Afbeelding
Sabine Timman,Peter Timman

Maagzweren bij paarden een onderschat probleem

Verzorging Opvallend

Veel meer paarden dan vaak wordt gedacht hebben last van hun maag. Maagzweren zijn ontstekingen van de maagwand, die ontstaan nadat de beschermende slijmvlieslaag is aangetast. Veel paarden en pony’s hebben tegenwoordig last van hun maag.

Advertisement

Te weinig kauwen

Voeding en management spelen een grote rol bij het ontstaan van maagproblemen. In de vrije natuur eet een paard nagenoeg voortdurend energiearme, vezelrijke voeding. Door te kauwen wordt speeksel aangemaakt, waarmee de zuurgraad van het maagsap wordt gedempt. Als een paard dus te weinig kauwt, maakt hij niet genoeg speeksel aan en wordt het risico op maagzweren groter. Ook de constante aanwezigheid van vezelrijke voedselbrij neutraliseert de zuurgraad van de maag. Bij paarden die niet continue ruwvoer krijgen, kan het maagzuur te sterk worden, waardoor de slijmlaag van de wand wordt aangetast. Dat gebeurt ook onder invloed van stress of als teveel krachtvoer in één keer wordt gegeven.   

Slijmlaag minder dik

De paardenmaag is maar klein, dus die raakt daardoor erg vol. Het zuur kan dan met een hoger gelegen deel van de maag in aanraking komen, op plekken waar de slijmlaag minder dik is. Bovendien wordt bij het kauwen van krachtvoer veel minder speeksel geproduceerd, dan bij het verwerken van ruwvoer. Door stress worden stoffen in het lichaam worden geproduceerd die de maagwand gevoeliger maken voor aantasting door het maagzuur. Paarden krijgen spanning als niet wordt voldaan aan hun drie belangrijkste behoeften: onbeperkt ruwvoer, voldoende vrije beweging en contact met soortgenoten. Zware inspanning kan eveneens voor maagproblemen zorgen. Dat komt omdat daarbij de maag meer samentrekt, waardoor de zure inhoud van het onderste deel meer in contact met het minder goed beschermde bovenste deel.

Wel doen:

Een verstandig voerbeleid kan veel problemen voorkomen. Waar moet je aan denken: 

Geef ruwvoer 

Hoe meer een paard kauwt, hoe beter het is. Geef hem daarom verdeeld over de dag ruwvoer. Ook ‘s nachts, want hij slaapt niet zoals wij de hele nacht. Ben je bang dat hij te dik wordt, zoek dan een energiearme soort en probeer de voeropname te vertragen door bijvoorbeeld een hooinet met kleine gaten. Geef ook altijd eerst ruwvoer en dan pas krachtvoer.

Vrije beweging 

In de vrije natuur beweegt een paard dag en nacht. Dat is iets anders dan een uurtje trainen met jou. Rustige vrije beweging is belangrijk voor zijn gezondheid. Weidegang is de prettigste manier voor een paard om dit te stimuleren. Als dat niet kan, is een droge paddock of een grote loopstal een alternatief. Om te voorkomen dat je paard in een hoekje blijft staan, kun je daarin ruwvoer op verschillende plekken aanbieden.

Sociaal contact 

Een paard is een kuddedier. Contact met soortgenoten is voor hem erg belangrijk. Wordt hem dit onthouden, dan levert dat stress op. 

Vermijd langdurige stress 

Kortdurende spanning kan een paard wel tegen. Dat is ook niet altijd te vermijden. Denk aan een bezoek van de dierenarts of een aanvaring met een ander paard in de wei. Het is vooral chronische stress die tot maagproblemen kan leiden. Zorg dus dat aan de belangrijkste levensbehoeften (onbeperkt ruwvoer, sociaal contact, vrije beweging) zoveel mogelijk wordt voldaan. 

Niet doen:

Grote porties krachtvoer 

De maag van een paard is relatief klein. Hij kan niet meer dan maximaal anderhalve kilo krachtvoer ineens verwerken. Als jouw paard krachtvoer nodig heeft om zijn energieniveau aan te vullen, geef hem dan zo klein mogelijke porties verdeeld over zoveel mogelijk voerbeurten per dag. 

Sporten op een lege maag 

Geef je paard eerst ruwvoer, voordat hij krachtvoer krijgt. Dan is door het vele speeksel en de vezelrijke voedingsbrij van het ruwvoer het maagzuur al enigszins gedempt. Het beste is om krachtvoer pas na de arbeid te geven. Als je binnen twee uur na het voeren gaat sporten met een paard zit hij in zijn glucosedip, waardoor hij dan juist geen energie heeft. 

Lange tijd zonder kauwen

Laat je paard niet langere tijd zonder ruwvoer staan. Zorg ook voor ruwvoer als je naar een wedstrijd gaat. Bijkomend voordeel: kauwen werkt stressverlagend.

Heeft jouw paard last van zijn maag?

Maagzweren zijn alleen te ontdekken als de dierenarts met een scoop in de maag kijkt. Maar er zijn wel enkele aanwijzingen of jouw paard last van zijn maag heeft:
Eet hij minder?
Hoor je hem knarsetanden of knoeit hij de laatste tijd veel met zijn krachtvoer?
Gaapt hij veel of heeft hij regelmatig lichte koliek?
Is zijn mest slap of gedraagt hij zich sloom?

Dergelijke gedragsveranderingen kunnen erop wijzen dat er iets mis is. Vertrouw je het niet, overleg met je dierenarts. 

Bron: De Hoefslag