Afbeelding

Marieke La Brijn: “Niet verwacht om met een tuiger het Z te halen”

Springen

Toen Marieke La Brijn bij toeval terechtkwam bij de tuigermerrie Chantal (v. Saffraan), twijfelde ze geen moment om in te gaan op het aanbod om haar te beleren. Zonder zadel en met geïmproviseerde hindernissen wende de combinatie steeds beter aan elkaar en ontstond het idee om een keer een wedstrijdje mee te pakken. Tegen alle verwachtingen in liep de merrie de sterren van de hemel en kregen ze vanaf dat moment de smaak te pakken. Onlangs maakte de combinatie hun Z-debuut en liggen er grote doelen in het verschiet.

Advertisement

Onbeleerd

“Ik zag Chantal voor het eerst toen ik een keer meeging naar het verzorgpaard van een vriendin”, blikt de amazone terug naar vier jaar geleden. “We kwamen erachter dat Chantal wel door mij gepakt kon worden zonder dat ze met een open mond op mij af kwam rennen, wat ze wel bij anderen deed. Sindsdien ben ik met haar bezig gegaan. Ze was niet beleerd, maar omdat ik geen zadel en hoofdstel had, zijn we met helemaal niks begonnen.”

Vermogen en instelling

Omdat La Brijn een goed gevoel had bij de merrie, scharrelde ze een zadel en hoofdstel bij elkaar. “We begonnen met het springen over PVC buizen en mest slangen, waardoor ik er achter kwam dat ze echt talent en een goed karakter heeft. Vervolgens hebben we goede hindernissen aangeschaft en zijn we al snel begonnen met onderlinge wedstrijden op de manege, waar ze echt uitblonk door haar vermogen en instelling. Uiteindelijk namen we een startkaart en begonnen we aan officiële wedstrijden.”

Fanatiek

De combinatie kwam naar eigen zeggen lastig door de B heen. “We hebben een jaar gedaan over de B, omdat de jury’s niet altijd fan waren van haar afstamming en we vaak heel hard door de ring gingen. Uiteindelijk werden we zo fanatiek dat het een beetje uit de hand liep”, grapt de amazone. “We gingen als een speer door het L en M en maakten onlangs ons Z-debuut, wat ze nog steeds springt alsof het niks is. De afgelopen jaren heeft ze me ontzettend veel vertrouwen gegeven en gaan we er altijd voor de volle honderd procent voor. Elke rit is weer een feestje!”

Power

La Brijn had niet verwacht zo ver te komen met de merrie. “Ik wilde vroeger nooit springen, maar het is stiekem wel een droom geweest om ooit het Z te halen. Dat het nu met Chantal gelukt is, is gewoon heel gaaf. De komende tijd wil ik graag verder met het beleren en uitbrengen van paarden en lijkt het me geweldig om het ZZ te bereiken. Als ik zie hoe veel power er nu nog in zit, gaat dat zeker lukken”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Arjen Schilperoord