Afbeelding
Photographer: Margriet Markerink

Melanomen bij paarden en nu?

Verzorging Opvallend

Melanomen zijn een van de meest voorkomende huidtumoren bij paarden. Menig paardeneigenaar maakt zich dan ook ernstige zorgen. Maar wat is dan precies een melanoom? Kan ieder paard het krijgen? En kan een melanoom ook kwaadaardig zijn?

Advertisement

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een huidtumor bestaande uit overmatig delende pigmentcellen (melanocyten) die pigmentkorrels produceren. Er kan een ophoping ontstaan als een knobbel, bult of gezwel. Deze huidaandoening kan bij ieder paard (ongeacht kleur of ras) voorkomen, maar bij paarden zoals schimmels bevat de huid meer melanocyten, waardoor de kans op melanomen veel groter is. 

Kenmerken van melanomen:

  • Door de aanmaak van pigment zijn ze vaak donker van uiterlijk.
  • De grootte van een melanoom is zeer verschillend: van een klein knobbeltje tot de grootte van een tomaat. Ze beginnen als kleine bruine of zwarte bultjes en kunnen uitgroeien tot grote ‘vijgen’.
  • Ze komen veelal op plaatsen voor die dun behaard zijn of waar de huid pigment bevat: het gebied rond de anus, op de staartwortel, de geslachtsdelen, oren, ogen, mond, achter de kaaktakken en op de benen.
  • Het is mogelijk dat het paard maar één melanoom heeft, maar vaak groeien er meerdere melanomen op dezelfde plaats.
  • Ze ontstaan vaak op latere leeftijd, maar kunnen ook al bij jonge paarden voorkomen.

De goedaardige en kwaadaardige melanomen

Anders dan bij mensen zijn tumoren bij paarden vaak goedaardig en vormen ze op zich geen direct gevaar voor de gezondheid van het paard omdat ze zich niet verder verspreiden door het lichaam. Echter kunnen de plek, de hoeveelheid of de grootte van de melanomen soms wél een probleem vormen. Melanomen in de mond of op de lippen kunnen bijvoorbeeld hinder geven bij het dragen van een bit. Wanneer de tumoren snel en invasief groeien en (zeer snel) uitzaaien, duidt dit in veel gevallen op kwaadaardige melanomen.

Dierenarts raadplegen: wel of niet behandelen?

Sommige huidaandoeningen bij het paard lijken erg op elkaar. Raadpleeg bij het waarnemen van knobbels of bulten dus altijd de dierenarts. Deze kan per situatie een inschatting maken of een behandeling nodig en mogelijk is. Met een biopsie kan de aard van de tumor vastgesteld worden. Soms is het mogelijk melanomen te verwijderen door chirurgisch weg laten snijden of met vloeibaar stikstof. Helaas bestaat er nog geen succesvolle methode om definitief af te rekenen met alle vormen van melanomen. 

Bron: De Hoefslag