Wat kost een pensionstal
Wat kost een pensionstal Foto: IStockphoto

Top 10 2022: 2 Waarom is de ene pensionstal zoveel duurder dan de andere?

Verzorging Opvallend

Je hebt een paard, maar geen stal. Dan ga je opzoek naar een pensionstal. Tijdens je zoektocht zie je best wel wat prijsverschillen. Waarin zit de prijs van een pensionstal?

Advertisement

Inclusief of exclusief

Ten eerste is er verschil in inclusief of exclusief. Bij sommige stallen betaal je kale huur. Je moet zelf zorgen voor voer, strooisel enzovoort. Het kan soms ook zijn dat je al het werk, zoals voeren, mesten en binnen- en buiten zetten,  zelf moet doen. Natuurlijk drukt dit enorm de prijs en heb je alles zelf in de hand. Realiseer jezelf wel, dat dit ook veel werk en tijd met zich meebrengt. Zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar.

Kosten voer en water

Betaal je de stalling inclusief, dan wil dat zeggen dat al je kosten betaald zijn. Behalve dan de hoefsmid, dierenarts, eventuele supplementen, ontwormen en al die bijkomende kosten. De prijs die je betaalt is uit diverse factoren opgebouwd. Voor iedere pensioneigenaar zijn de kosten van voer en water per paard ongeveer gelijk. Al zul je bij bijvoorbeeld een Paddock Paradise veel meer moeten betalen voor het ruwvoer. 

Deze paarden lopen namelijk meestal hoofdzakelijk 24/7 op het zand en hebben de gehele dag goed ruwvoer nodig. Loopt een paard op de wei, dan is er in de zomer minder ruwvoer nodig, maar om een mooie, goede wei te houden zullen er ook kosten gemaakt moeten worden.

Vaste lasten

Dan heeft iedere pensioneigenaar de vaste lasten van verzekering, BTW afdracht, administratie enzovoort. Ook hier zullen per stal de verschillen per paard niet groot zijn. De verschillen zitten hem in: wat wordt er mij geboden?

Kwaliteit van accommodatie 

Staat je paard in een wei, met een dun stroomdraadje, dan zullen de kosten lager zijn dan als er een goed degelijke hekwerk om de wei is geplaatst. 

Heeft je paard tien vierkante meter tot zijn beschikking, of heeft hij de mogelijkheid om heel de dag kilometers te lopen, zoals bij een Paddock Paradise. De grond, maar ook het hekwerk hebben geld gekost. Ook heeft goed hekwerk onderhoud nodig. Deze kosten worden doorbrekend in de stallingsprijs.

Wat wordt er geboden

Wat wordt er nog meer geboden? Heb je de beschikking over een grote binnenhal? Liggen er ook nog buitenpistes. Is er een aparte mogelijkheid tot longeren. Hoe is de poetsplaats en is er daar één van of zijn er meerdere. Is er op de wasplaats warm water of alleen koud.

Kan je gebruikmaken van een solarium. Is de pensionstal bereikbaar via een zandpad of heeft de eigenaar alles bestraat? Al deze zaken drukken de prijs of laten hem stijgen. Hoe meer er geboden wordt, hoe hoger de prijs. Stel jezelf de vraag: “Wat vind ik belangrijk?’

Waar woon je

Dan is er nog een belangrijk aspect. Woon je in de randstad of bijvoorbeeld in Groningen. De grondprijs verschilt enorm per gebied. Ook dat zal je terugzien in de vraagprijs.

Wat vind je belangrijk

Het laatste aspect wat de prijs maakt is heel eenvoudig. Ook de pensioneigenaar zal in een huis willen wonen en brood willen eten en ook dat salaris zal betaald moeten worden. Staat de eigenaar alleen al deze paarden te verzorgen of staat er een heel team klaar om je paard in de watten te leggen? Al deze factoren bepalen de prijs die jij betaalt. Aan jou dus de keuze: wat vind ik belangrijk en wat wil ik ervoor betalen?

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan