Afbeelding

Demi Altena: “Het leek alsof Quattro als jong paard alles al kon”

Springen

Toen Demi Altena de Quint vh Maarlo-nakomeling Quattro beleerde, wist ze gelijk al dat het een paard met potentie was. Het duurde dan ook niet lang voordat de combinatie in de ring en zelfs op de Nederlandse Kampioenschappen verscheen en nog steeds hebben ze de stijgende lijn te pakken. 

Advertisement

Lijntje doorzetten

“Quattro ken ik al vanaf dat hij als pasgeboren, lief klein veulentje door de wei rende”, steekt de amazone van wal. “Nadat ik al heel wat jaren manegelessen had gereden, kwam ik uit bij een verzorgpaardje. Hier stond ook een merrie waar ze mee fokten. De eigenaar (red: J. van Loenhout) had vroeger zelf gereden en wilde het lijntje graag doorzetten met een merrieveulen, helaas voor hem kreeg hij ieder jaar een hengstveulen. Deze hengsten waren altijd voor de verkoop, maar bij Quattro zeiden we gelijk: ‘Die moet je houden!’. Niet wetende dat dit het laatste veulentje zou zijn.”


Leergierig

Toen de ruin een aantal jaar later uit de opfok kwam, wist hij precies nog hoe alles in elkaar zat. “We hadden hem namelijk direct als veulen al geleerd netjes mee te lopen, gepoetst te worden en zijn voetjes op te tillen. Vanaf toen ging alles eigenlijk heel snel en het duurde dan ook niet lang voordat ik hem zadelmak kon maken. Hij was zo leergierig dat ik er binnen de kortste keren al op kon zitten en een week later galoppeerden we los door de grote bak.”

Nederlandse Kampioenschappen

Die leergierigheid heeft de combinatie al ver gebracht. “Helemaal omdat we allebei nieuw waren in het springen”, vervolgt Altena. “Het leek soms alleen alsof Quattro alles al kon en juist ik het nog moest leren! Door de vele lessen bij Astrid van der Poel, die ons alles in het springen heeft geleerd, hebben we afgelopen zomer mee mogen rijden op de Nederlandse Kampioenschappen 1M in Ermelo, waar we dertiende geworden zijn! Dit was echt boven verwachting, want het was nog maar ons eerste wedstrijdseizoen met net vijf foutloze wedstrijden op de teller.”

Niet uitgesprongen 

De amazone hoopt nog verder te komen in de springsport. “Op het moment springen we 1.10M met winstpunten en als ik naar Quattro zijn kwaliteiten kijk, zijn we voorlopig nog niet uitgesprongen. Ook nemen we af en toe een dressuurwedstrijd mee en daarin hebben we bijna onze punten voor het L2 binnen. Echter ligt daar niet ons doel en zijn we hard aan het lessen bij VDP Stables om het outdoorseizoen weer volop naar springwedstrijden te gaan.”


DG Photography

Plezier maken

Ze vervolgt: “Naast het trainen gaan we ook regelmatig naar het bos en strand om lekker het hoofd leeg te maken. Hier kan Quattro uren van genieten en daarbij kijkt hij nergens van op of om. Ik vind dit erg belangrijk om te doen naast het serieuze trainen, want het moet voor zowel paard als ruiter leuk en vol te houden zijn. Om dit zo vaak mogelijk te kunnen doen, heb ik vorig jaar mijn aanhangerrijbewijs gehaald en daar hebben we al heel veel plezier van gehad. Overal waar ik heen ga is mijn zusje Quinty mee als groom, fotograaf, videograaf en mentale steun. Ik ben heel blij met het team dat ik om mij heen heb en dat iedereen altijd voor ons klaar staat!”

‘Had zo moeten zijn’ 

“Met zijn vijf jaar en mijn 25 jaar ben ik erg trots op hoe ver we al gekomen zijn, wat we allemaal kunnen doen én dat we dit echt allemaal samen hebben gedaan. Een leuk feitje: Quattro en ik zijn beiden op 29 mei jarig! Soms had het zo moeten zijn.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
DG Photography