Afbeelding

Zo vader zo zoon: “Ferguson en Kyton hebben zoveel pluspunten!”

Fokkerij
Advertisement
Afgelopen jaar nam Bart Veeze de teugels over van de imponerende hengst Ferguson en zijn zoon Kyton. Beide paarden zetten inmiddels opvallende resultaten neer in de sport. Ook in de fokkerij zijn het hengsten om rekening mee te houden. Floriscount-zoon Ferguson werd geboren in Duitsland, het was dan ook zijn moederstamboek Hannover waar hij als eerste werd goedgekeurd. Ferguson vond zijn weg naar Nederland en werd aangewezen bij het KWPN. Hij slaagde met vlag en wimpel voor het verrichtingsonderzoek, waarin hij 85 punten kreeg. Het cijfer negen prijkte tweemaal op zijn cijferlijst, voor souplesse en voor houding en balans.

Als zevenjarige Lichte Tour

Op zevenjarige leeftijd liep Ferguson al internationaal in de Lichte Tour. Vorig jaar nam Bart Veeze plaats in het zadel van de hengst. In hun eerste drie Lichte Tour-proeven zetten ze direct scores boven de 71% neer. ‘Ferguson is een heel fijn paard om mee op wedstrijd te nemen. Hij is hetzelfde als thuis en je weet wat je aan hem hebt in de ring.”

Potentie voor Grand Prix

De ruiter vervolgt: “Alle drie zijn gangen zijn goed en vooral in het uitstrekken blinkt hij uit. In draf en galop, maar ook op de uitgestrekte stap scoort hij goed. Daarnaast is hij bloedmooi; hij heeft een aparte kleur, vier witte benen en een bles. Als je met hem ergens komt, dan valt hij meteen op! Thuis zijn we begonnen met de piaffe en passage, dat pakt hij goed op. Zoals het nu gaat, lijkt hij zeker potentie te hebben voor de Grand Prix.’

Vrij bloed

Ferguson is een zoon van de Staatsprämie-merrie Liebelei, een dochter van topvererver Lauries Crusador xx. Deze volbloedhengst bracht wereldwijd meer dan zestig goedgekeurde hengsten. De vader van Ferguson, Floriscount, is bij meerdere Duitse stamboeken goedgekeurd en liep zelf Zware Tour. Zijn oudste nakomelingen zijn nu tien jaar en breken door op het hoogste niveau in de dressuursport. De bloedlijn van Ferguson is vrij van bekende Nederlandse hengsten als Jazz, Flemmingh en Ferro.

Past bij veel Nederlandse merries

Zijn lage verwantschapspercentage, zijn fijne instelling en zijn kwaliteit zorgen ervoor dat hij bij veel Nederlandse merries past. ‘Ferguson is een werkwillig paard, hij is heel constant en heel stabiel. Hij gaat er altijd voor en dat heeft zijn zoon Kyton precies hetzelfde. Ik denk dat die werkwilligheid en die goede instelling hele belangrijke eigenschappen zijn. Daarbij is Ferguson ook een heel lief paard op stal. Hij is makkelijk in de omgang en dat is fijn om mee te werken.’

Instelling en aanleg

Ferguson lijkt zijn instelling en aanleg door te geven aan zijn nakomelingen. Zijn oudste kinderen worden dit jaar vijf. Hij heeft al twee goedgekeurde zonen, Kyton (mv. Ferro) bij het KWPN en Lewis (mv. Wynton) in Oldenburg. Zijn dochter Kaeyla Platinum (mv. Jazz) liep op kop op de Centrale Keuring in Drenthe. Ook onder het zadel laten zijn nakomelingen zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Hij bracht meerdere finalisten en winnaars in jongepaardencompetities en merries die boven de 80 punten scoorden in de IBOP.

Echt wedstrijdpaard

Zijn zoon Kyton heeft net als Ferguson zijn weg gevonden naar de stallen van Bart. ‘Daar ben ik echt heel gek op, hij ontwikkelt zich heel goed. Ik zie steeds meer nakomelingen van Ferguson voorbijkomen en ze lijken allemaal heel werkwillig en nuchter. Kyton heeft wat uiterlijk betreft best veel van Ferguson en hij is ook echt een wedstrijdpaard. In de ring doet hij er altijd een schepje bovenop. Ik heb hem in de Pavo Cup en hengstencompetitie gereden en iedere keer gaat zijn score wat omhoog. Daarnaast heb ik hem een paar keer in het L2 gestart, dan komen we met megascores de ring uit. Voor dit jaar ligt de focus op de selecties voor het WK Jonge Dressuurpaarden.’

Bria-stam

Kyton heeft zijn talent niet alleen van zijn vader, hij komt uit een van de beste merriestammen van Nederland: de Bria-stam. Deze moederlijn bracht toppaarden voort als Barbria, Voice, OO Seven en Blue Hors Don Olymbrio. Zelf onderscheidde Kyton zich tijdens het verrichtingsonderzoek met zijn rijdbaarheid en bewerkbaarheid, daarvoor kreeg de talentvolle hengst een negen. Veeze: “Hij is super constant en nuchter. Hij weet dat hij hengst is, maar hij is altijd met zijn werk bezig en doet altijd zijn best.”

Fijn werken met zulke hengsten

“Daarbij heeft Kyton een fantastisch achterbeen en ik denk dat hij straks heel veel aanleg heeft voor het verzamelde werk. Voor alle drie zijn gangen heeft hij de afgelopen maanden in de hengstencompetities al negens gescoord. Net als zijn vader heeft hij een goede stap en is hij een heel compleet paard. Het is fijn werken met paarden die zo veel pluspunten hebben als deze twee hengsten.’ Meer over Ferguson en Kyton.

Ferguson

  • Afstamming: Floriscount x Lauries Crusador xx
  • Geboren in: 2011
  • Stokmaat: 1.69m
  • WFFS: geen drager
  • Goedgekeurd bij: KWPN, Hannover, Oldenburg

Kyton

  • Afstamming: Ferguson x Ferro
  • Geboren in: 2015
  • Stokmaat: 1.69m
  • WFFS: geen drager
  • Goedgekeurd bij: KWPN
  Tekst: Milou van Engeland Foto boven: DigiShots Foto midden: Privebezit
Afbeelding