Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Sabine Timman

Pony afgevaardigd naar Britse kampioenschappen nadat artsen hem hadden opgegeven

Algemeen

Door een peesblessure was de pony Rocky Robin eigenlijk afgeschreven door de dierenartsen. Met veel geduld en een leuke, nieuwe ruiter, won hij afgelopen week de Welsh Home Pony-wedstrijd voor Engeland. Eigenaresse Audrey Grahame vertelt het verhaal aan Horse & Hound.

Advertisement

Dochter op de kaart gezet

Audrey vertelt dat Rocky Robin de springcarrière van haar dochter gelanceerd heeft. “We noemen hem Rock Star, want dat is hij gewoon. Zonder hem zou Jess nooit zijn waar ze nu is. Ze won zo goed als alles met hem en kwam daardoor op de kaart.” Toen de amazone te groot werd voor de pony’s was het plan om hem te verkopen. Bij de verkoopkeuring was hij alleen niet goed op het harde in draf. Aan de hand van een MRI-scan was te zien dat Rocky Robin een flinke peesblessure had. De dierenarts gaf hem 50% kans op volledig herstel.

Met pensioen gedaan

In plaats van de ruin te verkopen, bleef hij thuis en kreeg hij boxrust. Eind 2019 bouwden ze de training rustig op door in het bos te rijden. In stap was hij goed, maar op het moment dat hij begon te draven was hij weer kreupel. Daarom zijn ze teruggegaan naar de dierenarts. “Die zei dat als we nu niet terug waren gekomen, dat hij nooit was teruggekomen. Omdat de pony zoveel voor ons betekende hebben we hem daarom met pensioen gedaan en in de wei gezet.”

Vervelend gedrag

Bijna heel 2020 stond de ruin met zijn kudde in de weide. Echter werd hij richting het eind van het jaar steeds vervelender. Hij beet andere paarden en racete de wei rond, zonder enig teken van kreupelheid. “De eigenaresse van de wei zei tegen ons: hij heeft het nodig om iets te doen. We hebben hem daarom weer laten draven op het harde en hij was helemaal zuiver. Rocky heeft ons zelf verteld wanneer hij weer aan het werk wilde.”

Ervaring met lastige pony’s

Door zijn eerdere successen in de sport waren er genoeg ruiters die met Rocky aan de slag wilden. Audrey koos voor de jonge amazone Anna Drury. “Zij heeft vaak lastige pony’s waar andere kinderen niet op kunnen rijden. Die traint ze en start ze daarna op wedstrijden. Ze is erg rustig en geduldig, maar heeft nooit een pony gehad waarmee ze op hoger niveau kon rijden. Ik weet hoe dat voelt, dus ik sprak met haar moeder. Zij zei: ‘Stuur hem maar hierheen, we gaan er alles aan doen!’”

Nooit opgegeven

De jonge amazone heeft uren met de pony aan de hand gelopen. Daarnaast hebben de dierenarts en hoefsmid samengewerkt, waardoor Rocky nu betere balans in zijn voeten heeft. “Het heeft Anna een tijdje gekost om hem te leren kennen, want Rocky is geen makkelijke pony. Maar hij vindt haar echt heel leuk.” De combinatie sprong twee foutloze rondes in de Members Cup, waardoor ze geselecteerd zijn voor de Britse kampioenschappen van volgende week. Ook wonnen ze vorige week de 148cm debut team qualifier op het Welsh Home Pony evenement. Hier deden 76 combinaties aan mee.

“Ik ben erg trots op haar, ze heeft het goed gedaan”, zei Audrey. “Dit is een comeback als een sprookje. Ik heb Rocky nooit opgegeven, ik had altijd al een gevoel dat hij nog niet klaar was. Nu is hij zo goed als hij was, misschien nog wel beter. Ik kan Anna en haar team niet genoeg bedanken voor wat ze hebben gedaan.”

Bron: Horse & Hound

Foto: Sabine Timman