K&U wedstrijd in Schijndel. De combinatie werd tweede met een overtuigende score van 74,46%.

Advertisement

Gefokt en opgeleid op DvB

De stoere vos ruin werd gefokt op Dressuurstal van Baalen. Jos Hoogendoorn reed meerdere jonge paarden competities met hem en daarna nam Mara de Vries de teugels over. Hij nam driemaal deel aan de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden met Mara de Vries, waarna ze hem samen met Coby van Baalen succesvol opgeleid heeft tot Grand Prix. Marlies zit sinds afgelopen zomer in het zadel van de ruin. “We hebben de hele zomer getraind en dat voelde al steeds beter aan. Het is dan altijd even afwachten hoe dat op een wedstrijd gaat. We zijn vrijdag al even wezen oefenen in de baan en dat was heel fijn. Het is een fijne accommodatie en de organisatie van rijvereniging Klavertje Vier had het perfect voor elkaar. Daardoor wist ik al een beetje wat ik zondag kon verwachten”, vertelt Marlies. 

‘Heerlijk rijden’

“Habibi DvB gaf een heel fijn gevoel, heel krachtig en los. Hij heeft met de oefeningen geen moeite en dat is heerlijk rijden in de Grand Prix. Het is een heel compleet paard en hij heeft voor mij wel de X-factor. Dat zou je misschien niet zo snel zeggen aan de hand, maar als hij zich aanspant en de ring binnenkomt heeft hij echt de uitstraling. Hij wilt zich laten zien en dat geeft een heel mooi beeld. Tijdens de training en de wedstrijd gaat hij er echt voor en dat is bijzonder. Je hebt niet zo vaak zulke complete paarden en dit was echt wel even heel erg genieten!”

Internationaal

De score loog er niet om en bewees dat de ruin bevestigd is op het hoogste niveau. “De cijfers waren allemaal echt goed. Hij scoort heel constant en de piaffe was dit weekend erg goed. De passage was heel krachtig en ook de uitgestrekte draf was een echt hoogtepunt. We willen nu voor de tweede Grand Prix-wedstrijd de kadervormingswedstrijd in Exloo op gaan geven. Daarna willen we graag naar Kronenberg voor onze eerste internationale wedstrijd. Dat is voor nu de bedoeling en het is heel leuk om internationaal in Nederland te rijden.”

Training bij Rieky Young

“Het is super leuk dat hij in onze stal zijn opleiding heeft gekregen en op tienjarige leeftijd in de Grand Prix kan stralen. Mijn moeder is altijd nauw betrokken geweest bij de training van Habibi DvB. Naast de trainingen met mijn moeder ga ik één keer per week naar Rieky Young. Ze was er op deze wedstrijd ook bij en begeleid mij sinds ik op Habibi rijd. Ze kan het net even op een andere manier zeggen en raakt daarmee precies de goede knop bij mij. Rieky is mega fanatiek, heeft enorm veel kennis en een heel scherp oog. Ik neem meestal twee paarden mee en ze kan mij met verschillende paarden goed trainen. Daarnaast volg ik de kadertrainingen bij Alex van Silfhout en zo heb ik een heel fijn team om me heen. Alleen kom je er niet en ik ben heel erg blij met deze topcoaches!” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Kathleen van Winden