Jur Vrieling - Long John Silver
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Jur Vrieling - Long John Silver ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots DigiShots

Liveblog: WK Herning I Goud voor Zweden, zilver voor Nederland!

Springen WK Herning

Het is vandaag vrijdag 12 augustus en om 21:00 uur is op het WK in Herning de finale voor de landwedstrijd springen van start gegaan. In dit blog doen we live verslag van de wedstrijd. Nederland staat na donderdag op de vierde plaats met 13.31 strafpunten in totaal. Duitsland staat bij aanvang op brons met 11.76 strafpunten, Frankrijk staat op zilver (5.44 strafpunten) en Zweden op goud (3.69 strafpunten). 

Advertisement

Vandaag zijn de eerste 25 combinaties in de ring de individuele deelnemers. Daarna is het de beurt aan de combinaties die deel uitmaken van een van de tien beste landenteams. Zij strijden vandaag voor de teammedailles en tickets voor de Olympische Spelen in Parijs.

“Er staat een serieus parcours”, vertelt Marc Houtzager rond 20:30 nadat hij het parcours heeft gelopen. Doordat zijn Sterrehof’s Dante geblesseerd is kan hij helaas niet zelf meerijden. “Het wordt geen makkelijke ronde. Het wordt strijden, van hindernis 1 tot en met 14.” 

Bekijk hier het parcours van vanavond

Peder Fredricson, Zweden (23:54 uur)

Wanneer Fredicson de ring binnen rijdt weet hij al dat Zweden goud heeft, maar deze ronde telt ook mee voor de individuele medailles. Door de drie springfouten zakt hij naar de 27e plaats. 

Kevin Staut, Frankrijk (23:50 uur)

Voor Kevin Staut viel op hindernis 1 al een balk, die hij zich kon permitteren. Door de twee balken die daarna volgden gaat het brons niet naar Frankrijk maar naar Groot-Britannie. 

Harrie Smolders, Nederland (23:44 uur)

Nederland staat op zilver, maar heeft niet veel speling. Harrie kan een mediale veiligstellen als Harrie Smolders foutloos blijft en dat doet hij! Wat een geweldige ronde en wat een stuurkunsten! 

Scott Brash, Groot Brittannië (23:39 uur)

Scott Brash staat na donderdag op de tweede plaats. Helle Jefferson (v. Cooper van de Heffinck) is scherp, snel en lijkt fijn te rijden. Op hindernis 7b hield hij een beetje in, waardoor een balk viel. Daarna liepen ze op de laatste hindernis van 13 ook nog een springfout op. 

Daniel Coyle, Ierland (23:33 uur)

Nadat Daniel Coyle twaalf strafpunten opliep trekt hij zich terug. Hij weet dat hij geen meerwaarde meer kan zijn voor het team en stapt daarom rustig de baan uit.

Jens Fredricson, Zweden (23:31 uur)

Er zijn genoeg combinaties geweest die fojtloos bleven tot hindernis 13 en daarom is elke ronde spannend tot en met het eind. Jens Fredricson hield zich kan staande en wist foutloos binnen de tijd te blijven. Daarmee stelt hij de gouden medialle van Zweden vast.

Julien Epaillard, Frankrijk (23:28 uur)

Julien Epaillard stond na donderdag op de eerste plaats en was onderweg naar een super resultaat. Helaas viel er een balk op hindernis 13a en 13b. Daardoor staat Frankrijk nu achter Nederland, die opgeschoven is naar de zilveren plaats.

Andre Thieme, Duitsland (23:25 uur)

DSP Chakaria van Andre Thieme verloor balans en maakte daardoor een schijnbeweging. Daardoor viel Thieme links langs het paard op de grond. Daarmee verliest Duitsland een resultaat voor de landenwedstrijd. Nederland schuift op naar de bronzen plaats.

Jur Vrieling, Nederland (23:23 uur)

De verschillen zijn klein in de landenwedstrijd. Een foutloze ronde kan het verschil makenn tussen een medaille of niet. Jur neemt zijn tijd en maakt het keuring in stijl af! Daardoor loopt hij twee strafpunten voor tijdsoverschrijding op, maar daarmee blijft Nederland in de strijd voor een medaille!

Jérôme Guery, Belgie (23:20 uur)

Wat een kracht liet Jérôme Guery zien met Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel)! Met slechts één strafpunt voor tijdsoverschrijding doet hij goede zaken voor het Belgisch team. 

Martin Fuchs, Zwitserland (23:14 uur)

Ondanks een flinke touche op hindernis vier weet Marina Fuchs zijn concentratie er geweldig bij te houden. Door de dubbele foutloze ronde van Martin Fuchs en Leone Jei komen er geen strafpunten bij voor Zwitserland.

Tiffany Foster, Canada (23:11 uur)

Tiffany Foster staat voordat ze de baan binnen rijdt op de vijfde plaats. Ze maakt geen kans meer op een teammedaille, maar dat neemt de kansen op ee individuele medaille niet weg. Twee springfouten br3egen haar naar de achtste plaats in het tussenklassement.

Cian O’Connor, Ierland (23:08 uur)

Een genot om naar te kijken, Cian O’Connor en C Vier 2 (v. Cardento 933)! Ze gingen super, maar C Vier 2 werd iets te vlak op hindernis 13b. Samen met één strafpunt voor tijdsoverschrijding komen zij uit op een totaal van 5 strafpunten. 

Malin Baryard-Johnsson, Zweden (22:55 uur)

H&M Indiana (v. Kashmir van Schuttershof) was gretig vandaag, zonder vlak te worden. Op hindernis 9b viel de tweede balk van de oxer, maar ze wist zich goed te herstellen en bleef binnen de tijd. 

Jana Wargers, Duitsland (22:50 uur)

Jana Wargers rijdt in Herning haar eerste WK en brengt het Duitse team naar een goede uitgangspositie. Haar super ronde levert slecht één strafpunt op.

Maikel van der Vleuten, Nederland (22:47 uur)

Beauville Z stond er scherp aan vandaag. Dit parcours vraag om veel voorwaartse energie en dat wist Van der Vleuten maar al te goed. Helaas moeten ze genoegen nemen met vier strafpunten.

Jos Verlooy, België (22:43 uur)

Gisteren viel Jos Verlooy nog van Igor (v. Emerald) in het parcours in Herning nadat zijn paard weigerde voor de tweede sprong van de driesprong, maar vandaag is hij er weer bij. Op de eerste sprong viel gelijk, Verlooy herpakte zich maar moest later helaas nog een springfout incasseren.

Bertram Allen, Ierland (22:36 uur)

Bertram Allen reed een geweldige, dubbel foutloze rit vandaag! Na de acht strafpunten van donderdag weet hij een super resultaat neer te zetten voor de landenwedstrijd.

Yuri Mansur, Brazilië (22:33 uur)

De afgelopen dagen heeft Yuri Mansur met QH Alfons Santo Antonio geen enkele balk geraakt en dat zette hij vanavond voort. Met twee strafpunten voor tijdsoverschrijding mag de Braziliaan meer dan tevreden zijn. 

Henrik von Eckerman, Zweden (22:30 uur)

Olympisch kampioen Von Eckerman en King Edward (v. Edward) staan na donderdag op de vierde plaats in het tussenklassement en hij laat vandaag zien waarom! Ze bleven foutloos binnen de tijd en hij zet daarmee een geweldig resultaat neer voor het Zweeds team. Von Eckerman is nu, samen met Max Kühner, de enige dubbel foutloze. 

Simon Delestre, Frankrijk (22: 27 uur)

Cayman Jolly Jumper (v. Hickstead) was vlug vandaag. Voor hindernis 13 werd hij te fanatiek en daardoor ontstond een storing. Dat moesten ze betalen met één balk op 13a. 

Marcus Ehning, Duitsland (22:25 uur)

Voor Marcus Ehning en Stargold (v. Staccato Gold) viel een balk op hindernis 7 en 13b. De tijd lijkt door de laatste deelnemers goed haalbaar, maar in combinatie met een foutloos parcours valt nog niet zo mee!

Sanne Thijssen, Nederland (22:23 uur)

Door de touche op hindernis 9a en 9b hield het publiek zijn adem in. Sanne leek dubbel foutloos te blijven, maar kwam niet goed uit voor 13a. Daardoor viel een balk van 13b, wat haar op vier strafpunten brengt. 

Nicola Philippaerts, België (22:21 uur)

Wat een ronde! Philippaerts leek tot op het laatste moment dubbel foutloos te blijven, maar Katanga vh Dingeshof tikte  een balk van de allerlaatste hindernis af. Vier strafpunten dus. 

Ben Maher, Groot-Britannie (22:18 uur)

Ben Maher en Faltic HB (v. Baltic VDL) staan na donderdag op de zesde plaats, maar moest vandaag helaas één springfout incasseren.

Denis Lynch, Ierland (22:10 uur)

Wat een super ronde voor Denis Lynch! Hij reed slim, nam de tijd wanneer nodig en kwam over de finish met slechts één strafpunt voor tijdsoverschrijding. 

McLain Ward, Amerika (21:58 uur)

Ook voor McLain Ward vielen teveel balken. Voordat hij hindernis zeven sprong stonden er al twaalf strafpunten op het scorebord. De Amerikaan besloot daarom om af te groeten. 

Eduardoo Alvarez Aznar, Spanje 21:56 uur)

Bentley de Sury (v. Sunday de Riverland) van Eduardoo Alvarez Aznar had het iets lastiger vandaag. Hij miste af en toe wat power, waardoor er vier springfouten onstonden. Jammer, want ze stonden op de dertiende plaats in het tussenklassement. 

Max Kühner, Oostenrijk (21:54 uur)

Elektric Blue P (v. Eldorado vd Zeshoek) liep vandaag alsof het niets voorstelde. Er was geen enkele touche of twijfeling en ze bleven één seconde binnen de tijd. De tweede dubbel foutloze ronde dus voor Max Kühner, die na donderdag op de zestiende plaats stond. 

Ioli Mytilineou, Griekenland (21:51 uur)

Ioli Mytilineou staat bij aanvang van het ronde op de achttiende plaats. Ze reed vlot en vloeiend maar moest helaas een balk incasseren op hindernis vier en 13b. 

Daniel Bluman, Israel (21:46 uur)

Daniel Bluman staat momenteel op de twintigste plaats in het tussenklassement na de eerste twee parcoursen en hij laat vanavond zien waarom! Een super mooie en vloeiende ronde levert hem een dubbel foutloze ronde op. Hij is de eerste vanavond die met 0 strafpunten de finish over komt. 

Karim Elzoghby, Egypte (21:40 uur)

Elzoghby rijdt in Herning zijn vijfde wk. Al vroeg in het parcours liep hij tegen een springfout aan en daarna brak de martingaal. Geen optimale omstandigheden dus, maar Elzoghby stuurde de groot galopperende Zandiago (v. Zento) keurig rond. Door de balk op de driesprong, hindernis 13, en wat tijdoverschrijding moest de Egyptenaar genoegen nemen met elf strafpunten. 

Ales Apathy, Tsjechië (21:35 uur)

Apathy had moeite om Forewer (v. Caruso 279) tussen zijn benen en handen te houden. Na de dubbele oxer werd Forewer wat moe, waardoor er teveel springfouten in slopen. Totaal: 16 strafpunten.

Lorenzo de Luca, Italië (21:27 uur)

F One Una (v. Toulon) liet zien hoeveel kracht hij in huis heeft. De Luca weet vandaag de eerste ronde zonder springfouten te rijden. Ondanks zijn twee strafpunten voor tijdsoverschrijding staat hij op de eerste plaats in de tussenstand tot nu toe. 

Taizo Sugitani, Japan (21:21 uur)

Quincy 194 van Taizo Sugitani vond het spannend vandaag, waardoor meerdere springfouten ontstonden. Na de springfout op hindernis 13 leek hij zich terug te trekken maar nadat hij even stapte sprong hij toch de laatste hindernis alsnog. 

Andreas Schou, Denemarken (21:18 uur)

Andreas Schou mag tevreden zijn met zijn ronde. Met een balk op hindernis 13 en één strafpunt voor tijdsoverschrijding staat hij met Darc de Lux momenteel op de eerste plaats

Robin Muhr, Israel (21:14 uur)

Robin Muhr reed een mooie ronde. Helaas viel voor hem een balk op de laatste en een-na-laatste hindernis. Doordat hij iets buiten de tijd over de finish kwam moet hij genoegen nemen met tien strafpunten.

Ella Yunjing Wang, China (21:03 uur)

De Chineese Ella Yunjing Wang is vandaag de eerste deelnemer in de baan. Haar Quidamia D (v. Quidam de Revel) vond de witte muur van hindernis twee erg spannend, waardoor ze tegen een weigering aan liepen. Nadat ze hindernis twee alsnog sprongen groette de nog maar 24-jarige Ella Yunjing Wang af. Omdat ze individueel startte heeft dit geen gevolgen voor de landenwedstrijd.