Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Bietenpulp terug in beeld

Verzorging Opvallend

Lange tijd was bietenpulp maar bij weinig paardeneigenaren een gewild product. Met een minimale weektijd van zes uur is het bewerkelijk voer, bovendien bestond het risico op slokdarmverstopping of maagruptuur wanneer het te kort geweekt of droog werd gegeten. Dat risico bestaat nog steeds, maar steeds meer paardeneigenaren hebben de goede kanten van bietenpulp herontdekt, waardoor het weer steeds meer wordt gebruikt. Ten goede van de paarden! 

Advertisement

Darmgezondheid 

De ruwe vezels die in bietenpulp ruim vertegenwoordigd zijn (o.a. pectine), worden door bepaalde darmbacteriën gebruikt als energiebron. Deze belangrijke bacteriegroepen worden zo geholpen om te overleven, waardoor eventuele schadelijke bacteriegroepen minder kans krijgen. Bij de omzetting van de vezels door bacteriën worden bovendien vluchtige vetzuren geproduceerd, die weer als specifieke energiebron dienen voor de darmcellen. Bietenpulp helpt daarmee de paardendarm gezond te houden. 

Langzame energiebron 

De vluchtige vetzuren die door de darmbacteriën worden gevormd bij de omzetting van ruwe vezels, dienen niet alleen als energiebron voor de darmcellen. Veel van deze vluchtige vetzuren worden namelijk door de darmwand in het bloed opgenomen, en kunnen vervolgens als energiebron in iedere cel in het paardenlichaam worden gebruikt. Een paard kan dus veel energie halen uit bietenpulp, die bovendien langzaam vrijkomt. Bietenpulp als energiebron is bovendien €˜veilig’, omdat het geen grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel of darmverzuring veroorzaakt. 

Geen stof, schimmelsporen, andere allergenen

 Bietenpulp is ideaal voor gebruik als ‘ruwvoer’ voor paarden met een stofallergie of andere luchtwegproblemen. Bietenpulp wordt nat gevoerd, waardoor het niet stoft en geen schimmelsporen bevat (mits gevoerd binnen één dag na weken). Het suikergehalte is, naast de weektijd en bovengenoemde risico’s een belangrijke eigenschap van bietenpulp waardoor veel paardeneigenaren het niet graag gebruiken. Ongemelasseerde bietenpulp bevat echter slechts 5-7% suiker en is daarom ook te gebruiken bij bijvoorbeeld insulineresistente of hoefbevangen (-heidgevoelige) paarden en pony’s. 

Bron: De Hoefslag