Afbeelding

NHK: Veel paarden lijden aan maagzweren

Algemeen
Advertisement
Mensen kunnen last hebben van maagzweren, helaas komen ze ook bij paarden voor. Veel paarden hebben last van maagzweren. Verminderde prestaties, minder eetlust, verlies van gewicht, tandenknarsen, een doffe vacht en (lichte) koliekverschijnselen kunnen symptomen zijn van maagzweren. De maag van een paard is heel gevoelig. Als het maagslijmvlies en/of de maagzuurhuishouding uit evenwicht worden gebracht, kunnen er beschadigingen aan de maagwand ontstaan. De wond die hierdoor ontstaat, heet een maagzweer.

Slecht helen

Door het zuur in de maag kan de wond slecht helen. Deze kan zelfs dieper of groter worden. Een maagzweer is heel pijnlijk en is soms de oorzaak van chronisch bloedverlies. De ernst van de maagzweer is afhankelijk van het aantal en de diepte van de beschadigingen. Een aantal factoren vergroot het risico op een maagzweer:

Onregelmatige voedselopname

Paarden zijn graasdieren en eten het liefst de hele dag door. Er wordt de hele dag door maagzuur aangemaakt, in tegenstelling tot bij de mens. Als de maag zelden leeg is, kan het maagzuur geen schade aan de maagwand aanrichten. Onregelmatige of een vermindering van de voedselopname kan daarentegen binnen een paar dagen schade aanrichten. Hieruit kan een maagzweer ontstaan.

Te weinig speeksel

Ruwvoer zoals hooi, kuilvoer, luzerne en gras zorgen ervoor dat het paard meer kauwt en dus meer speeksel produceert. Speeksel neutraliseert het maagzuur. Als het paard weinig ruwvoer tot zijn beschikking heeft, maakt hij veel minder speeksel aan. Dit vergroot de kans op het ontwikkelen van maagzweren. Ruwvoer en krachtvoer verschillen in het aantal kauwbewegingen en dus ook in de aanmaak van speeksel. Krachtvoer zorgt voor een zuurdere maaginhoud. Het is daarom verstandig om krachtvoer na ruwvoer te geven, zodat er in de maag een buffer aanwezig is.

Verkeerde verhouding training en voeding

Paarden hebben tijdens de training niet de mogelijkheid om te eten en eten soms enkele uren niet. Als het maagzuur onvoldoende wordt gebufferd door speeksel en voedsel, veroorzaakt het soms schade aan het maagslijmvlies. Dit heeft ermee te maken dat de paardenmaag uit twee delen bestaat, waarvan er één minder goed is beschermd tegen maagzuur. Tijdens de training neemt de druk in de buik vaak toe, waardoor het maagzuur omhoog geduwd wordt en kan het klierarme deel van de maagwand makkelijker beschadigd raken.

Stress

Bij stress verlaagt de toevoer van bloed, ook naar de maag. De maagwand wordt minder gevoed en maakt minder maagslijmvlies aan. Zo wordt deze gevoeliger voor het maagzuur en zullen er eerder maagzweren ontstaan. Verschillende factoren zorgen voor stress: pijn of ziekte, een vreemde omgeving, langere tijd om stal en eventueel transport.

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben vaak invloed op de aanmaak van het maagslijmvlies. Wanneer deze medicijnen (zoals ontstekingsremmers en pijnstillers) langdurig of in hoge doseringen worden gegeven, is de kans op een maagzweer groter.

De symptomen van een maagzweer

De meeste paarden met maagzweren vertonen nauwelijks of geen verschijnselen. De symptomen die kunnen duiden op een maagzweer zijn vaak zeer uiteenlopend en kunnen ook op andere problemen wijzen. Symptomen kunnen zijn:
  • verminderde eetlust en vermagering
  • een doffe vacht
  • verminderde prestaties
  • gapen
  • lichte koliekverschijnselen
  • tandenknarsen
  • diarree

Maagscopie

Vaak als de symptomen zichtbaar zijn, zijn er al duidelijk maagzweren aanwezig en wordt de behandeling lastiger. Indien je een van de bovenstaande symptomen ziet, neem dan contact op met je dierenarts. Deze kan een definitieve diagnose alleen stellen met een maagscopie. Bij een maagsopie brengt de dierenarts een slang met camera via de neus van het paard in de maag. Hierdoor kunnen ze de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste stukje van de dunne darm zien. De dierenarts kan zo het aantal maagzweren en de ernst ervan bekijken.

Behandeling maagzweren

De dierenarts geeft een paard met maagzweren medicijnen, maar als eigenaar moet je het voedings- en stressmanagement aanpassen. De medicijnen zorgen voor een snelle verbetering, binnen tien dagen verminderen de klachten. De totale genezing van een maagzweer duurt langer, meestal een maand of soms nog langer, zeker bij paarden die volop in training blijven. Of de medicijnen hun werk hebben gedaan, wordt gecontroleerd met een volgende maagscopie. De dierenarts geeft aan wanneer je kunt stoppen met de medicijnen. Bekijk een video over maagzweren op Paardenarts.nl Bron: Nederlands Hippisch Kenniscentrum Dit artikel is afkomoestig van het Nederlands Hippisch Kenniscentrum. Op http://www.nhk.nl vind je veel artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen van gezondheid tot verzorging en van stalling tot transport. Het NHK is een initiatief van de Sectorraad Paarden en word door verschillende kennisparToeners ondersteund. Meer weten over paarden, neem eens een kijkje! Foto: Archief