Afbeelding
Foto: Digishots

Vier fokmerries overleden door vingerhoedskruid

Algemeen
Advertisement
Vier fokmerries van de Doornspijkse paardenfokker Cornelis Mooiweer zijn overleden omdat ze vingerhoedskruid binnen hebben gekregen. Ze laten drie veulens achter. Dinsdagavond voerde Mooiweer zijn paarden. Toen hij de volgende dag op stal kwam, zag hij dat de merries zich niet goed voelden. “Ze hadden nauwelijks eetlust en lieten de biks staan. Dan weet je dat er iets mis is”, vertelt de fokker.

Hart

De dierenarts dacht dat de paarden last hadden van gaskoliek, maar al snel bleek het giftige vingerhoedskruid de oorzaak te zijn. “Binnen de medische wereld wordt het gebruikt in medicijnen, om het hart sneller te laten kloppen. Dat is mijn merries fataal geworden.” Woensdagochtend overleed de eerste merrie. Daarna volgden twee anderen. Tot half 11 ‘s avonds vocht de vierde merrie voor haar leven in de paardenkliniek in Utrecht. De veulens waren toen tussen de vier en elf dagen oud.

Voer

Mooiweer weet nog niet hoe het giftige plantje zijn paarden fataal kon worden. Hij vermoedt dat het in een pak voer heeft gezeten, wat hij die dinsdagavond openmaakte en voerde. Donderdagavond werden de dode merries uit de stal gehaald. “Het leven gaat weer door. Het is erg vervelend, maar ik heb goede hoop dat de veulens het overleven.”

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid komt veel voor in het wild en heeft een bijna sprookjesachtig uiterlijk. De plant groeit goed in bossen (op plaatsen waar pas gekapt is), en op omwoelde terreinen. Het zaait makkelijk uit en wordt daardoor soms als onkruid beschouwd. Toch is de plant in vele tuincentra te koop.   Bron: De Stentor / Hoefslag Foto: Digishots