Afbeelding
Foto: Paardenarts.nl

West Nijl virus bij paarden

Algemeen
Advertisement
Het West Nijl virus veroorzaakt de ziekte ‘West Nijl’, wat in Nederland voor de meeste mensen een nog relatief onbekende ziekte is. Naast paarden kunnen ook mensen, vogels en andere kleine zoogdieren ziek worden. De ziekte komt op dit moment nog niet in Nederland voor. Het virus is in het jaar 2000 voor het eerst gesignaleerd in Amerika, waar het zich in 3 jaar over het hele continent heeft verspreid. Op dit moment zien we de ziekte al vrij dichtbij in Oostenrijk en Zuid-Frankrijk. De verwachting is ook dat de ziekte op elke moment in Nederland kan opduiken, omdat trekvogels en muggen, die een belangrijke rol spelen in het overbrengen van de ziekte, volop in Nederland voorkomen. Verspreiding over de wereld wordt vermoedelijk ook veroorzaakt doordat er tegenwoordig meer internationaal en intercontinentaal transport is. Kennis en herkenning van de ziekte is erg belangrijk, aangezien het West Nijl virus hersenverschijnselen kan geven bij mens en paard en een therapie niet voor handen is. Gelukkig is de ziekte bij paarden in tegenstelling tot bij mensen eenvoudig te voorkomen met een jaarlijkse vaccinatie.
Hoe verspreidt het West Nijl virus zich en is het besmettelijk?
De ziekte wordt overgedragen door veel verschillende muggensoorten. De muggen nemen het virus op wanneer ze bloed zuigen bij een (zieke) vogel. Wanneer een mug die het virus bij zich draagt een mens of paard prikt, raakt deze geïnfecteerd met het virus en kan ziek worden. Anders dan bij de meeste virusinfecties, kunnen paarden en mensen de ziekte niet aan elkaar of aan andere diersoorten overdragen. Ze zijn dus niet besmettelijk. Wel kan de besmette mug ook andere paarden infecteren.
Symptomen van het West Nijl virus
Ongeveer 10% van alle paarden die geïnfecteerd worden met West Nijl virus zullen ziekte symptomen gaan vertonen. De meeste paarden worden dus niet ziek. Gemiddeld 2 tot 6 dagen nadat het paard door een mug werd geprikt, kan het symptomen gaan vertonen als: - griepachtige verschijnselen; dit wil zeggen milde koorts, sloomheid en niet willen eten - soms ook koliekverschijnselen Bij ongeveer 30% van de paarden die ziek wordt, krijgt een hersenvliesontsteking met ernstigere, neurologische verschijnselen. Ze krijgen symptomen zoals: - spiertrillingen - zwakte van de achterhand - ataxie - moeite met opstaan - alleen nog maar kunnen liggen Deze symptomen kunnen erg lijken op die van het rhinovirus. In zeldzame gevallen kunnen paarden ook blind worden.
Diagnose & behandeling
Wanneer een paard ziekteverschijnselen vertoont die bij een West Nijl virus infectie passen, kan de dierenarts deze infectie aantonen door bloedonderzoek te doen. Het zieke paard kan alleen ondersteunend behandeld worden, er bestaat namelijk geen medicatie specifiek tegen dit virus. Veruit de belangrijkste en eenvoudigste manier om te voorkomen dat je paard ziek wordt, is door deze te vaccineren tegen de ziekte. Mocht er een uitbraak komen in Nederland, dan is het belangrijk om naast het beschermen van de paarden tegen muggen ook jezelf te beschermen, aangezien ook mensen ernstig ziek kunnen worden. Meer weten over waar het voorkomen van het virus, overdracht, diagnose, prognose, behandeling, preventie en herstel? Lees hier het volledige artikel West Nijl virus bij paarden op Paardenarts.nl  Meer over de auteurs: Floor Bernard & Jessica Bakker (paardenartsen en auteurs bij Paardenarts.nl): "Jessica en Floor zijn beide gepassioneerde, erkende paardenartsen en paardentandartsen. Zij hebben in 2013 een mobiele praktijk opgezet waarbij complete en hoogwaardige veterinaire zorg wordt geleverd. Jessica en Floor willen door hun manier van kijken, werken en voorlichting geven een substantiële bijdrage leveren aan het welzijn en de gezondheid van paarden, pony's en ezels. Hierdoor hopen wij dat onze klanten meer en langer plezier hebben van hun Happy Athlete, weidemaatje of zoals het oneerbiedig genoemd wordt, hun recreatiepaard!€ De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.   Foto: Paardenarts.nl
Afbeelding