Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Een functionerend paardengebit

Verzorging Opvallend

Het paardengebit is ontwikkeld voor het vermalen van vezelrijk en plantaardig voedsel. Een goed functionerend paardengebit houdt direct verband met een gezond spijsverteringsproces en draagt eveneens bij aan een plezierige samenwerking met je paard. Het gebit blijft gedurende het paardenleven doorgroeien en veranderen. Het is daarom van groot belang dat het regelmatig gecontroleerd wordt.

Advertisement

De ontwikkeling van het paardengebit

Het paard ontwikkelt in verschillende levensfases diverse tanden en kiezen. Normaliter is een paard op vijfjarige leeftijd uitgewisseld.

Premolaren: 

Ook wel de veulenkiezen (melkkiezen). Deze zijn al aanwezig bij de geboorte. Er zitten er zes in de bovenkaak en zes in de onderkaak. Ook noemen we de wolfskies een premolaar. De melkkiezen worden iets eerder gewisseld dan de snijtanden.

Molaren

Ook wel de ware (blijvende) kiezen. Verschijnen na het eerste levensjaar achter de derde premolaar. In totaal komen er in iedere kiezenrij drie molaren bij.

Snijtanden

Deze worden gebruikt voor het afsnijden van het voedsel. De eerste snijtanden komen binnen één week na de geboorte al door. Wanneer het veulen 6 tot 8 maanden oud is, heeft het alle twaalf snijtanden. Het paard wisselt normaal gesproken de snijtanden (van binnen naar buiten) op 2,5 jarige, 3,5 jarige en op 4,5 jarige leeftijd.

Hengstentanden

Ook wel ruinentanden. Komen voor bij hengsten, ruinen en sommige merries.

Wolfstanden

Een tand die zich soms ontwikkelt voor de voorste kies. De wolfskies is een uitgroei van een rudimentaire tandkiem. Paarden kunnen zowel in de boven- als de onderkaak wolfskiezen/-tanden krijgen. Deze komen door tussen de 6 en 18 maanden. Het paard kan hier hinder van ondervinden wanneer er met een bit wordt gereden.

Verschillende gebitsafwijkingen bij paarden

Onderstaand de meest voorkomende afwijkingen en kunnen door de dierenarts/paardentandarts worden verholpen:

  • Glazuurpunten (enamelpunten) Deze (scherpe) richels ontstaan voornamelijk aan de tongzijde van de kiezen in de onderkaak en aan de wangzijde van de kiezen in de bovenkaak.
  • Doppen Tijdens het wisselen van de premolaren kunnen resterende elementen bovenop de nieuwe elementen blijven zitten, dit worden ook wel €˜doppen’ genoemd.
  • Golven Wanneer de kiezen ongelijk afslijten is er vanaf de zijkant vaak een golvend patroon te zien.
  • Haken Als de wrijfvlaktes van twee tegenoverliggende kiezen niet evenredig afslijten, kunnen er (scherpe) haken ontstaan.
  • Onderbeet De onderste snijtanden liggen minstens een tandbreedte meer naar voren dan de bovenste snijtanden.
  • Overbeet De bovenste snijtanden staan minstens een tandbreedte verder naar voren dan de onderste snijtanden.
  • Tandsteen Hierdoor kunnen ontstekingen van het tandvlees ontstaan.
  • Wolfskiezen/- tanden Het kan pijnlijk zijn wanneer het bit de wolfskies raakt.

Verschillende signalen

Een paard kan verschillende signalen afgeven die wijzen op een van de bovenstaande gebitsafwijkingen. De meeste zijn op het gebied van de spijsvertering, maar sommige afwijkingen laten nagenoeg geen symptomen of gedragingen van het paard zien. Het is daarom verstandig om je paard regelmatig te laten controleren door de dierenarts/paardentandarts. 

Bron: De Hoefslag