Algemeen

Kampioenen NK SMW klasse L en M bij Manege Gaasterland (Foto: Mensport)
  • aangepast 29 juni 2021 21:47

Manege Gaasterland gastheer voor het NK SMW klasse L en M

Op 7 en 8 september jl. werd het NK Samengesteld Mennen L en M verreden. Dit jaar werden de kampioenschappen verreden in het Mendistrict Noord en wel bij manege Gaasterland in Harich.

Prachtige locatie

Deze prachtige accommodatie leende zich uitstekend voor dit kampioenschap. Er waren drie dressuurringen en een prachtige zandpiste met een all-weather bodem voor de vaardigheid. Vanaf het overdekte terras naast de zandpiste had het publiek een mooi uitzicht op het parcours.

De wedstrijd

Op vrijdag werden de dressuur en de vaardigheid verreden. Voor de vaardigheid was een pittig parcours neergezet door parcoursbouwer Govert de Koning. De uitslag van de eerste dag was bepalend voor de startvolgorde van de marathon. En de strijd was natuurlijk nog lang niet gestreden. Want uiteindelijk gaat iedereen natuurlijk voor de felbegeerde titel!

Spannende strijd

In veel rubrieken bleef het spannend tot het eind. Want ook al sta je bovenaan na dag één, uiteindelijk is de strijd pas gestreden als de laatste deelnemer ook over de finish is. In een aantal rubrieken gaven de leiders van de rubrieken hun koppositie niet meer uit handen, maar hier en daar waren er toch ook nog wel wat verschuivingen in het klassement.

Enkelspan pony klasse L

De jeugdige Larissa Jansma startte als allereerste in de dressuur en zette daar meteen een mooi resultaat neer. In de vaardigheid werd het beste resultaat neergezet door Martin van Eijk. Hij was niet alleen foutloos maar bleef ook binnen de toegestane tijd. Weer een andere deelnemer, Johan de Hoop, reed de beste marathon in deze rubriek. Uiteindelijk was de 14-jarige Larissa Jansma de beste en werd zij kampioen in deze rubriek.

Enkelspan pony klasse M

In de dressuur was het de jonge Renate Provoost die een geweldige score neerzette van 46.67 strafpunten. Hoewel de eerste plek in de vaardigheid voor Cornelis van der Wal was met een mooie foutloze rit, bleef Renate ook na de dressuur en de vaardigheid op de eerste plaats staan. Zij liet ook alle ballen liggen en bleef binnen de toegestane tijd. En deze eerste plaats gaf zij niet meer uit handen. Ze was in de marathon weliswaar niet de beste, maar de resultaten van beide dagen samen was voldoende om kampioen te kunnen worden.

Enkelspan paard klasse L

In deze rubriek kon de einduitslag alle kanten op gaan. In de dressuur was Gerwin van Bakel de beste deelnemer, ook de vaardigheid legoede hij zonder fouten af en zo stond hij na dag één op een eerste plaats. In de marathon verloor hij echter te veel tijd op zijn concurrenten en kon hij deze positie niet vasthouden. De hoogste podiumplaats was hier voor Sanne Janssen.

Enkelspan paard klasse M

Leonne van Gestel had na de dressuur een ruime voorsprong opgebouwd op de nummer 2, met ruim 13 punten. Helaas kon ze deze voorsprong niet vasthouden op de tweede dag. Het was namelijk Arie Dibbits die een knallende marathon reed en vanaf de 5e plek de koppositie overnam en daarmee gouden medaille in ontvangst mocht nemen en Leonne genoegen moest nemen met de zilveren medaille.

Tweespan pony klasse L

Bij de tweespan pony's stond het podium vol met jeugdige menners, die bovendien na dag één al de eerste drie plaatsen bezetten, maar niet helemaal in dezelfde volgorde. Alleen de nummer één bleef hetzelfde en de nummers twee en drie hadden van plek geruild. Kampioen werd Jelle Leliveld en het zilver en brons waren voor Maaike Kraay en Jorn van Olst.

Tweespan pony klasse M

In deze rubriek was de einduitslag eigenlijk na dag één al bekend, alleen wisten de deelnemers dat natuurlijk zelf nog niet. Je bent immers pas kampioen als je in de marathon gefinisht bent en de eindscore beter is dan die van de rest. Hoewel Giel van der Linden, die na dag één op een tweede plek stond, een betere marathon reed, was de zesde plaats in de marathon voor Anneke Cremers voldoende om haar koppositie te behouden en werd ze kampioen in deze rubriek.

Tweespan paard klasse L

Bijna alle deelnemers reden een foutloze vaardigheid, maar in de dressuur lagen de punten best wat uit elkaar. Nu was het maar de vraag wie het sterkste was in de marathon en of dat bepalend zou zijn voor de einduitslag. Hoewel Jonas Corten veruit de beste was in de marathon was dat niet voldoende voor de gouden medaille en moest hij genoegen nemen met het zilver. Het goud was voor Gradjan Buss.

Tweespan paard klasse M

Met een verschil van minder dan één strafpunt werd de uitslag bepaald. Na dag één zaten de nummers één en twee elkaar al op de hielen en zou de marathon doorslaggevend zijn. In de marathon was Albert Hooyer echter iets meer dan drie seconden sneller dan Herman Kroon, waardoor hij de winnaar werd van deze rubriek.

Vierspan pony klasse L/tandem pony klasse L

De vierspannen en tandems pony L was een gecombineerde rubriek. In de dressuur lagen de resultaten van de nummers één en twee dichtbij elkaar en het eerste verschil werd gemaakt in de vaardigheid. Hier bouwde Marjolein Waarlé haar voorsprong uit. Maar wetende dat de nummer twee in de tussenstand, Martin Bliek, ontzettend snel kan zijn in de marathon, moest ze alles op alles zetten om haar positie vast te houden. Nadat ze in hindernis 1 een bal had afgereden en nog een kapotte streng had na hindernis 2 had ze er niet meer op gerekend dat ze kampioen zou worden. De ontlading was dan ook groot toen ze over de finish van hindernis 6 kwam en de omroeper hoorde zeggen dat ze op een voorlopige eerste plaats was geëindigd.

Vierspan pony klasse M

Na de dressuur en de vaardigheid was het verschil tussen de nummers één en twee bijzonder klein (minder dan één strafpunt), waarbij de eerste plaats bezet werd door rlf Lamein. En ook hier hing dan ook alles van de marathon af. Hij slaagoede erin zijn hoofd koel te houden en zijn eigen wedstrijd te rijden en zich niet te laten afleiden in wat de anderen deden. En met succes. Hij reed de snelste marathon en won de wedstrijd met een verschil van tien punten en werd daarmee kampioen in deze rubriek.

Vierspan paard klasse L en M

Bij de vierspannen was Monte Visser op alle onderdelen de sterkste. Hij reed de beste dressuurproef en had het minst aantal strafpunten in de vaardigheid.  Daarmee had hij al een voorsprong van 14 punten op Hans Goedhart die op de tweede plaats stond na deze beide onderdelen.Omdat Monte ook de beste was in de marathon bouwde hij zijn voorsprong nog iets uit en won hiermee de gouden medaille.

Tandem pony klasse M en Z

De sterkste in deze rubriek was Hanne Louise de Koning. Zij reed een fantastische dressuurproef en bouwde hiermee meteen een goede voorsprong op. Ondanks de wat tegenvallende resultaten in de vaardigheid, waar een derde plaats werd genoteerd, was dat nog voldoende om voorlopig aan kop te blijven staan. Ook in de marathon was zij de beste en werd daarmee de terechte winnaar van deze langspan rubriek. Aan het eind van de wedstrijd werden alle prijswinnaars gehuldigd op het erepodium en speelde het Wilhelmus voor de kampioenen. Tekst & Foto: Trijntje Lamein Lees meer over dit kampioenschap in Mensport Magazine

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties