Afbeelding

Paard en Gezondheid podcast: “Onze missie is nog meer gezonde en blije paarden”

Verzorging

Dierenartsen Aimee de Rooij en Iris van Gulik begonnen samen de Paard en Gezondheid podcast. Ze bieden informatie aan over verschillende onderwerpen, geïnspireerd door hun eigen werk of door vragen van luisteraars. “Er valt nog genoeg winst te behalen”, stellen ze.

Advertisement

Actief op social media

Aimee begint te vertellen: “Iris en ik kennen elkaar al vanaf 2001, toen we begonnen aan onze studie. We hebben de hele studie samen doorlopen. Daarna zijn we wel allebei ergens anders gaan werken. Vooral het laatste jaar waren we allebei afzonderlijk van elkaar erg actief op social media. We vroegen ons af hoe we nog meer paardeneigenaren konden bereiken. Er is namelijk heel veel informatie beschikbaar op het internet, maar deze informatie is niet altijd correct. Onze gezamenlijke missie is zorgen voor meer gezonde en blije paarden. Via de podcast willen we correcte veterinaire informatie verspreiden op een manier die begrijpelijk is voor iedereen.”

Veel meningen over gezondheid

Door verschillende veelvoorkomende problemen te bespreken, hopen de artsen dat paardeneigenaren mogelijke problemen sneller herkennen. “Veel mensen weten niet wanneer ze wel of niet de dierenarts moeten bellen. Het is vaak onbewust dat mensen eigenlijk weinig kennis hebben van veelvoorkomende problemen. Zeker op pensionstallen, waar mensen veel meningen hebben. Iedereen bemoeit zich ermee, en dat is lastig. Want iedereen wil het heel goed doen voor zijn paard. Soms zie je dan door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je goed aan doet.”

Onderliggende problemen

Eind maart kwam de eerste aflevering van de podcast online. Sindsdien is er ongeveer 15.000 keer naar geluisterd. “We krijgen veel berichtjes van eigenaren dat ze iets hebben herkend en dat ze er daarom iets aan hebben. Zo vertrouwde iemand het kuchje bij het opstarten met het rijden niet helemaal, en besloot ze na het luisteren van de podcast haar paard te laten onderzoeken. Het bleek dat er toch sprake was van een onderliggend probleem. Ook collega’s uit het werkveld geven aan dat er mensen naar de dierenarts komen nadat ze de podcast hebben geluisterd. Dat is goed om te merken. Ons luisteraantal groeit nog iedere week.”

Goed combineren

Maar hoe combineren ze hun drukke werk als dierenarts met het maken van de podcast? “Nou, zo dus”, vertelt Iris. Ze haakte wat later in het gesprek aan vanuit de auto. “Tijdens het werk zijn we vooral bezig met het bedenken van onderwerpen. De podcasts bereiden we samen voor en dat doen we vaak in de avonduren. We hebben allebei jonge kindjes, dus eigenlijk alles moet ‘s avonds. Het zou mooi zijn als we het beter kunnen combineren met onze werktijden.” Aimee beaamt dat: “Combineren is inderdaad nog wel een puntje.”

Oplossingen bedenken

De onderwerpen komen deels vanuit hun eigen werk en deels vanuit vragen die gesteld worden, vertellen de dames. “We krijgen veel DM’s met vragen over van alles en nogwat. Ook zien we in ons werk veel dingen, waarbij we merken dat er nog veel winst te behalen is. We maken de podcast vooral om mensen bewust te maken. Soms worden we wel een beetje ongelukkig van de beelden die we voorbij zien komen. Dan gaan we aan de slag om te bedenken hoe dat opgelost kan worden. Zo zijn we bijvoorbeeld ook bij de neusriemcheck gekomen.”

Aimee legt uit: “We hebben een podcast gemaakt over wat de gevolgen zijn van een te strakke neusriem en hoe je dit zelf kunt checken. Er kwam toen ook iemand met een hele eerlijke reactie. Blijkbaar had ze altijd verkeerd gecheckt. Nu had ze haar neusriem op de goede manier vast gedaan. Daardoor had ze ineens een veel betere aanleuning en vertoonde haar paard bepaalde andere klachten niet meer. Zo merk je dat er gelijk een groot verschil is voor het paard.”

Andere dierenartsen

“We krijgen ook terug van andere dierenartsen dat ze onze podcast wel eens aanraden. Dit is bijvoorbeeld wanneer ze een bepaalde diagnose hebben gekregen. De eigenaren kunnen dan thuis nog eens rustig terugluisteren wat het inhoudt en wat het advies is. Zo is het voor zowel collega’s als voor paardeneigenaren handig. De meeste mensen luisteren gelijk meerdere podcasts wanneer ze ons vinden. Het is handig dat ze zelf kunnen kiezen waar ze naar luisteren. Ze weten zelf het beste waar ze behoefte aan hebben.”

Eerder problemen waarnemen

“Voorlopig stoppen we hier nog niet mee”, zijn Iris en Aimee het met elkaar eens. “We zijn op dit moment ook bezig met het maken van een online cursus genaamd ‘Check je paard’. Daarin leren we mensen hoe ze zelf bepaalde dingen kunnen controleren. Daardoor kunnen ze eerder problemen waarnemen en een dierenarts inschakelen. We hebben naast dit nog veel meer ideeën, maar helaas te weinig tijd. Alles zal in stapjes moeten, maar het komt er uiteindelijk wel. We hopen dat we nog heel veel paardeneigenaren kunnen helpen, zodat we allemaal blije en gezonde paarden krijgen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit