Afbeelding
Foto: Shutterstock

LTO-enquíªte: 89% heeft Jacobskruiskruid op zijn perceel

Algemeen
Advertisement
LTO Nederland schreef een enquíªte uit onder paardenliefhebbers uit Nederland. Hier werd massaal op gereageerd en er werden 1550 enquíªtes ingevuld.

89%

De meerderheid kwam uit Gelderland (20%) maar ook Noord-Brabant (16%) en Drenthe (16%) waren goed vertegenwoordigd. Maar liefst 89% van degenen die de enquíªte hebben ingevuld, heeft Jacobskruiskruid op zijn/haar weiland of perceel. De hoeveelheid planten verschilt, waarbij 27% nul tot tien planten heeft, 18% elf tot twintig planten en 55% heeft meer dan twintig planten. Waarbij er zelfs iemand kwam met de opmerking meer dan 300 planten te bezitten.

Verwijderen

Er worden verschillende verwijdermethoden gebruikt waarbij afmaaien of '“snoeien en gewoon laten staan meerdere keren zijn ingevuld. Het overgrote deel van de respondenten steekt de plant met wortel en al uit.

Problemen

Van de ingevulde enquíªtes ondervindt 30% problemen van Jacobskruiskruid. Dat varieert van vergiftigde paarden of dieren met koliek, abortus, diarree en leverschade tot sterfte. Sommige veulens zouden de planten zelfs eten. Uit de enquíªte bleken best veel respondenten te maken hebben gehad met gezondheidsklachten en sterfte bij paarden. Toch is het niet enkel voor paarden een probleem, want ook verschillende personen hadden gezondheidsklachten waaronder tintelende handen en allergische reacties door het weghalen van de planten zonder handschoenen. Hierdoor is zelfs iemand op de IC beland.

Veel arbeid

Het probleem is dat het kruid steeds blijft terugkomen en vermeerderen, waardoor het dweilen is met de kraan open. Het verwijderen van de planten vergt enorm veel arbeid en hier worden veel kosten door gemaakt. Ondanks deze inspanningen wordt Jacobskruiskruid nog redelijk vaak teruggevonden in hooi/voer, waardoor paarden ziek worden of sterven of de opbrengst van het land moet worden vernietigd.

Verzoek richting LTO

In de enquíªte hebben is ook gevraagd wat het verzoek is richting de LTO om de problemen rondom de Jacobskruiskruid op te lossen. Hier kwamen verschillenden antwoorden op binnen. Waarvan de meeste neerkwamen op het bewust maken van instanties en ervoor zorgen dat ze tijdig maaien en de plant zo veel mogelijk proberen te bestrijden. Maar verschillende mensen zijn ook voor het bewerkstelligen van een verbod in Nederland, een landelijke bestrijding en het aandringen op berm- en natuurbeheer. Daarnaast wordt de LTO verzocht om een onafhankelijk advies te geven voor de bestrijding van giftige planten. Zelf willen paardeneigenaren vooral instructies voor het verwijderen en voorlichting hoe ermee om te gaan. Zodra er stappen zijn ondernomen of nieuws is rondom Jacobskruiskruid schrijft het LTO een persbericht uit. Bron: LTO Foto: Shutterstock