Algemeen

Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots) (Foto: DigiShots)
  • aangepast 15 juli 2021 10:12

Cosmo, Verdades en Nip Tuck leiden KWPN naar eerste plek op WBFSH-ranglijst

Wat afstamming betreft staan ze geen van allen model voor een typisch KWPN-dressuurpaard. Het zijn niet Jazz, Gribaldi of Ferro die voor het vaderschap tekenen van de KWPN’ers Cosmo, Verdades of Nip Tuck. Toch bemachtigt het Nederlandse stamboek vooral namens deze paarden de hoogste positie in het eindklassement van de WBFSH-ranking 2017.

Typisch KWPN?

Cosmo (2) stamt van springhengst Van Gogh, Florett As (v. Florestan I) is de vader van Verdades (3) ; hij komt uit een tuigpaardmerrie. Het vijfde paard op de ranglijst, Nip Tuck, staat te boek als zoon van Don Ruto, die geheel Duits gefokt is en bij het NRPS is goedgekeurd. De volgende paarden in het KWPN-rijtje, Glock’s Voice en Zaïre-E komen uit de befaamde Duitse D-lijn (De Niro en diens zoon Son de Niro). Cennin (v. Vivaldi) kan een ‘echt’ KWPN-paard genoemd worden, al is ook bij hem de Duitse invloed aanzienlijk: moeder Vitana V is van Donnerhall.

Duitse inbreng

Mooie prestatie desalniettemin van de KWPN-fokkers, die deze buitenlandse inbreng omarmen. Ons stamboek blijft een straatlengte voor op het Hannoveraner Verband, met als vlaggenpaarden Don Johnson, Damsey en d’Agostino.

Weihegold

Het derde stamboek dat eruit springt is het Oldenburger Verband. Uiteraard zorgt Weihegold (v. Don Schufro) hier voor een vracht aan punten. Dante Weltino en Delaunay dragen ook het nodige bij. Eindstand WBFSH Ranking 2017. Foto: DigiShots  

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties