Jur Vrieling - Long John Silver
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Jur Vrieling - Long John Silver ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots Foto: Leanjo de Koster

WK Herning | Springruiters na tweede dag op vierde plaats

Springen WK Herning

Plaats vier. Dat is het resultaat van het Nederlandse springteam na de tweede dag. Dankzij foutloze ritten van Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling kon vanaf de achtste plaats van de eerste dag opgeklommen worden tot die voorlopige vierde plaats. De verschillen met de concurrentie zijn klein, dus op de slotdag, vrijdag 12 augustus, is echt alles nog mogelijk! Bondscoach Jos Lansink is in ieder geval strijdlustig:  “Hopelijk kunnen we morgen voor een medaille gaan”, zegt Jos Lansink strijdvaardig.

Advertisement

Onder de indruk

WK-debutante Sanne Thijssen en Con Quidam RB kwamen als eerste combinatie voor TeamNL in actie. De gretig springende 16-jarige hengst tikte de balk van het middelste hindernis van de driesprong naar beneden. Verder kwam het duo nergens in de problemen. Sanne was onder de indruk van het parcours. “Er wordt hier niks aan het toeval overgelaten, met net als gisteren weer veertien hindernissen. Ik had natuurlijk liever een nulronde neergezet, maar er gaat vast nog een heleboel gebeuren en dan kunnen die vier strafpunten mooi meetellen.”

Improviseren

Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. slaagden er net als gisteren in een prachtige foutloze ronde te rijden. In het individuele klassement is Van der Vleuten doorgeschoven naar de 7e plaats, met minder dan een balk achterstond op de leider in het klassement. “Voor het zware parcours van vandaag moest je je paard goed kennen en je plan daarop afstellen. Ik heb mijn plan kunnen volgen maar moest op één moment improviseren. Je paard moet dan mee improviseren, dat is een belangrijke eigenschap van een springpaard op dit niveau. Ik heb mijn best gedaan, maar je hebt altijd op alle vlakken de hulp van je paard nodig.”

Long John Silver

Met een brede glimlach kwam Jur Vrieling met zijn schimmel Long John Silver 3 over de finish. Door een knappe foutloze rit binnen de tijd voldeed Jur aan de opdracht van de bondscoach. “Long John sprong fantastisch. Ik was mee voor het nulrondje vandaag en dat heb ik geleverd. Willem Greve, die ik hier vervang, rijdt altijd dubbel nul, dus ik ga morgen opnieuw mijn best doen.”

Vorm is goed

Harrie Smolders was de laatste starter voor Nederland. Hij leek met Monaco N.O.P. de derde foutloze rit voor Nederland op het scorebord te zetten, maar in het zicht van de haven ging het mis. De balk van de voorlaatste hindernis viel. “We hebben goede zaken gedaan vandaag, we stijgen van plek acht naar plek vier”, vat Harrie Smolders de dag samen. “Mijn collega’s reden fantastisch. Over mijn eigen prestatie kan ik zeggen dat ik hoopte op een nulronde. De vorm is goed maar het moet nog even onze kant opvallen. Ik hoop dat dat morgen gebeurt.“

Drie foutloze ritten nodig

Jos Lansink was een tevreden bondscoach. “Ik ben heel blij met de twee nulrondes, die waren uit het boekje. Ook bij Harrie had er een foutloos rondje ingezeten. Alle paarden sprongen goed en ook de ruiters hebben goed gereden dus ik ben tevreden. Het is goed dat we een ronde verder zijn met de beste tien landen. Morgen hebben we wel drie foutloze ritten nodig, want het staat allemaal dicht op elkaar in het klassement, het kan nog alle kanten uit gaan. Maar wij gaan voor de goede kant dus hopelijk kunnen we morgen voor een medaille gaan.”

De tien beste landenteams komen morgenavond opnieuw in actie in een allesbeslissende omloop waarin de teammedailles worden verdeeld. Daarnaast komen tevens de 20 hoogst geplaatste individuele ruiters aan de start voor hun derde wedstrijd. Zondag volgt de ontknoping in het individuele kampioenschap.

Individuele stand na twee rondes:

1. Julien Epaillard (Fra) - Caracole de la Roque (v. Zandor Z), 0 strafp

2. Scott Brash (Gbr) - Hello Jefferson (v. Cooper van de Heffinck), 0.23 strafp 

3. Peder Fredricson (Zwe) - H&M All In (v. Kashmir van Schuttershof), 0.40 strafp

7. Maikel Van der Vleuten (Someren) - Beauville Z N.O.P. (v. Bustique), 1.96 strafp

24. Jur Vrieling (Holwierde) - Long John Silver 3 (v. Lasino), 6.29 strafp

34. Harrie Smolders (Lage Mierde) - Monaco N.O.P. (v. Cassini II), 3.52 strafp

35. Sanne Thijssen (Sevenum) - Con Quidam RB (v. Quinar Z), 3.83 strafp

Tussenstand Landenwedstrijd:

1. Zweden - 3.69 strafp

2. Frankrijk - 5.44 strafp

3. Duitsland - 11.76 strafp

4. Nederland - 13.31 strafp

Sanne Thijssen - 3.83 + 4

Maikel van der Vleuten - 1.96 + 0

Jur Vrieling – (6.29) + 0

Harrie Smolders – 3.52 + (4)

5. België – 13.49 strafp

6. Groot-Brittannië – 14.66 strafp

Bron: KNHS | Hoefslag