Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Slokdarmverstopping: beter voorkomen dan genezen

Verzorging Opvallend

Het is de nachtmerrie van iedere paardeneigenaar: een hoestend, kuchend, kwijlend paard dat in een rare houding staat en duidelijk iets in de weg heeft zitten. De dierenarts kan meestal helpen door middel van een spierverslapper en/of sonderen, maar tot de dierenarts op locatie is, is slokdarmverstopping een heel akelig gebeuren, voor zowel eigenaar als paard. Alle reden dus om dit te voorkomen!

Advertisement

Let op senioren!

Bij senioren laat de kwaliteit van de kiezen na verloop van tijd te wensen over. Het voedsel wordt niet goed genoeg gekauwd; vaak vind je proppen voer rond de eetplek, maar soms wordt zo’n prop ook ingeslikt, met alle gevolgen van dien. Seniorenvoeders die geweekt moeten worden zijn een uitkomst. Toch verdient het nog altijd aanbeveling om ook langstengelig ruwvoer beschikbaar te stellen. Houd senioren daarmee altijd goed in de gaten!

Zemelen

Zemelen kunnen het best nat gevoerd worden. Het zijn namelijk kleine velletjes waarop een paard weinig kauwt en bovendien zijn ze erg droog. Bij weinig speekselaanmaak is de kans aanwezig dat de zemelen in de keel blijven hangen en verstopping of op zijn minst een vervelend gevoel veroorzaken.

Zeer fijn gehakseld ruwvoer en gemaaid gras

Fijn gehakseld ruwvoer heeft een korte vezellengte en wordt minder gekauwd. Hier geldt hetzelfde risico als bij zemelen. Het voeren van gemaaid gras kan een risico zijn omdat een paard veel grotere happen kan nemen, waarbij het natte gras een klont kan vormen. Bietenpulp en slokdarmverstopping worden vaak in één adem genoemd. Bij het eten van €˜normale’ hoeveelheden droge bietenpulp is het risico op problemen echter heel klein. Slokdarmverstopping is al helemaal onwaarschijnlijk, omdat bietenpulp tijd en vocht nodig heeft om te zwellen en daarvoor veel te kort in de slokdarm aanwezig is. Een maagtorsie en verstoppingen verderop in het darmkanaal zijn veel waarschijnlijker, maar eigenlijk alleen als een paard op eigen houtje droge bietenpulp uit de ton heeft staan eten! 

Bron: De Hoefslag