Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Boterbloemen in de wei, ongevaarlijk of niet?

Algemeen
Advertisement
Ze zijn lang niet zo gevaarlijk als Jacobskruiskruid, maar ze lijken even hardnekkig: boterbloemen. Veterinair toxicologen uit de Verenigde Staten deden onderzoek naar het risico van boterbloemen. Veel paardeneigenaren maken zich namelijk zorgen maken over de gele bloemetjes in hun weides.

Scherpe smaak

Er zijn tientallen soorten boterbloemen. Ze hebben een scherpe smaak en paarden zullen er zelden van eten. Boterbloemen bevatten de stof ranunculine. Bij vermaling, bijvoorbeeld als een paard op de vezels kauwt, wordt deze stof omgezet in het giftige protoanemonine. Deze stof veroorzaakt blaren op de huid alsook in de mond en het maag-darm-kanaal. Aangenomen wordt dat de giftigheid fors afneemt wanneer boterbloemen zijn gedroogd, bijvoorbeeld in hooi.

Zeer gevoelig

Paarden zijn van alle grazende dieren het meest gevoelig voor boterbloemen. Het eten ervan kan leiden tot blaren, kwijlen, mond- en maagzweren, koliek in diarree.  Omdat de smaak zo uitgesproken is, zullen ze er dus zelden van eten, maar dat is anders wanneer je weide zo schraal is, dat hij geen andere keuze heeft. Zorg er dus voor dat wanneer je paard op een schrale weide staat, bijvoorbeeld omdat hij hoefbevangen is, hij geen boterbloemen kan eten.

Bestrijding

Voor de bestrijding van boterbloemen is het nu al vrij laat, maar je kunt er wel voorkomen dat de plant zich het komende seizoen massaal verspreidt. Dat doe je door ervoor te zorgen dat je grasmat geen of weinig kale plekken vertoont. Dat is bovendien nuttig bij het tegengaan van de verspreiding van  Jacobskruiskruid. Ook wordt aangeraden de wei in september met kunstmest te bemesten. Bron: TheHorse Foto: archief