Afbeelding

Duurzaam paarden houden

Algemeen Opvallend

Om het milieu te ontzien is duurzaamheid heel belangrijk. Het is overal terug te zien tegenwoordig; bij de overheid, op scholen, bij bedrijven en in huizen. Steeds meer mensen dragen hun steentje bij. 

Advertisement

Wie paarden heeft, kan ook op stal milieubewuster bezig te zijn. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken van de paardenstallen te installeren en paarden biologisch voer te geven.

Zonnepanelen op stal

Een gemiddelde manege heeft heel wat paardenstallen. Dat betekent dus flink wat dak. Zo’n dak is vaak perfect voor zonnepanelen. Ook ruiters met een privéstal en weinig dak, kunnen kiezen voor zonnepanelen. 

Alle beetjes zonne-energie helpen. De aanschaf van zonnepanelen is wel even een investering, maar het is er wel een die binnen een paar jaar weer terug te verdienen is. Wel is de stroom groen, en na de terugverdienperiode ook nog eens ‘gratis’.

Nut van opgewekte energie

Eigen stroom opwekken met zonnepanelen is natuurlijk ook gewoon heel handig. Het is te gebruiken voor verlichting en verwarmen van de kantine. Ook is het mogelijk om zo de benodigoede energie voor schrikdraad voor omheiningen te krijgen, of om de pomp voor automatische drinkbakken te laten werken. Gebruik je de stroom zelf niet of nauwelijks? 

Dan kan de stroom worden teruggeleverd aan het stroomnet. Die teruggeleverde stroom wordt verrekend met de energie die je afneemt bij de energieleverancier. En lever je meer aan het net dan dat je afneemt? Dan geldt er een vergoeding per geleverde kWh. Zo wordt er nog verdiend aan de zonnepanelen ook. Genoeg redenen dus om die loze ruimte op de daken in te zetten.

Duurzame paardenstallen

Naast het plaatsen van zonnepanelen, kun je nog meer doen om je paardenstal of -stallen duurzamer te maken. Gebruik bij de bouw of renovatie bijvoorbeeld duurzaam materiaal. 

Dat is hergebruikt of gemakkelijk afbreekbaar materiaal. Haal de spullen verder zoveel mogelijk bij bedrijven in de buurt. Denk goed na over isolatie; dat is ook vooral fijn zodat de stal in de winter wat warmer blijft en in de zomer juist niet al te heet wordt. 

En voor de verlichting is het goed om ledlampen in te zetten, in plaats van gloeilampen of tl-buizen. Deze lampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen.

Duurzaam voer voor je paarden

Denk ook eens aan wat je paarden eten. Hoe is het biks of het hooi dat je voert verkregen? Zijn er bij de productie pesticiden gebruikt? Sommige merken paardenvoer zijn gemaakt met grondstoffen die zonder bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. 

Dat maakt het voer een stuk duurzamer. Ook bevat dit voer meestal geen genetisch gemodificeerde grondstoffen. Geef je paard of paarden dus zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, biologisch voer voor extra duurzaamheid. 

Bron: Hoefslag