Wolf
© DigiShots
Wolf © DigiShots DigiShots

Mogelijk gaan ‘probleemwolven’ in Noordrijn-Westfalen afgeschoten worden

Algemeen Wolvenleed

De wolf heeft al meerdere slachtoffers gemaakt. Niet alleen onder schapen, maar ook onder paarden en pony’s. Doordat de wolf een beschermde status heeft, is afschieten geen optie. Echter in Duitsland misschien niet voor lang. Vandaag keurde de meerderheid van de CDU en FDP in Düsseldorf een aanvraag goed. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen , dat aan Nederland grenst , gaat het afschieten van ‘probleemwolven’ bij vordering regelen. Ursula Heinen-Esser, Minister van Milieu zal in het voorjaar een vordering indienen.

Advertisement

Natuurbeschermers spannen een rechtszaak aan

In deze deelstaat zijn er in 2021, 40 aanvallen geregistreerd op boerderijdieren. De meeste in het wolvengebied aan de Nederrijn bij Schermbeck. Op grond van de Federale Natuurbeschermingswet, de EU-wetgeving en internationale beschermingsovereenkomsten is de wolf beschermd. Natuurbeschermers hebben een rechtszaak aangespannen tegen de plannen.

Schieten met rubber kogels

In de aangrenzende deelstaat wordt nu op een mildere manier geprobeerd om de aanvallen van de wolf te verminderen. Doormiddel van het schieten met rubber kogels , hopen ze de wolf af te schrikken. Deze kogel veroorzaakt een tijdelijke pijn en dat zou de wolf moeten verjagen.

Emotioneel debat

Doordat ook pony’s het slachtoffer zijn van de wolf, leidde dit tot een emotioneel debat. Toch wil de Minister van Milieu zich ook inzetten voor de beschermde dieren. Niet alleen het afschieten , maar ook de bescherming van graas- en landbouwhuisdieren moet verbetert worden. In de toekomst moeten de beslissingen voor het neerschieten van ‘probleemwolven’ genomen worden door het verantwoordelijke ministerie van Milieu. Je kan dit besluit niet bij de boeren neerleggen.

Bron: WDR