Aziatische tijgermug
Aziatische tijgermug

West-Nijl Virus in noord-oost Duitsland

Algemeen
Advertisement
In Halle, in het noord-oosten van Duitsland, is het West-Nijl-virus (WNV) aangetroffen. Mensen of paarden die door een mug wordt gestoken die het virus bij zich draagt, kunnen encefalitis of hersenontsteking oplopen. Permanente schade aan de hersenen of de dood kunnen hierop volgen. Een andere complicatie is permanente spierzwakte.

Besmette vogels

WNV wordt overgedragen door muggen die geïnfecteerd raken doordat ze bloed opzuigen van met het virus besmette vogels. Het virus komt van oorsprong voor in Afrika en Oost-Azië, maar heeft zich in enkele jaren verspreid over Zuid-Europa en is nu doorgedrongen tot Noord-Duitsland. Doordat het steeds warmer wordt en er meer en meer natte natuur wordt gecreëerd, waar muggen zich onbeperkt kunnen voortplanten is het bijna zeker dat het virus ook naar Nederland komt.

Dodelijke afloop

Het WNV is een zoönose, wat inhoudt dat de infectie kan worden overgedragen van dier op mens. Nadat het in 1999 in de Verenigoede Staten (Oostkust) werd geconstateerd, werden in dat jaar 59 besmettingen genoteerd, waarvan 7 met dodelijke afloop. In de daaropvolgende paar jaar heeft WNV zich over Canada en Mexico en verspreid en heeft het ook de westkust van de Verenigoede Staten bereikt. In 2003 werden in de VS ruim 9000 gevallen gemeld waarvan bijna 250 patiënten overleden. In de jaren daarop verminderde het aantal meldingen.

Verschijnselen

Bij paarden verloopt een infectie met WNV over het algemeen zonder merkbare verschijnselen. Bij zo'n 10% van de gevallen worden (soms lichte) neurologische verschijnselen getoond met ook wel koortsachtige verschijnselen. In de meeste gevallen gaat de infectie nagenoeg ongemerkt voorbij. Voor paarden met acute neurologische verschijnselen ziet herstel er echter veel somberder uit. Zo’n 30% van deze dieren gaat dood of moet worden ingeslapen. Er is geen goede behandelmethode. Voor paarden bestaat sinds 2004 een vaccin tegen WNV. De meeste gespecialiseerde paardenklinieken raden op hun websites aan paarden jaarlijks in het voorjaar preventief in te enten. Anders dan voor paarden is er voor mensen nog geen vaccin voor handen. Bron: Ruiteren & Mennen Foto: archief