Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een paardenobject kopen

Algemeen
Advertisement
Nederland is een echt paardenland. Er zijn maar liefst 500.000 ruiters actief in ons land en de telling van paarden staat op zo'n 450.000 dieren. Er is dan ook veel vraag naar paardenobjecten, waar je met je paard aan huis kunt wonen. Deze zijn vaak al voorzien van paardenstallen, een rijbak en andere faciliteiten.

Kant-en-klaar paardenobject

Het kopen van een kant-en-klaar paardenobject is ideaal omdat alle nodige voorzieningen hier al aanwezig zijn. Je hoeft dus niet zelf aan de slag met het aanvragen van vergunningen en het (laten) bouwen van een stal of rijbak. Wel kun je zelf de nodige aanpassingen doen om de stal helemaal aan je eigen wensen aan te passen. Met zonnepanelen kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de stal duurzaam en zelfvoorzienend wordt, waardoor deze helemaal op de toekomst is voorbereid.

Paardenstal bij je huis bouwen

Als je op zoek bent naar een woning waar je ook een stal bij kunt bouwen heb je meer nodig dan alleen de ruimte. Het is namelijk afhankelijk van het bestemmingsplan van de gemeente of het is toegestaan om een paardenstal bij je huis te bouwen. Controleer of het is toegestaan om een bijgebouw te bouwen. Hier worden onder andere garages mee bedoeld, maar je kunt jouw bijgebouw ook hobbymatig gebruiken als paardenstal. Voor iedere vergunning is het belangrijk om op de juiste afmetingen te letten om te voorkomen dat jouw plan wordt afgekeurd. Het is ook mogelijk om een bestaand bijgebouw te verbouwen tot paardenstal, indien dit volgens het bestemmingsplan is toegestaan. Bij het bouwen van de stal is het belangrijk om altijd rekening te houden met de buren en ervoor te zorgen dat ze geen overlast of hinder gaan ondervinden van de stal.

Regels voor rijbanen

Als je een buitenrijbaan wilt aanleggen is de kans groot dat je hier een vergunning voor nodig hebt. Ook dit is afhankelijk van het bestemmingsplan van de gemeente. Daarnaast dien je te controleren of je een zogenaamd bouwblok hebt. De buitenrijbaan bestaat uit een bodem en een omheining. De omheining wordt gezien als bouwwerk, waarvoor je een bouwvergunning nodig hebt. De bodem wordt gezien als bouwwerk, waarvoor soms een aanlegvergunning nodig is.

Hoe groot moet een paardenstal zijn?

Er zijn geen wettelijk voorgeschreven maten waar een paardenstal aan moet voldoen. Voor het welzijn van de paarden wordt doorgaans uitgegaan van een minimale grootte van tweemaal de schofthoogte van het paard in de lengte en de breedte. Voor particulieren zijn er ook geen wettelijke voorschriften over het aantal paarden dat gehouden mag worden. Wel dien je er op te letten dat je bij meerdere paarden te maken kan krijgen met de mestwet en milieuvergunningen.