Afbeelding

Oogproblemen bij paarden

Algemeen
Advertisement
Het paardenoog is heel bijzonder en heeft enkele unieke eigenschappen. Het is echter ook een van de meest delicate organen. Oogproblemen komen dan ook veel voor bij paarden. Trauma van buitenaf, een oogziekte of een infectie zijn problemen die de paardenarts regelmatig tegenkomt. Elk probleem betreffende de ogen van een paard moet worden gezien als spoedeisend omdat er snel onherstelbare schade kan ontstaan met zelfs algehele blindheid tot gevolg.
Veel voorkomende oogproblemen bij paarden
  • Slijmvliesontsteking/Conjunctivitis of €˜vliegenoog' Dit is een ontsteking aan de slijmvliezen van de ogen waarbij het paard last krijgt van gezwollen en rode oogslijmvliezen zonder dat daarbij afwijkingen aan het hoornvlies optreden.  Vliegen, stof of verkoudheid kunnen irritatie veroorzaken. De ooguitvloeiing is waterig of pusachtig. De pupil heeft een normale grootte en de pupilreflex is aanwezig.
  • Hoornvliesbeschadiging/corneabeschadiging Dit is een plaatselijke troebeling van het hoornvlies. De staart van een ander paard kan bijvoorbeeld het hoornvlies beschadigen. Klein letsel aan de cornea is vaak op het blote oog onzichtbaar, maar meestal houdt het paard zijn oog dicht, zal het zich ongemakkelijk voelen in fel licht en traant het aangetaste oog. Bij een grotere beschadiging zie je vaak een blauw/grijs plekje op het hoornvlies. De pupil is meestal normaal van grootte, maar soms te klein.
  • Maanblindheid Dit is een ontsteking van de uvea (uvea is de verzamelnaam voor het vaatvlies, het straallichaam en de iris) en wordt ook wel Uveïtis of ERU (Equine Recidiverende Uveïtis) genoemd. Maanblindheid treedt meestal aan slechts één oog op en is voor het paard erg pijnlijk. Het hoornvlies is normaal of licht troebel (blauwe waas), er zijn vlokken zichtbaar in de voorste oogkamer, de pupil is te klein en de pupilreflex is afwezig. Het paard heeft vaak oogvloeiing, knijpt met het oog en het oogslijmvlies kan rood van kleur zijn. Leptospirose (een zeldzame infectie die veroorzaakt wordt door een besmetting met de Leptospira bacterie) wordt in de literatuur het meest genoemd als oorzaak, maar de precieze oorzaak van maanblindheid bij paarden is moeilijk te achterhalen. Het is waarschijnlijk een auto-immuunziekte, maar ook virussen, bacteriën, parasieten of trauma's zouden de oorzaak kunnen zijn. De kans op herhaaldelijke aanvallen is groot en bij elke aanval neemt de schade toe. Uiteindelijk kan het paard zelfs blind worden aan het aangetaste oog.
  • Ooglidverwondingen Het komt regelmatig voor dat iets van buitenaf schade toebrengt aan het oog of aan het ooglid van het paard.
  • Tumoren De tumor die het meeste voorkomt aan het oog is een plaveiselcelcarcinoom. Deze zien we vooral aan het derde ooglid (naast het onder- en bovenooglid hebben paarden ook een derde ooglid, dat ontspringt vanuit de binnenste ooghoek), maar soms ook op de oogbol zelf. Vooral bij Haflingers komt deze tumor regelmatig voor. De tumor ziet eruit als een roze onregelmatig plekje op het oog of derde ooglid.
Tijdig ingrijpen noodzakelijk!
Het is heel belangrijk om direct in te grijpen bij verdenking van een oogprobleem en meteen de paardenarts te bellen. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor oogproblemen. Probeer vooral de kans op infecties in het oog te voorkomen. Ga niet zelf aan de slag met een zalfje of afgekoeld gekookt water. Meer weten? Lees hier het volledige artikel Oogproblemen bij paarden op Paardenarts.nl. Meer over de auteur: Iris van Gulik (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): €˜In mei 2008 ben ik in Utrecht afgestudeerd als Erkend Paardendierenarts. Tijdens mijn studie heb ik veel stage gelopen in verschillende paardenklinieken in Nederland, Amerika en Nieuw-Zeeland. Ook heb ik twee jaar deel uitgemaakt van de Veulenbrigade, opvang van zieke en te vroeg geboren veulens. Na mijn studie ben ik meteen als paardendierenarts aan de slag gegaan bij Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal en daar werk ik nog steeds met veel plezier. In 2009 ben ik naar Kentucky (Rood&Riddle, grootste paardenkliniek van de wereld) en Florida geweest om stage te lopen. In 2010 naar een paardenkliniek in Texas. Ik vind het erg leuk om op deze manier mijn kennis te verbreden en te zien wat er allemaal mogelijk is met betrekking tot behandeling van paarden. Mijn persoonlijke interesse binnen het werk gaat uit naar de interne geneeskunde (waarbij zieke pasgeboren veulens een speciaal plekje verdienen), kreupelheidonderzoek (vooral echografie), embryotransplantatie, wondbehandeling en oogproblemen.' De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn te vinden is. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  
Afbeelding