Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Heeft een springpaard bepaalde voedingsbehoeftes?

Verzorging Opvallend

 Iedere discipline in de paardensport vraagt een ander energieverbruik en energiebron. Daar waar rensport bijvoorbeeld voornamelijk een ‘sprintsport’ is, waarbij veel snelle energie nodig is uit onder andere zetmeel, is de springsport meer een gemengde discipline. De wedstrijden zijn vaak explosief van aard, terwijl de trainingen, waarbij voornamelijk wordt gegymnastiseerd, meer weg hebben van duursport. Duursport vraagt om energie uit andere energiebronnen dan sprintsport.

Advertisement

 Gematigd zetmeelgehalte in dagelijks voer

Springwedstrijden worden niet dagelijks gereden; het grootste deel van de arbeid die een springpaard verricht, is vrij rustig van aard. Ruwe celstof en vet zijn energiebronnen die geschikt zijn voor dit soort werk, omdat de energie langzamer vrijkomt en de verbranding minder afvalstoffen geeft. 

Voldoende eiwit voor opbouw en onderhoud van spieren

Hoe hoger de klasse, hoe meer kracht een springpaard nodig heeft om over de hindernissen te komen. Spieren maken dit mogelijk en voor de spieropbouw zijn eiwit en aminozuren essentieel. Zorg voor voldoende eiwit in het rantsoen, zodat spieren opgebouwd kunnen worden, spierschade sneller herstelt en kracht wordt behouden en vergroot. 

Verzorging van spieren, botten en pezen 

De spieren van een springpaard moeten soepel blijven, niet verzuren en snel herstellen. Vitamine E en vitamine C zijn antioxidanten die helpen melkzuur af te voeren en het lichaam te beschermen tegen andere afvalstoffen die bij arbeid ontstaan. Magnesium, calcium en fosfor spelen ook een belangrijke rol bij de gezondheid van spieren, botten en pezen. 

Bron: De Hoefslag