Algemeen

Ilonka Hoogenhout en Grace. Foto: Jolande van den Berg
  • aangepast 29 juni 2021 18:47

Ilonka Hoogenhout: “Grace betekent zo veel voor mij en zoveel anderen”

Zes jaar geleden haalde Ilonka Hoogenhout haar Quartermerrie Grace uit Amerika. Ze stond een tijdje bij een trainer in Zweden en is nu sinds een jaar weer in Nederland. Hoogenhout pakt de training nu samen met haar trainer Marcel van der Ven op en hoopt ze dat haar dochter in haar voetsporen treedt.

Hoger niveau

“Toen ik Grace als 2-jarige uit Amerika haalde dacht ik niet dat ik haar zelf ging trainen”, begint de amazone te vertellen. “Ik ben heel lang en Grace is als Quarter natuurlijk vrij klein. Ook heb ik zelf last van lichamelijke klachten waardoor ik dacht dat het niet kon. Ze heeft een tijdje bij een vriend in Zweden gestaan die haar trainde. Het was de bedoeling dat hij haar zou uitbrengen op hoger niveau. Helaas ging dat niet zoals ik hoopte dus is ze sinds een jaar terug in Nederland. Ze staat nu bij Marcel van der Ven op de Red Cat Ranch. Daar hebben we een echte sliding bodem, waardoor we flink vaart kunnen maken. Dat is echt super gaaf!”

Juist doseren

De pijn vanwege haar lichamelijke klachten vergeet Hoogenhout als ze in het zadel zit. “Op het paard beweeg ik lekker en dan denk ik er niet aan. Ik heb dan afleiding en dat is heel erg fijn. Ik dacht dat ik het vanwege mijn lichamelijke beperking niet zou runnen, het reinen. Maar Marcel traint ons op een manier dat het geen pijn doet. Het is een kwestie van juist doseren voor jouw lichaam en dat van het paard. Als je weet hoe je moet zitten en je paard voert de oefening correct uit, dan is dat niet belastend voor je lichaam. Ook zijn de trainingen vaak kort maar krachtig: ik zit er meestal maar een half uurtje op”, licht ze toe.

Zelf doen

De amazone hoopte dat Van der Ven haar merrie in de sport wilde uitbrengen. “Ze is namelijk een goed paardje dat veel potentie toont. Hij zei tegen me dat hij juist mij wil stimuleren om het zelf te doen. Het gaat wel heel erg hard nu. Het was even lastig, maar door Marcel groeit mijn vertrouwen. Ik lig in scheiding en ik was bang dat ik haar weg moest doen in verband met de kosten voor haar. Destijds liepen er wat dames op  stal rond die heel onzeker en bang waren. Zij zijn op Grace bij Marcel gaan lessen. Op mijn paard begonnen zij weer vertrouwen te krijgen in paarden, maar het maakt ook Grace beter.”

Heel hard vooruit

Dat laatste had ze zeker niet verwacht. “Het is toch altijd maar de vraag wat er gebeurt als er anderen op je paard rijden”, stelt ze. “Nu loopt ze twee keer per week in een privéles bij anderen en ikzelf rijd ook nog een aantal keer. Ze gaat nu heel hard vooruit. Het scheelt dat ze stabiel les krijgt van een trainer die iedereen op dezelfde manier laat rijden als ikzelf rijd. Dus niet alleen mijn stalgenoten overwinnen hun angsten, maar ook mijn paard gaat erop vooruit. Marcel begeleidt iedereen daar heel erg goed bij. Dat vind ik wel echt heel bijzonder”, geeft Hoogenhout aan.

Licht en zacht

Het westernrijden was wel even wennen. De amazone heeft haar ORUN-diploma gehaald en was dus Engels geschoold. Ze vertelt over de overstap: “Als je eenmaal aan reining doet, dan wil je niet meer terug. In de reiningsport laten we het paard heel veel denken en alles zelf doen. We hebben een hele lichte zit en alles is veel losser dan bij het Engels rijden. Alles gaat op hele zachte en kleine commando’s. Het is een hele andere manier van communicatie. Je stuurt niet op het bit, maar op de hals en je zit. Daardoor loopt je paard veel meer in balans en op zijn eigen benen. Die manier van trainen vind ik zo leuk.”

Ontwikkelen

“Mijn dochtertje wil ook heel graag leren rijden”, vervolgt de amazone. “Helaas hebben we daar op dit moment niet de financiële middelen voor. Ze heeft nu een paar keer op Grace gezeten maar Grace was er nog niet helemaal klaar voor. Nu ze zo vooruit gaat denken we dat het binnenkort wel moet lukken. Mijn dochter is acht dus ze rijdt op een heel schattig mini-zadeltje van Marcel. Ik hoop dat we een sponsor kunnen vinden zodat mijn dochter zich met Grace kan ontwikkelen. Grace heeft zoveel potentie en ik hoop dat ze dat er samen uit kunnen rijden”, klinkt het enthousiast.

Samen showen

“Omdat ik zelf zo lang ben vind ik het geen ideaalplaatje”, aldus Hoogenhout. “Gelukkig ben ik wel heel licht dus kan het wel. Marcel heeft mijn beugels wat korter gezet zodat ik haar wat beter kan aandrijven en eigenlijk gaat het nu heel goed. Inmiddels heb ik al het vertrouwen om haar zelf te gaan showen. Het voornemen is om daar volgend jaar mee te starten, al staat dat nog niet vast. Verder wil ik heel graag een keer een veulentje met haar fokken. Ik hoop dat mijn dochter straks bij de Young Riders kan rijden. Grace reageert steeds beter op andere mensen en is heel voorzichtig met mijn dochter, dus ik heb goede hoop.” “Hoewel we het financieel niet makkelijk hebben en alle andere paarden en pony’s weg hebben moeten doen gaat Grace nooit weg. Ik ben zo blij met alles wat ze voor mij, mijn dochter en ook voor anderen doet. Grace blijft echt voor altijd bij ons”, besluit ze. Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Jolande van den Berg

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties