Maikel van der Vleuten - Beauville Z
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots
Maikel van der Vleuten - Beauville Z CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots DigiShots

CHIO Rotterdam | Harrie Smolders maakt het af - TEAM NL WINT *liveblog Nations Cup*

Springen

Wat een feestje in Rotterdam! Als Harrie Smolders als laatste starter binnenrijdt, kan je een speld horen vallen. Nederland stond nog altijd op nul, en hij had met Monaco een balk speling om de winst in de Longines FEI Nations Cup (in één klap) binnen te halen. Maar er viel geen balk ... Koele kikker Smolders houdt ‘gewoon’ de nul en haalt voor bondscoach Jos Lansink diens eerste zege binnen. 

Advertisement

Na ronde 1 stond oranje er goed voor: ze zagen als enige land de nul op het scorebord staan. Maar liefst vier landen volgden met 4 strafpunten (Ierland, Zweden, Frankrijk en Duitsland). Het zat allemaal dicht opelkaar, met Groot-Brittannië en België op 8 en Italië op 12 strafpunten. 

De tweede ronde zou het klassement doorelkaar schudden, maar de nul voor Nederland bleef staan. Prachtige overwinning voor Maikel van der Vleuten met Beauville Z (0 + 0), Sanne Thijssen met Con Quidam RB (0 + (8)), Willem Greve met Grandorado TN (0 + 0) en Harrie Smolders met Monaco ((4) + 0).

Frankrijk en Ierland eindigen ook op het podium, met beide 8 strafpunten.

Uitslag Longines FEI Nations Cup Rotterdam.

Ronde 2
Eerste ruiters: Maikel houdt NL op 0

Het laatste team start hier; we beginnen dus met Italië en TeamNL heeft nu startplek 8.
Giulia Martinengo Marquet doet het deze ronde niet beter; nu 12 strafpunten na de 8 van ronde 1. Harry Charles is de volgende met de 12-jarige merrie Stardust. Hij was daarnet foutloos. Echte vechter, deze merrie. Helaas moet de laatste lijn het flink ontgelden; drie fouten op de laatste vier hindernissen.

De 11-jarige hengst van Olivier Philippaerts laat een balk in het zand rollen op hindernis 2, een ‘makkelijke’ oxer. De Plot Blue-zoon doet het verder perfect, jammer van dat balkje. 4 strafpunten voor België. Gerrit Nieberg was ook foutloos in ronde 1 met Ben. Ook voor hem een simpele balk op hindernis 4, een niet al te lastige steil. 4 strafpunten op het scorebord voor Duitsland. Ierland staat eveneens op 4 na ronde 1. Daniel Coyle doet met Legacy wat hij in de eerste ronde ook deed: foutloos blijven.

Angelica Augustsson Zanotelli was het streepresultaat voor Zweden in ronde 1. Op de sloot wordt een late fout gegeven: toch een hoefafdruk op de tape. Vlak voor de laatste dubbel is de amazone de controle even kwijt en Kalinka heeft een onstuimige fout op de steil. Opnieuw 8. Geen problemen op het water voor Simon Delestre met Cayman Jolly Jumper. Tussen de hindernissen is dit paard niet de simpelste, maar hij komt niet in de buurt van het hout: 0!

Dan Maikel van der Vleuten. Beauville Z komt heel groot over het water, maar wapperen kan hij. Goed eroverheen. Ook de rest van het parcours komt het duo niet in de problemen, al moet de ruiter zijn Bustique-zoon even waarschuwen: niet te heftig, ho! Alles blijft liggen en dat betekent dat Nederland nul blijft.

Tweede ruiters

Joe Stockdale en Cacharel doen wat ze in ronde 1 ook deden: foutloos blijven. Hele mooie ronde, waarbij hij zijn 11-jarige merrie kaarsrecht over de hindernissen stuurt. Het ziet eruit als een ‘walk in the parc’ bij dit duo. België blijft op 8, want Jos Verlooy blijft deze keer wel nul met Igor. Kathrin Eckermann prolongeert haar score van de eerste ronde en stuurt Cala Mandia opnieuw naar 4 strafpunten.

Ierland is op dit moment de grootste concurrent van Nederland, met 4 strafpunten. Belangrijke ronde dus voor Denis Lynch (4 strafpunten in ronde 1), die met Brooklyn Heights de druk op de oranjejassen kan houden. Foutje op een ‘simpele’ steil in het begin van het parcours geeft oranje wat lucht.

Wilma Hellström had in haar eerste ronde een lullige fout op het water met Cicci Bjn. Dat overkomt haar niet weer. Wel een fout op een van de laatste hindernissen. Zweden blijft op 4 in ronde 2.

Sanne Thijssen moet een stevige ophouding maken richting hindernis 4, de steil, maar het gaat goed. Bij de sloot gaat de vlag omhoog, net een foutje op de tape. Later moet ook de plank op de laatste steil het ontgelden. Teleurstelling bij de amazone, ontzetting langs de zijkant bij de collega-ruiters en bij het publiek. We staan nog altijd op 0, maar nu moet en Willem en Harrie het afmaken.

Derde ruiters

Het zit de Italianen nog niet mee; zij wachten nog altijd op hun eerste nulronde. Frankrijks Grégory Cottard met Bibici had net als in de eerste ronde een fout op de sloot en dat gebeurt ook nu. Jack Whitaker krijgt twee onverwachte fouten, op het water en de muur. Maar ook in de dubbel blijft het hout niet boven; De 12 strafpunten van Harry Charles moet meetellen, want Whitaker ziet 16 strafpunten achterr zijn naam staan.

Pieter Devos leek heel fijn op weg met zijn vosmerrie Toupie de la Roque, maar in het laatste gedeelte ploft hier en daar wat naar beneden. De hoge vochtigheidsgraad in het Kralingse Bos lijkt haar tol te eisen, plus naturlijk het feit dat de paarden al een zware ronde in de benen hebben.

Marcus Ehning zal gebrand zijn om zich te revancheren voor zijn fout in ronde 1. Dat lijkt hij inderdaad te gaan doen, maar A la Carte NRW toucheert de bovenste plank van een van de laatste hindernissen.

Trevor Breen met KWPN’er Highland President lijkt op weg naar een nulrit, zijn balk op de laatste hindernis valt. Deze vier strafpunten tellen mee; Ierland staat nu op 8.Petronella Andersson is met haar Zweedse collega nu de meest geduchte concurrent van oranje. Met een nulronde blijft het land oranje op de hielen. Maar ook Halita O krijgt een zware touché op de plank. Zweden staat nu op 12.

Roger Yves Bost trekt zich terug en dus is het stilte voor de rit van Willem Greve ... Iedereen houdt de adem in, en de teamruiters staan gespannen in de kiss and cry-zone. Wat lijkt dat makkelijk te gaan bij de nog maar 9-jarige hengst en zijn ruiter. De Eldorado-zoon is allergisch voor het hout en raakt ook geen paard. De arm kan de lucht in, het publiek juicht! NUL!. Harrie Smolders heeft nu een hindernis speling voor een Nederlandse overwinning.

Vierde ruiters

Iemand die je echt een nulronde gunt is Ellen Whitaker. Zo’n fijn paard, die Spacecake! Groot-Brittannië blijft echter op 28 strafpunten, want haar 8 strafpunten tellen mee. In de tweede ronde kan het team haar tweede positie niet vasthouden, met 12. 

Net als in de eerste ronde krijgt Niels Brunynseels met Delux van T&L een duidelijke fout op het water, het is net of de Toulon-zoon geen respect voor het water heeft, hij lijkt geen moeite te doen om zijn voeten droog te houden. Ook de plank van de laatste steil valt. België eindigt op 20 strafpunten.

Net als in de eerste ronde krijgt Niels Brunynseels met Delux van T&L een duidelijke fout op het water, het is net of de Toulon-zoon geen respect voor het water heeft, hij lijkt geen moeite te doen om zijn voeten droog te houden. Ook de plank van de laatste steil valt. België eindigt op 20 strafpunten.

De Zirocco Blue-hengst Elysium van Hans-Dieter Dreher heeft de pijp leeg. Na het voetje in de sloot volgen nog twee fouten. Dreher kan dus geen 4 fouten an zijn collegaruiters wegpoetsen; Duitsland eindigt op 16. 

Shane Sweetnam blijft wél foutloos, en wel met het jongste paard van het Ierse team: dubbel nul voor de Kannan-zoon James Kann Cruz. Ierland blijft hiermee op 8.

Jens Fredricson tikt met Cosmopolit een blokje uit de muur én er rolt een balk in de dubbel. Zijn resultaat van 8 strafpunten telt mee; Zweden eindigt op 20. 

Nu het uur van de waarheid voor Nederland. Harrie Smolders mag één fout maken. Twee fouten betekent barrage met Frankrijk. Is dat spannend of is dat spannend ... Maar Harrie houdt het hoofd koel en Monaco komt helemaal nergens in de buurt van het hout; NEDERLAND WINT DE NATIONS CUP!!! WEER!!!

Ronde 1

Eerste ruiters: nul voor Maikel van der Vleuten

Eerste starter Daniel Coyle met de Chippendale Z-merrie Legacy zet de (juiste) toon: mooie vloeiende en gecontroleerde ronde waarin de Ier niet echt gas lijkt te geven. Foutloos, mooi binnen de toegestane tijd van 73 seconden.

Angelica Augustsson Zanotelli met de BWP-merrie Kalinka van de Nachtegaele mag ook een ervaren duo genoemd worden, dat de laatste maanden goed presteerd. Geen makkelijk paard in de aanleuning. In de dubbel - de laatste lijn op weg naar de finish - gaat het helemaal mis: 8 strafpunten.

Harry Charles is de eerste van het jonge Britse team. Het ziet er wat onstuimig uit en op de driesprong moet Stardust (v. Chacco-Blue) flink rekken. Hij houdt de nul.

Ook een jonkie, maar (ook) met ongelooflijk veel kilometers op het hoogste niveau: Olivier Philippaerts met Le Blue Diamand v ‘t Ruytershof. Hij neemt hier en daar een wat ruimere wending, maar zijn ruin heeft een ruime galop. Ook België houdt de lei schoon.

Simon Delestre heeft zijn handen vol aan de heftige Cayman Jolly Jumper, die niet zo fijne in de aanleuning is. Maar hij wringt zich over het hout. Frankrijk heeft de gedroomde nul-start.

Italië start niet in Division 1, maar kan bij een goede klassering andere teams van de punten houden. Giulla Maringo Marquet’s Scuderia 1918 Calle Deluxe is kijkerig op de sloot en krijgt daar een duidelijke fout. Later gaat nog een paal naar beneden. Met acht strafpunten aan de finish.

Dan gaan we er voor zitten: Maikel van der Vleuten met zijn bronzen olympiadepaard Beauville Z. Safe ronde, waarin Maikel flink moet aanzetten voor de triple. Nergens komt de Bustique-zoon in de buurt van het hout. Belangrijke nulrit. Die staat! NUL!

Vol zelfvertrouwen, zonder balken, snelle tijd. Mooie ronde van Gerrit Nieberg met de 11-jarige ruin Ben. Null Punkte für Deutschland.

Tweede ruiters

Sanne Thijssen houdt Nederland op nul

Denis Lynch voegt vier strafpunten toe aan het Ierse nulresultaat.Zweden krijgt er 4 bij na de eerste 8 foutenHet eerste land dat dubbel nul blijft na de eerste twee ruiters is Groot-Brittannië: Joseph Stockdale stuurt Equine America Cacharel heel beheerst foutloos rond. Dubbel nul lukt België niet. Jos Verlooy moet er flink aan rijden met Igor. De allerlaatste hindernis moet het ontgelden.

Bibici van Grégory Cottard wordt op een simpel hoofdstelletje zonder neusriem rondgereden; zijn merrie heeft continu de mond open en lijkt niet zo makkelijk te sturen. De fout op het water is echter geen stuurfout, maar een kwestie van niet lekker uitkomen. De vier verschijnt op het scorebord voor Frankrijk. Emanuele Camilli leek goede zaken te doen voor zijn land, maar de laatste paal van de dubbel, de allerlaatste hindernis, moet het ontgelden.

Con Quidam RB van Sanne Thijssen heeft er superveel zin in. De 16-jarige hengst wil het hout koste wat het kost niet raken en Sanne weet zijn enthousiasme perfect in goede banen te leiden: Nederland houdt net als GB de nul vast! Dat doet niet Kathrin Eckermann met Cala Mandia, bij haar ploft een balk in het zand.

Derde ruiters

Ook WIllem Greve foutloos

Trevor Breen krijgt met de KWPN-ruin van Clinton, Highland President, een fout op de een na laatste steil. De hoogst mogelijke score voor ierland is hiermee vier strafpunten. Halita O (KWPN, v. Eldorado van de Zeshoek) van Petronella Andersoen moet de eer voor Zweden hoog houden nu haar collega’s allebei fouten gemaakt hebben, en dat doet ze. Eerste nulronde voor haar land. 

Nog maar 20 jaar is Jack Whitaker. In de World Cup-finale maakte hij een geweldige indruk met Equine America Valmy de la Lande. Nu een slordige fout: hij rijdt te lauw op de sloot af. Daarna rijdt hij met meer go, maar dat komt hem dan weer duur te staan. Een ongebruikelijke fout op de triple volgt. Acht strafpunten voor Groot-Brittannië, tot nu toe het streepresultaat.

Mom’s Toupie de la Roque maakt dezelfde slappe fout op het water, waar Pieter Devos wat te nonchalant op aanrijdt. Ook in de dubbelsprong nog een fout: acht voor België. Ouwe rot Yves Bost stuurt Cassius Clay Vdv Z in zijn bekende stijl door het parcours. Hij met de hengst met handen en voeten aansporen. Ook hier gaat het op de dubbel helemaal mis. Beide hindernissen moeten het ontgelden. Het lukt Italië ook deze ronde niet om nul te rijden.

Wat gaat Willem Greve doen met Grandorado TN? Derde foutloze ronde voor Nederland!! Wat een rit van Greve met de Eldorado van de Zeshoek-hengst van Team Nijhof. Supersafe, al lijkt de ruiter wel ‘gewaarschuwd’ bij de dubbel. Zijn hengst blijft echter fenomenaal van het hout. In feite hoeft Harrie Smolders nu Monaco niet meer te starten; Team NL heeft het maximale resultaat bereikt na drie combinaties.

Laatste land Duitsland heeft weer een nulronde nodig, maar dat lukt de mega ervaren Marcus Ehning met A la Carte NRW niet, ook al is het een zoals altijd oogstrelende rit.

Vierde ruiters

Foutje voor Harrie Smolders

Ierland mag de tweede ronde in met vier strafpunten. Shane Sweetnam motiveert de nog maar 9-jarige James Kann Cruz (v. Kannan) tot een mooie nulrit. Dat doet ook Jens Fredricson met Markan Cosmopolit, al heeft hij geluk in de laatste dubbel; beide balken rammelen.

Voor de sympathieke Stakkato-merrie Equine America Spacecake is het de eerste Nations Cup-start. Het zag er veelbelovend uit, maar helaas rollen in het laatste gedeelte drie balken. De 8 strafpunten blijven staan voor Groot-Brittannië.
Niels Bruynseels heeft de twijfelachtige eer om de eerste te zijn die een blokje uit de muur tikt. Delux van T&L toucheert het niet hard, maar het valt. België komt ook op 8.

Mega sprong van Scuderia 1918 VIking d’la Rousserie met Kevin Staut over het water. Wat een atleet, de 13-jarige ruin van Quaprice Bois Margot.Frankrijk voegt zich bij vierfouters Ierland en Zweden.
Gaat Pierre Bucci dan zorgen voor de broodnodige nul voor Italië? Zijn Cochello lijkt een fout te gaan maken op het water, waar hij heel kijkerig is. Bucci moet sowieso zijn paard Casall-zoon nogal bij de les houden. Bij de laatste hindernis lukt dat niet: Italië komt op 12.

Harrie Smolders rijdt dus toch binnen met zijn 14-jarige prijzenpakker Monaco. Het foutje op de eerste van de dubbel - hij is niet de eerste die dat overkomt - doet Nederland geen zeer; Oranje is het enige land dat met nul de tweede ronde ingaat straks.

Belangrijke nulronde voor Duitsland. Hans Dieter Dreher rijdt een safe ronde; zijn Elysium (v. Zirocco Blue VDL) komt nergens in de problemen. 

Introductie

Nederland is titelverdediger in Rotterdam. Vorig jaar - nog met Rob Ehrens - stonden de oranjejassen op het hoogste Longines-trapje. Na de derde plaats in Rome (niet een wedstrijd waarin punten verdiend werden in de FEI Nations Cup series) en de tweede plaats in Sankt Gallen dit seizoen zal bondscoach Jos Lansink gebrand zijn op een overwinning in eigen land. Rotterdam is dus de tweede wedstrijd van de FEI Nations Cup series voor Team NL die moet leiden tot een plaats in de finale in Barcelona. Nederland pakte daar vorig jaar de titel.

TeamNL op herhaling?

Jos Lansink heeft gekozen voor ervaren combinaties. Grandorado TN van Willem Greve is met zijn elf jaar het jongste paard, maar wel eentje die al uitzonderlijke prestaties op het hoogste niveau op zijn palmares heeft staan. Monaco van Harrie Smolders, Beauville Z van Maikel van der Vleuten en Con Quidam RB van Sanne Thijssen wonnen al op vijfsterren niveau. Dit laatste duo werd zelfs als winnaar van de Grand Prix gekroond in het Kralingse Bos in 2021. 

Selectief parcours

Ierland bijt het spits af, gevolgd door Zweden, Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Italië, Nederland dus. Duitsland staat als laatste op de startlijst. Eerste starter rijdt om 6.00 uur binnen: Daniel Coyle met de Chippendale Z-merrie Legacy. Voor TeamNL bijt Maikel van de Vleuten de spits af. Na de eerste ruiters weten we hoe selectief het parcours van Louis Konickx is en waar de grootste uitdagingen liggen. 

Startlijst Nations Cup Rotterdam 

Volg de wedstrijd via de livestream

Live results

Sanne Thijssen - Con Quidam Rb
CHIO Rotterdam 2021
© DigiShots
Maikel van der Vleuten - Beauville Z
CHIO Rotterdam 2021
© DigiShots
Willem Greve - Grandorado TN
CH Deurne 2022
© DigiShots
Harrie Smolders - Monaco
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots