Adrienne Lyle (USA) - Salvino
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Adrienne Lyle (USA) - Salvino ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots DigiShots

WK Herning | Liveblog landenwedstrijd | Goud voor Denemarken!

Algemeen WK Herning

Vandaag ging vanaf 11.00 uur het tweede gedeelte van de landenwedstrijd op het WK in Herning van start. Nadat gisteren de eerste groep ruiters van start is gegaan in de landenwedstrijd, ging Nederland voorlopig aan de leiding. In de spannende ontknoping pakte Duitsland het goud, Groot Brittanië het zilver en Duitsland het brons. Nederland eindigde als vijfde en is daarmee ook verzekerd van een directe plaatsing voor de Olympische Spelen 2024.

Advertisement

Adrienne Lyle en Salvino naar 74,394%

Als allerlaatste starter aan Adrienne Lyle de opdracht om een ijzersterke proef neer te zetten om zo de Verenigde Staten naar een zesde plek in de landenwedstrijd te brengen en een directe plaatsing voor de Olympische Spelen 2024 Parijs veilig te stellen. En dat doet ze! Op een grote fout na, Salvino valt uit galop in het zigzagappuyement, rijdt ze een hele solide proef waar ze tot aan die ene grote fout in de 76% scoorde. Pas in de laatste lijn lijkt haar paard pas echt ‘aan’. 

Frederic Wandres en Duke of Britain FRH naar 76,661%

Aan Frederic Wandres en Duke of Britain FRH de zware taak om het eremetaal voor Duitsland veilig te stellen. De concentratie is van zijn gezicht af te lezen bij het groeten. Samen rijden ze een hele sympathieke, harmonieuze proef met sterke piaffes. Helaas net een aantal ‘hakkeltjes’. Zo is de vos net iets te ijverig in de serie om de twee, is de laatste wissel in het zigzag-appuyement niet helemaal vloeiend en galoppeert hij aan in de laatste uitgestrekte galop. Met 76,661% lijkt Frederic Wandres het brons veilig te hebben gesteld voor Duitsland. Individueel staat hij negende. 

Patrik Kittel en Touchdown naar 76,522%

Ook Patrik Kittel zet alles op alles om een zeer gedegen proef neer te zetten en als je dat aan iemand kan overlaten, dan is het wel aan deze routinier. Met zijn handigheid stuurt hij de nog jonge, onervaren Touchdown super geroutineerd en vloeiend de proef door. Na het afgroeten juicht hij van blijdschap. Met 76,522% gaat hij naar een tiende plek. Daarmee komt Zweden op een derde plek in de voorlopige tussenstand van de landenwedstrijd. 


Patrik Kittel (SWE) - Touchdown ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Catherine Dufour en Vamos Amigos naar 81,864%

Catherine Laudrup-Dufour en Vamos Amigos doen wat er van hen verwacht wordt! In eigen land zet deze combinatie een ijzersterke, enorm harmonieuze proef neer waarbij de verschillen met Charlotte Fry ongelooflijk klein zijn. Wat gaat het worden voor Catherine Dufour? Na het afgroeten houdt het publiek de adem in.. En dan horen we het luide applaus: ja hoor, met 81,863% pakt Dufour de leiding!


Cathrine Dufour (DEN) - Vamos Amigos ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Emmelie Scholtens en Indian Rock naar 74,410%

Emmelie Scholtens zette zojuist met de pas negenjarige KWPN-hengst Indian Rock een hele knappe proef neer als laatste start voor TeamNL. Met de beeldschone hengst, die altijd naar boven toe beweegt, begon ze de draftour iets voorzichtig met een klein haperingetje in de uitgestrekte draf. Daarna volgden vele hoogtepunten zoals de prachtige, grootscharende drafappuyenten waarbij Indian Rock een beeldschoon opwaarts silhouet liet zien. Ook toont hij zijn enorme talent voor de piaffe en passage, al komt soms zijn jeugdigheid nog iets naar voren en kan de inzet zo nu en dan nog mooier en kan het ritme constanter. De galoptour was tevens prachtig: krachtig en gecontroleerd met enorm grote, van de grond gesprongen wissels. In de pirouettes blijkt wederom zijn enorme talent voor de verzameling. 74,410% is het eindresultaat.


Emmelie Scholtens (NED) - Indian Rock ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Charlotte Fry en Glamourdale

WOW! Wat een fenomenale proef zet Lottie Fry als allerlaatste Britse ruiter neer met Glamourdale! Kracht, tact en enorm veel macht kenmerken haar proef! De KWPN-hengst Glamourdale - voormalig wereldkampioen Jonge Dressuurpaarden - toont een prachtig opwaarts silhouet. De draftour kent meerdere hoogtepunten: prachtige grootscharende appuyementen, super piaffe-passage waarbij met name de passage om te smullen is. Ook de galoptour is om van te watertanden: bij de serie om de twee verschijnen al meerdere tienen op het scorebord en ook bij de uitgestrekte galop geven zes van de zeven juryleden een ultieme 10! Wat een geweldige proef! Fry is de eerste amazone die over de magische 80% gaat: 80,838% en daarmee gaat ze niet alleen individueel aan de leiding, ook als landenteam pakt Groot Brittanië de leiding.  


Charlotte Fry (GBR) - Glamourdale ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Tussenstand: Duitsland nipt vooraan

Na de pauze komen vanaf 17.01 uur nog twee groepen van ieder negen combinaties aan start. In het individuele tussenklassement gaat Dinja van Liere nog altijd aan de leiding met Hermes. Charlotte Dujardin en Imhotep bezetten de tweede plek, gevolgd door Isabell Werth en DSP Quantaz op drie. In de landenwedstrijd leggen Duitsland, Denemarken en Groot Brittanië elkaar het vuur aan de schenen en zijn de verschillen minimaal! Dat belooft een spannende ontknoping. Met de Duitser Frederic Wandres als een na laatste start - en ijzersterke combinaties in deze allerlaatste groep - zal de wedstrijd tot op het laatste moment spannend blijven!


Isabell Werth (GER) - DSP Quantaz ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Kazuki Sado met Barolo 67,438%

Kazuki Sado, de Japanse pupil van Academy Bartels, liet een hele nette, correcte en harmonieuze proef zien die door de jury werd gewaardeerd met 67,438%. Voor hogere scores zou het geheel iets meer expressie mogen hebben, met name de piaffe en passage mochten met meer afdruk worden gereden. Sado had het publiek op zijn hand. Na zijn laatste piaffe was luid geklap in het ritme van de passage te horen. 


Kazuki Sado (JPN) - Barolo ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Steffen Peters met Suppenkasper 74,767%

Gisteren kreeg teamgenoot Ashley Holzer met Valentine vrij ongebruikelijke storingen in de piaffes waardoor de score flink gedrukt werd en uitkwam op 61,258%. Daarmee leek een directe plaatsing voor de Olympische Spelen (voor de beste zes landen) ineens niet meer binnen handbereik. Met een sterke proef van Steffan Peters en zijn grote reus Suppenkasper die goed was voor 74,767% lijkt deze optie toch weer iets dichterbij te komen. Peters staat nu elfde, en de Verenigde Staten zesde in de tussenstand van de landenwedstrijd. 


Steffen Peters (USA) - Suppenkasper ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Isabell Werth met DSP Quantaz naar 77,127%

De opluchting bij Isabell Werth is na afloop van de proef op haar gezicht af te lezen. Het ging niet allemaal vanzelf, maar deze Duitse vakvrouw wist toch uitermate vakkundig haar DSP Quantaz naar een eindscore van 77,127% te sturen. Af en toe verloor haar bruine wat impuls en ook leek hij niet altijd even vrij en licht aan de voorkant. Met haar stuurkunsten wist Werth alsnog een uitermate solide proef neer te zetten waarmee ze voorlopig derde staat. 


Isabell Werth (GER) - DSP Quantaz ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Therese Nilshagen met Dante Weltino 74,456%

Wat een beeldschone combinatie! Na de eerste uitgestrekte draf verschijnen meerder tienen op het scorebord. De proef kent vele hoogtepunten, maar toch maken ze ook een paard dure foutjes en piaffes die weleens beter uit de verf zijn gekomen. Als Therese Nilshagen met Dante Weltino de laatste lijn oprijdt, begint het publiek luidt te klappen: 74,456% is het eindresultaat. 


Therese Nilshagen (SWE) - Dante Weltino Old ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Daniel Bachmann Andersen met Marshall-Bell 76,584%

Wat een geweldige motor heeft Marshall-Bell van Daniel Bachmann Andersen! Zo veel expressie heeft deze sensibele. Bachmann Andersen weet hem met veel gevoel door de proef te begeleiden, waarbij hij op de laatste lijn nog eens laat zien over wat een enorm bewegingsmechanisme dit paard beschikt!


Daniel Bachmann Andersen (DEN) - Marshall Bell ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Yessin Rahmouni met All At Once 65,264%

Yessin Rahmouni, die met All At Once van Willeke Bos - van de week nog uitgeroepen tot fokker van het jaar - kwam individueel voor Marokko aan start. Hij had zijn handen vol aan de beeldschone zwarte hengst die wat gespannen aandeed. De halslengte bleef een aandachtspunt en diverse storingen, waar All At Once wat verzet toonde op het been, kostte de nodige punten. Toch had de combinatie ook hele mooie stukken waar de expressieve hengst liet zien zeker veel aanleg te hebben voor de verzameling. Met een score van 65,265% zal Yessin Rahmouni zich waarschijnlijk niet kwalificeren voor de Spécial, waar de beste dertig combinaties van start zullen gaan. 


Yessin Rahmouni (MAR) - All At Once ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Marieke van der Putten met Torveslettens Titanium RS2 71,118%

Marieke van der Putten reed waarschijnlijk niet de proef waar ze op gehoopt had. Bij het binnenkomen sprong Torveslettens Titanium RS2 om en kelderde de score omlaag. Torveslettens Titanium RS2 leek scherp zat, wat wellicht verklaart waarom het beeld iets behouden bleef. De Nederlandse combinatie kreeg nog een aantal dure fouten te verduren, met name de storing in de tweede piaffe op de AC-lijn en de kleine balansverstoring in de eerste pirouette kostte punten. Op de laatste lijn reed Marieke met het mes tussen de tanden om de score nog op te halen en te laten zien wat een talent haar paard voor de piaffe en passage heeft. Met meerdere negens op het scorebord toonden de juryleden hun waardering. 71,118% en een voorlopig zeventiende plek. De medaillekansen van TeamNL lijken hiermee kleiner te worden. 


Marieke van der Putten (NED) - Torveslettens Titanium RS2 ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Charlotte Dujardin met Imhotep 77,407%

Met de pas negenjarige Imhotep (v. Everedale) reed de Britse topamazone Charlotte Dujardin al een hele aansprekende proef met als highlights de piaffe-passagetour (geweldige overgangen) en de prachtige groot doorgesprongen wisselseries. Imhotep begon de proef wat weifelend met een wat minder halthouden en ook bij het halthouden voor het achterwaarts gaan, viel er zeker nog winst te behalen -  net als in het aanspringen vanuit de passage naar de galop waar een storing ontstond - maar wat een krachtpatser is deze jonge Everdale met mega veel techniek in de benen! Met een score van 77,407% staat Charlotte Dujardin nu tweede, achter Dinja van Liere met Hermes. In de landenwedstrijd gaat de UK daarmee aan de leiding.


Charlotte Dujardin (GBR) - Imhotep ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

José Antonio Garcia Mena met Divina Royal

De Spanjaard José Antonio Garcia Mena reed met Divina Royal (v. Desperados) een gedegen proef waarbij het gehele beeld over het algemeen iets meer opwaarts zou mogen zijn. De proef was nagenoeg foutloos, op een klein hakkeltje in de serie om de twee na, waar de derde wissel net wat minder mooi was doorgesprongen. Nette piaffes, waarbij de piaffe op de laatste lijn zijn beste was. Met een score van 71,817% bezet hij een twaalfde plek. 


Jose Antonio Garcia Mena - Divina Royal Longines FEI Dressage European Championships 2021 © DigiShots - DigiShots

Spannende strijd

Met een score van 78,835% voert Dinja van Liere met Hermes (v. Easy Game) de lijst aan. Nederland wordt echter op de hielen gezeten door Duitsland en Denemarken, maar ook de hete adem van Zweden en Groot-Brittanië is te voelen. Marieke van der Putten en Emmelie Scholtens zullen dus met het mes tussen de tanden moeten gaan rijden. Met nog een aantal sterke combinaties te gaan en minimale verschillen tussen de top vijf belooft het een spannende strijd te gaan worden om het eremetaal! Niet alleen azen de landen vandaag op de medailles, de beste zes landen plaatsen zich tevens direct voor de Olympische Spelen in Parijs. 


Dinja van Liere (NED) - Hermes ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - Leanjo de Koster

Verenigde Staten: alles of niets

Voor de Verenigde Staten zal dit betekenen dat Steffen Peters en Adrienne Lyle alles op alles moeten gaan zetten om de tegenvallende score van Ashley Holzer (61,258%) op te halen en zo wellicht nog kans te maken op een directe plaatsing voor Parijs. Daarvoor zullen ze de Spanjaarden en Portugezen moeten verslaan die na de eerste dag vijfde en zesde staan.

Belangrijke starttijden

13.35u: Charlotte Dujardin (GBR) met Imhotep
15.29u: Marieke van der Putten (NLD) met Torveslettens Titanium RS2
15.38u: Yessin Rahmouni (MAR) met All At Once
15.47u: Daniel Bachmann Andersen (DEN) met Marshall-Bell
15.56u: Therese Nilshagen (ZWE) met Dante Weltino OLD
16.05u: Isabell Werth (DUI) met DSP Quantaz
16.14u: Steffen Peters (USA) met Suppenkasper
18.51u: Charlotte Fry (GBR) met Glamourdale
19.09u: Emmelie Scholtens (NLD) met Indian Rock
19.18u: Catherine Laudrup-Dufour (DEN) met Vamos Amigos
19.27u: Patrik Kittel (ZWE) met Touchdown
19.45u: Frederic Wandres (DUI) met Duke of Britain FRH
19.54u: Adrienne Lyle (USA) met Salvino

Volg hier de scores live.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots

Frederic Wandres (GER) - Duke of Britain FRH
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Patrik Kittel (SWE) - Touchdown
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Cathrine Dufour (DEN) - Vamos Amigos
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Emmelie Scholtens (NED) - Indian Rock
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Charlotte Fry (GBR) - Glamourdale
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Isabell Werth (GER) - DSP Quantaz
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Kazuki Sado (JPN) - Barolo
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Steffen Peters (USA) - Suppenkasper
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Isabell Werth (GER) - DSP Quantaz
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Therese Nilshagen (SWE) - Dante Weltino Old
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Daniel Bachmann Andersen (DEN) - Marshall Bell
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Yessin Rahmouni (MAR) - All At Once
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Marieke van der Putten (NED) - Torveslettens Titanium RS2
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Charlotte Dujardin (GBR) - Imhotep
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Jose Antonio Garcia Mena - Divina Royal
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hermes
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots