Foto collage Blij in de wei
Foto collage Blij in de wei Karin-Sevink

Boeren eisen actie van overheid tegen Jacobskruiskruid

Algemeen

De opmars van Jacobskruiskruid in Nederland is voor veel boeren en paardeneigenaren een doorn in het oog. Ondanks dat hij mooi en ijzersterk is, is de razendsnel groeiende plant giftig. Paarden en runderen kunnen er doodziek van worden. Boeren eisen dat de overheid meer werk maakt van de bestrijding van de plant.

Advertisement

Sluipmoordenaar

“Ik heb het zelf meegemaakt op mijn bedrijf. Een van mijn koeien vertoonde grote witte plekken op de zwart-witte huid. Op een gegeven moment ging de huid loshangen. Dan weet je het al, ze heeft jacobskruiskruid binnen gekregen”, aldus Dirk Bruins, veehouder en voorzitter van LTO Noord.

Jacobskruiskruid hoopt zich op in de lever. Zo’n opeenhoping van giftige stoffen kan het uiteindelijk fataal worden. Het is in feite een sluipmoordenaar.

Overheid

Voor wegbeheerders is jacobskruiskruid de perfecte plant. Tot voor kort plantte de gemeente. provincie of Rijkwaterstaat bij de aanleg van een weg of fietspad als eerst Jacobskruiskruid. Niet alleen omdat het er leuk uitziet, maar ook omdat de berm met de plant direct een stuk steviger is.

Dit gebeurt sinds kort niet meer, maar dat bekekent niet dat het probleem voorbij is. Overheden gaan steeds meer over op ecologisch maaibeleid. Er wordt minder gemaaid. Planten in de bermen, zoals het alom aanwezige jacobskruiskruid, krijgen de kans om volop in bloei te komen.

“Wij vinden biodiversiteit belangrijk en willen ook dat planten groeien. Maar we willen niet dat er giftige planten groeien. De plant moet beter gemaaid of weggehaald worden”, aldus de boeren.

Hele land

In het noorden van het land gaan stemmen om een overeenkomst op te stellen, waarin boeren samenwerken met provincie, gemeentes en Rijkswaterstaat. “Jacobskruiskruid hoeft wat ons betreft niet weg, het moet alleen niet meer in de buurt van boerenland staan”, benadrukt Bruins. 

Daarnaast staat in Limburg  een bijeenkomst gepland van paardenhouders, gemeenten en provincie. “In deze bijeenkomst willen we gemeenten vragen om tijdig te maaien”, aldus de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie. Ook in de Gelderse Vallei roept LTO gemeenten op in actie te komen.

Drenthe

“Per geval wordt gekeken of en hoe er actie wordt ondernomen”, laat een woordvoerder van de provincie Drenthe weten naar aanleiding van de oproep van LTO. “Waar het nodig blijkt, wordt extra gemaaid langs provinciale wegen bij landerijen voor hooi en waar vee loopt. Er is gekozen voor het individueel afhandelen van meldingen om rekening te kunnen houden met ecologisch bermbeheer.”

Bron: NOS

Foto: Digishots

Afbeelding