Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Blog Sara Ouwehand: Hoe je een ruiterhouding krijgt die je zelfs op de foto durft te zetten

Algemeen
Advertisement
Doorzitten en nog kunnen lachen ook? Een godswonder. Misschien weggelegd voor Edward, maar zeker niet voor jou. Toch? Well, I've got news. Het lijkt net zo lang moeilijk totdat het makkelijk wordt. Vergeet niet, in iedere ruiter zit een beetje Edward. Oké, soms is het zoeken. Jouw stukje Edward is even kwijt. Maar bespaar je alvast de moeite. Kilometers oefenen zonder beugels helpen je niet verder.

Nonsens met een zinnige oorsprong

In mijn praktijk komt het veel voor. Nonsens met een zinnige oorsprong. Ik noem een voorbeeld. In de lang verwachte eerste rijles riepen ze het al: "Druk je hielen uit!€ Met rode wangen van inspanning en opwinding deden we ons best. Die hielen moesten en zouden omlaag. De beugels ook, wat zeg ik, je hele gewicht kwam er aan te pas. Mijn bescheiden mening? Die is kort. Stop er mee! De voorbenen van je paard kunnen geen kant op bij overmatige beugeldruk. Een ideaal ingrediënt voor taktfouten. En trouwens, het been van de ruiter gaat ook op slot. Verend vermogen van de enkel/knie/heup-lijn? Dat gaat hop, het putje in. Die fijne zit is inderdaad een te hoog gegrepen godswonder als je je hielen uitdrukt. Tot zover de nonsens. Nu de zinnige oorsprong. Je hielen zijn inderdaad een sleutel naar een goede zit. Alleen draait het om iets veel subtielers, namelijk het verleggen van je zwaartepunt. En leg dat maar eens uit. Eigenlijk is het heel simpel. Niet dat gehang op je voorvoet! Verleg je zwaartepunt voor de grap eens naar je hielen en voel wat het doet.  Niet alleen in je voeten, maar in heel je lichaam. Voor de luie lezer verklap ik het effect. Hangen op de voorvoet betekent niets anders dan wiebelen en compenseren. Rusten in je hielen geeft steun en balans. Een goede begin van een ruiterhouding.

Veerkracht

En zo zijn er meer oneliners waar iedereen mee worstelt. "Recht zitten€, doet het ook zo goed. We overstrekken onze rug en trekken hem hol. Dus, je wervelkolom wordt korter en niet langer! Denk even na over de gevolgen hiervan.  Geen lengte, dus geen vering en daarom geen goede zit. Duidelijk verhaal, toch? Hoe dan wél, is nu de terechte vraag. Een wervelkom langer (€˜rechter' in de volksmond) maken, is een kwestie van tweerichtingsverkeer. Je kruin gaat omhoog en je staart naar beneden. Dat laatste vergeten we vaak. En dat is nou net de sleutel naar echte lengte en veerkracht. Stuiteren of doorzitten? Dit kan het verschil maken.

De holistische ruiter

Nog iets anders. Je lichaam is één geheel. Je kan je lichaam nu eenmaal niet in losse stukken besturen. Armpje hier, beentje daar, buik in de plooi en hoppa. Hey, was het maar zo simpel. Je bent geen Transformer! Ploeterende ruiters bewijzen de complexiteit van ons lichaam. Wat je links verandert, heeft rechts effect en andersom. Dat is een holistisch ruiterbeeld. Realistisch kan je het ook noemen. Frustratiezone (lees: klapperbenen,wiebelehanden etc) in beeld? Verandering van mindset kan leiden tot de oplossing. Vaak ligt de oorzaak van een houdingsprobleem ergens anders dan op de plaats delict. Blijven je benen maar klapperen? Goede kans dat je onderrug de boosdoener is. Die eeuwig terugwerkende binnenhand? Check je binnenheup een keer op blokkades. Gespannen heupen? Zorg dan dat je kaken ontspannen zijn. En zo kan ik voorbeelden blíjven geven. De puzzel is nooit gelegd. En dan heb ik het nog niet eens over de wisselwerking met je paard. Volgende blog misschien. Maar eerst schaffen we de oneliners over je houding af. Als tien keer gillen "handen laag€ niet helpt, dan ga je vanaf nu op zoek naar een dieper liggende oorzaak. Knoop het in je oren. Er bestaat geen mechanische besturing! We zijn geen robots, thank God no. Hier nog een afsluitende tip en voor het gemak blijf ik even bij dit voorbeeld. Zoek alsjeblieft een instructeur die verder komt dan het herhaalde brullen van "Handen laag!€. Bedenk even, houding en zit is een specialisme. Sara Ouwehand is initiatiefneemoester van www.Ruiterpilates.nl, start haar Haflinger ZZzwaar en loopt verwonderd rond in de paardenwereld. Foto: Remco Veurink [adrotate group=”81”]