Afbeelding

Word jij dé nieuwe zadelspecialist in opleiding? *VIDEO*

Achtergrond

Paardenwelzijn is een hot topic. Voor veel paardenliefhebbers is het verbeteren van het welzijn vandaag de dag een belangrijk onderwerp. Zadelspecialist Anne van Boxtel is met deze passie elke dag druk in de weer. Er zitten echter maar 24 uur in een dag en hoe kan je dan nog meer mensen helpen dan je al doet? Het antwoord hierop is de nieuwe opleiding tot Certified Equine Saddlefitting Specialist. 

Advertisement

Kennis en ervaring

Het is inmiddels jaren geleden dat Anne van Boxtel zelf een opleiding tot zadelspecialist volgde. “Deze opleiding is niet alleen flink veranderd qua inhoud en vorm, maar ook verhuisd naar Frankrijk. Ik kom veel beginnend zadelspecialisten tegen die vinden dat ze kennis en ervaring missen. In januari vroeg mijn stagiaire om opleidingsadvies en daar kon ik geen goed antwoord op geven. We bezochten die dag klanten die toevallig van leren hun vak hebben gemaakt en later ook de paardenkliniek SMDC, waar het gebrek aan een specialistische opleiding ter sprake kwam. Het jeukte zo dat ik er gewoon wel iets mee moest doen. Dat ‘iets’ kreeg vorm in een opleiding van één jaar op hbo-niveau die aankomende september van start gaat.”

Team met experts

Om de opleiding vorm te geven heeft Anne een sterk team om zich heen verzameld met de allerbeste specialisten in hun vakgebied. “Zo heb ik behalve andere zadelspecialisten die de lessen gaan verzorgen, ook dierenartsen, fysiotherapeuten, humane bewegingstherapeuten en specialisten op gebied van marketing, didactiek en ondernemerschap. Niet alleen om onmisbare kennis te vergaren, maar ook omdat je als zadelspecialist onderdeel bent van het team rondom paard en ruiter. Dus kan je niet zonder samenwerkingen met onder andere fysiotherapeuten, dierenartsen en hoefsmeden. Als een zadel onvoldoende past dan kunnen wij het zadel aanpassen, maar de lichamelijke ongemakken die het paard door compenseren heeft ontwikkeld, die kunnen we niet wegnemen. Als je dat op therapeutisch vlak niet aanpakt dan ga je de problemen tijdens het rijden nooit helemaal oplossen en dat kan je werk als zadelspecialist maken of breken. We hebben zelfs een humaan bewegingstherapeut, Saskia Heijkants erbij betrokken om nog breder te kunnen opleiden dan tot nu toe is gedaan om de drie-eenheid paard-zadel-ruiter optimaal te laten functioneren. Alleen als je samenwerkt, kritisch blijft en goed communiceert met elkaar dan kom je tot de beste resultaten.”

Behoefte aan diepere kennis

Het is niet zo dat het slecht gesteld is met de zadelspecialisten in Nederland. Helemaal niet, maar Anne vertelt dat er wel vraag is naar een completere opleiding met meer specialistische kennis. “Daarnaast zie ik veel collega’s stoppen, omdat ze niet weten hoe ze de markt als ondernemer aan moeten vliegen. Je kan nog zo’n goede specialist zijn, maar je gaat het vandaag de dag niet redden als je niet weet hoe je jezelf moet onderscheiden als ondernemer. Daarom nemen we ook modules als marketing, recht en financiën mee in de opleiding. We geven praktische handvaten van alles wat je gaat tekenkomen als zadelspecialist, van vaktechnische kennis tot ondernemer skills en vaardigheden in klantcontact, zodat je echt waarde toevoegt.”

Bijdragen aan paardenwelzijn

Volgens Anne is de opleiding geschikt voor iedereen die wil bijdragen aan paardenwelzijn. “Er zijn veel mensen die graag met paarden willen werken, maar niet per se op een stal. Als je dan ook nog affiniteit hebt met welzijn en gezondheid dan is het vak van zadelspecialist wellicht iets voor jou. We hebben met vijftien plekken voor de eerste jaargang beperkte ruimte voor studenten en willen dus graag de juiste personen aantrekken. Het is een pittige opleiding, net als het vak waar je in gaat rollen. Daarom is hbo-denkniveau wenselijk. We hebben geen strenge toelatingseisen maar vragen wel om een motivatie te schrijven of op te nemen. Aan de hand daarvan volgt een toelatingsgesprek om te beslissen of de kandidaat een match is met de opleiding. Inschrijven is tot 17 juli mogelijk via www.saddlefittingspecialists.com, zodat we in september met een enthousiaste groep van start kunnen gaan.”

En na de opleiding ben je zadelspecialist?

“Inderdaad, je bent dan Certified Equine Saddlefitting Specialist en mag je jezelf aansluiten bij de beroepsvereniging, maar je kan je ook verder verdiepen met de verschillende mogelijkheden voor specialisaties die we aanbieden. De topsport is immers een heel ander verhaal dan wanneer je klanten op basisniveau bedient. Bij de topsport komen andere biomechanische verhalen kijken, die een andere benadering vereisen. Maar je kunt je bijvoorbeeld ook specialiseren op gebied van zadelmaken of boomloze zadels. Daar zullen nog andere specialisatiemodules aan toegevoegd worden. Zo geef je jouw leercurve een eigen vorm, zodat je jouw eigen dromen kan volgen.”