Kevin Jochems - Cornetboy
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots
Kevin Jochems - Cornetboy CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots DigiShots

CHIO Rotterdam | Jong talent geeft oude garde het nakijken; Daniel Coyle wint vóór Kevin Jochems *Liveblog*

Springen

De CHIO5* Longines Grand Prix van Rotterdam kende vandaag één echte winnaar, Daniel Coyle met Oak Grove’s Carlyle. De jonge Ier loodste het voormalige paard van Jeroen Dubbeldam onder diens supervisie naar de eresjerp en 37.500 euro. Verrassend is het aantal relatief onervaren ruiters en paarden dat het in de barrage tegen een legertje ouwe rotten opnam. En - veelal - voorbleef.

Advertisement

Het waren niet de ruiters met de ellenlange erelijsten die er met de hoofdprijs vandoor gingen. Epaillard, Bucci, Lindelöw en Staut leken in theorie over de beste papieren te beschikken. Maar het was eerst Kevin Jochems met Cornetboy die hun tijd aan gort reed, en daarna dus - als laatste starter - Daniel Coyle. Epaillard moest genoegen nemen met de derde stek.

Heel mooi vierde werd Patrick Lemmen met Exit Remo. Verder voor ons land in de prijzen Lars Kersten met Emmerton op plek zeven en Hessel Hoekstra met Icoon VDL op negen. Stuk voor stuk combinaties met weinig tot geen ervaring in het 1.60m, stuk voor stuk ruiters en paarden om in de toekomst in de gaten te houden.

Uitslag CHIO5* Grand Prix Rotterdam

Verslag barrage

Opvallend is het aantal jonge Nederlandse ruiters dat met relatief onervaren paarden goede sier maakt: Lars Kersten met Emmerton, Patrick Lemmen met Exit Remo, Kevin Jochems met Cornetboy en Hessel Hoekstra met Icoon VDL. Zij nemen het op tegen het buitenlandse geweld, met als eerste starter Ioli Mytilineou (Griekenland), Douglas Lindelöw, Olivier Philippaerts, Kevin Staut, Julien Epaillard, Piergiorgio Bucci, Pieter Devos, Grégory Cottard, Marcel Marschall en laatste starter Daniel Coyle.

De jonge Griekse bijt het spits af in de barrage, net als in het basisparcours. Zij moet wel wat proberen, en ze gaat ervoor. Toch wel wat te hard; op de overbouwde oxer een fout, net als op de dubbel (was eerst de driesprong. 8 in 39.95).

Dan de ervaring in de baan: Douglas Lindelöw. Op de FEI-oxer - in het basisparcours steeds blijven liggen, moet Cheldon teveel rekken en hij redt het niet: 4 in een tijd die wel 2.5 seconde sneller is.

Dan het H&M-jasje van Olivier Philippaerts, modieuze beige noot tussen de veelal donkergekleurde jasjes. Wat kan zijn paard nog, die ook al twee NC-manches in de benen heeft? Hij wendt erg kort en gaat superschuin over de steil. Vader Ludo ziet het misgaan op de laatste, veel gewaagd. Tijd is niet heel rap: 4 in 39.08.

Stilist Kevin Staut: zijn Bond Jamesbond de Hay is niet de snelste, maar wenden kan de Fransman. De eerste nuller in weer een tijd in de 39. Dat moet sneller kunnen; wel de leiding tot nu toe uiteraard.

Lars Kersten met Emmerton lijkt flink vaart te hebben, maar waagt niet heel veel in de wendingen. Met wat geluk over de overbouwde oxer en vol gas naar de laatste: 0 in 39.84.

Julien Epaillard mag een specialist genoemd worden: hij kiest overal de kortste route en dat loont: niet sneller dan Lindelöw, maar hij laat wel alle balken liggen in een tijd van 37.49 en hij neemt de leiding over.

Bucci heeft in Bibici niet het gemakkelijkste paard, zeker niet voor een barrage. De schimmel laat zich niet fijn sturen en dan ook nog een balk.

Dan ‘dressuurpaard’ Exit Remo met Patrick Lemmen. De ruiter neemt niet teveel risico. Toch nog best snel dankzij de ruime galoppade van de San Remo-zoon. Prima gereden, nul in een prima tijd: 38.48 en tweede tot nu toe.

Pieter Devos’ merrie protesteert hier en daar, een tijd onder de 39 maar de brede FEI-oxer moet het ontgelden.

Kevin Jochems heeft aan Cornetboy wel een snel paard, maar houdt hij de balken intact? Heel gretig paard; ruiter én paard willen wel! Foutloos én een snelle tijd: 37.20. Nederland staat bovenaan!

AI in de wending naar de dubbel neemt Hessel Hoekstra wat teveel risico. De eerste (steil) gaat  goed, maar de oxer redt de gigantisch van het hout blijvende Icoon VDL toch niet. 4 strafpunten in 38.32; voorlopig zevende.

De schimmel Bibici en Grégory Cottard blijven foutloos; de tijd is het niet, maar hij nestelt zich wel voor de vierfouters.
De jonge Duitser doet het rustigaan en zit bij de FEI-oxer helemaal mis. 4 strafpunten in de langzaamste tijd.

Oak Grove’s Carlyle lijkt niet competitief wat tempo betreft en neemt ook wat tijd in de lucht. De jonge Ier Daniel Coyle wendt heel kort naar de - in de barrage - beruchte FEI-oxer. Daar is waar hij de winst pakt. 36.69 is de winnende tijd!

Mooie tweede plaats voor Jochems, Patrick Lemmen vierde, Lars Kersten zeven en Hessel Hoekstra negen. Vooral petja af vanmiddag voor de jonge honden. Zij gaven vanmiddag de oude garde het nakijken!

Perfect start Mytilineou

Eerste combinatie in de ring is de nog maar 24-jarige Griekse Ioli Mytilineou met de Toulon-zoon L’artiste de Toxandra. We rijden de eerste rit even mee om het parcours van Louis Koninckx te bekijken. Alsof het niks is loodst de amazone haar paard over het hout. Nergens ook maar een fikse ophouding of flink vooruit rijden; gewoon een ronde om niks op aan te merken. Foutloos en ruim binnen de tijd. Zo moet het dus!

Tweede combinatie groet af

De tweede amazone laat het andere uiterste zien; de 11-jarige Gaudi van Paola Amiliblia komt flink in de problemen op de driesprong. Het middelste element gaat aan gruzelementen en de amazone moet haar paard voor de derde hindernis wegtrekken. Exit Mexico.

Barrage verzekerd

De Zweedse topruiter Douglas Lindelöw heeft een iets onstuimige Cheldon onder het zadel, maar de Chacco-Blue-zoon krult zich atletisch over het hout. We hebben in elk geval een barrage, want het duo blijft nul.

Olivier Philippaerts kwam ook al in actie in de landenwedstrijd met Le Blue Diamond v’t Ruytershof; met 4 + 0 deed hij prima zaken voor België. Ook in deze Grote Prijs toont deze combinatie haar vorm: beheerste nulronde.


Bas Moerings - Ipsthar  

Moerings trekt Ipsthar terug

Helaas gaat het mis voor Ipsthar en Bas Moerings; Bas trekt de beloftevolle hengst terug nadat die zich iets lijkt te hebben verstapt halverwege het parcours. Jammer, de ruiter verlaat de ring te voet. We gaan nog zeker meer horen van de geweldige Denzel vh Meulenhof-zoon. Negen jaar nog maar, tijd genoeg!

Barrage voor Lars Kersten!


Lars Kersten - Emmerton CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots - DigiShots

Lars Kersten komt op weg naar de laatste oxer niet helemaal lekker uit, maar hij weet Emmerton op de rit te houden. Geweldige prestatie van de jonge ruiter met de 13-jarige KWPN-ruin. Vijfde kandidaat voor de barrage al!

Willem Greve: twee (ongebruikelijke) balken

En dan, onder het toeziend oog van Jos Lansink en de goedgevulde tribunes: Willem Greve met geweldenaar Grandorado TN (Eldorado van de Zeshoek). Zo mooi als het vrijdag ging, met twee loepzuivere foutloze rondes, loopt het nu even niet helemaal. Blokje uit de muur en de bovenste plank in de dubbel: 8 strafpunten.

Fijne rit van Kars Bonhof en Hernandez TN


Kars Bonhof - Hernandez TN - DigiShots

De volgende Team Nijhof-hengst is Hernandez TN (v. Kannan). Jonge, talentvolle combinatie, hoe gaat dat op vijfsterren niveau? Ondanks dat Kars de rust er goed inhoudt op weg naar de dubbel moet ook hier de eerste van de dubbel het ontgelden. Hij kan toch tevreden zijn met deze rit.

Twee barragekandidaten: Epaillard en Bucci

Met de 11-jarige (uiteraard SF-)merrie Ballerine du Vilpion (v. Baloubet du Rouet) krijgt ook Roger Yves Bost een fout op de eerste van de dubbel. Na de eerste ruiters leken we een gigantische barrage te krijgen, maar nu zien we telkens één of twee balken rollen. De dubbel lijkt de scherprechter in dit parcours.

Wel foutloos, voor Frankrijk, is Julien Epaillard met Carole de la Roque (v. Zandor Z). En dat is er meteen eentje om rekening mee te houden in de barrage! Ook Piergiorgio Bucci met de Casall-ruin Cochello houdt het hout boven, al is het met wat kunst- en vliegwerk en hier en daar wat geluk.

Vier strafpunten helaas voor Julia Houtzager-Kayser. Ze gaat met de heel mooi in de manieren springende High Five (v. Toulon) wat te hard naar de voorlaatste steil waardoor haar paard wat vlak wordt. Maar wel genieten, deze rit van de Oostenrijkse echtgenote van Marc!

Tweede foutloze voor Nederland: Patrick Lemmen met Exit Remo

Patrick Lemmen start zijn toppaard Exit Remo, met de verrassende afstamming San Remo x Ferro. Koelbloedige rit in hun vijfsterren GP-debuut en foutlooos! Achtste combinatie die we terugzien in de barrage en tweede nuller voor Nederland.

Ook een vijfsterren debuut is het voor For President. Sanne Thijssen stuurt de Numero Uno zoon trefzeker door het parcours, maar laat hem iets naar binnen vallen in de wending naar de muur. Dat ziet For President niet zitten: weigering. Jammer, verder mooie zekere rit. De weigering levert een vracht aan tijdfouten op; Sanne eindigt dit jaar in de achterhoede.

Pieter Devos nul

Negende barragist wordt Pieter Devos met Nascar van ‘t Siamshof, de nog maar 9-jarige zoon van Emilion x Voltaire, BWP geregistreerd.

Nulronde voor Kevin Jochems!


Kevin Jochems - Cornetboy CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots - DigiShots

Cornetboy (v. Cornet’s Stern) zien we dan, met Kevin Jochems, nadat routinier Marcus Ehning afgroet na een mislukte driesprong met A la Carte NRW. Die kan en wil (!) er wel over! Lichtvoetige schimmel die van het hout af wil blijven. Het oogt wat onstuimig, maar ijzersterke rit! Nul!

Vier voor Jens van Grunsven

Weer zo’n jonge ruiter met toekomstpaard: Jens van Grunsven met de KWPN-hengst Heathrow (v. Der Senaat). Het gaat allemaal misschien iets te hard; hij krijgt de ‘klassieke’ fout op de dubbel. Met wat weinig controle aangereden en dan is een tikje tegen de delicate bovenste plank zo een feit.

Twee onkarakteristieke balken voor Harrie Smolders en de schimmelmerrie Une de l’Othain.

Hessel Hoekstra stuurt Icoon VDL foutloos rond


Hessel Hoekstra - Icoon VDL CSI Eindhoven 2022 © DigiShots - DigiShots

Hij was er vooraan bij in Twente en in Eindhoven: Hessel Hoekstra met de 9-jarige hengst Icoon VDL die hier zijn 1.60m-debuut maakt. Safe ronde! Geweldig! Alsof het geen enkele moeite kost! Nummer 11 voor de barrage.

Derde Fransman voor de barrage

Op een simpel bitje, zonder martingaal, stuurt Grégory Cottard de schimmel Bibici naar een makkelijk ogende nulronde. Moeilijk in de mond,  deze SF-merrie, toch foutloos.

Lullige touch op de muur maar wel een heel duidelijke fout op de voorlaatste hindernis voor Marc Houtzager met de 10-jarige Verdi-zoon Holy Moley.

14de barrageplek voor Ierland

Daniel Coyle met Oak Grove’s Carlyle (v. Casall) is nummer veertien voor de barrage.

Veelwinnaar Michael Greeve komt dan binnen met Fyolieta. Heeft enorm veel gewonnen, en liep een paar weken geleden pas haar eerste vijfsterren concours in St.Gallen. Daar één balk, nu zijn het er twee, eigenlijk wat pechbalken in een verder heel mooi gereden ronde. 

Kevin Beerse met Gilona AO gaat heel lang heel goed, zij het wat hectisch af en toe. Op de voorlaatste hindernis - kijkt de Zavall VDL-merrie iets naar het water onder de hindernis? - gaat het dan toch mis. Vier strafpunten, geen schande voor een debuut over 1.60m!

Introductie

Zeker is dat we niet hetzelfde duo als winnaar krijgen vandaag. Sanne Thijssen doet wel mee, maar heeft haar toppaard Con Quidam RB, met wie ze in 2021 de GP op haar naam schreef, op stal laten staan. De 16-jarige hengst heeft twee zware Nations Cup-omlopen in de benen en wordt vandaag gespaard. Thijssen start wel, maar met de 12-jarige For President (v. Numero Uno), die ze heeft overgenomen van haar vader Leon, en die nog niet eerder op vijfsterren niveau liep.

Nations Cup-combinaties

Smaakmaker Con Quidam zien we dus niet terug, en dat geldt ook voor veel andere combinatie die we vrijdag in de ring zagen. Uitzonderingen (en kanshebbers) die terugkeren zijn bijvoorbeeld de in bloedvorm verkerende Grandorado TN met Willem Greve, Le Blue Diamond v’t Ruytershof van Olivier Philippaerts, Igor met Jos Verlooy en A la Carte NRW met Marcus Ehning.

Verse paarden

De meeste GP-ruiters die ook de Nations Cup reden, kiezen echter voor verse paarden. Zo start de Ier Daniel Coyle niet met de dubbel foutloze Legacy, maar Oak Grove Carlyle (ex Jeroen Dubbeldam). De enige Britse ruiter die prima presteerde vrijdag (want dubbel nul) Joseph Stockdale zadel nu Bingo du Chateau. Harrie Smolders rijdt niet Monaco maar Une de l’Othain. Grote namen als Maikel van der Vleuten en Simon Delestre komen niet aan de start.

Startlijst en live results

In totaal doen 45 combinaties een gooi naar de prijzenpot van 150.000 euro.
Startlijst Longines Grand Prix of Rotterdam

Live results Longines Grand Prix of Rotterdam

Willem Greve - Grandorado TN - 2022
© DigiShots
Kevin Jochems - Cornetboy
The Dutch Masters 2022
© DigiShots
Lars Kersten - Emmerton
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots
Kars Bonhof - Hernandez TN
Hessel Hoekstra - Icoon VDL
© DigiShots
Daniel Coyle - Oak Grove's Carlyle
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots