Foto: Brandon Halapiry
Foto: Brandon Halapiry

Maaike ten Hoor: “Ik heb echt de loterij gewonnen met Don”

Dressuur

Waar de meeste mensen een paard kopen, omdat ze er gelijk weg van zijn, was dit bij Maaike ten Hoor compleet anders. Tot op de dag van de aankoop twijfelde ze of ze er goed aan deed om haar jeugd carrière te beginnen met de destijds 15-jarige Windor-Don (v. Don Primero). Pas toen de combinatie aan elkaar begon te wennen, kregen ze de smaak te pakken en reden ze vooraan mee bij de young riders en junioren. Ondertussen is de Inter II in zicht en staat de volgende troef al klaar om in de voetstappen van Don te treden.

Niet overtuigd

“Ik heb Don gekocht in 2017, nadat mijn B-kaderpony verkocht werd naar Rusland”, steekt de amazone van wal. “Ik was destijds op zoek naar een paard waarmee ik weer bij de junioren kon starten, maar het was best lastig om een paard te vinden dat echt bij me paste. Mijn moeder zag een advertentie van Don en was gelijk helemaal verkocht en ook mijn instructrice, Marjan van der Jagt, was gelijk van overtuigd dat dit het juiste paard was. Zelf was ik totaal niet enthousiast, want het was voor mijn gevoel niet mijn type paard.”

Braaf

Mede door het enthousiasme van haar omgeving besloot Ten Hoor toch bij de ruin te gaan kijken. “Ik ging er niet met heel veel zin naartoe”, gaat ze lachend verder. “Uiteindelijk heb ik hem gereden op een locatie vlak naast het vliegveld, waarbij de vliegtuigen heel laag overkwamen. Hierdoor kwam ik erachter dat Don ontzettend braaf was, wat voor mij het allerbelangrijkste is, een paard moet gewoon braaf en betrouwbaar zijn.”

Ondanks dat Don heel braaf was, was de amazone niet overtuigd van de destijds M2-geklasseerde 15-jarige ruin. “Mijn moeder en instructrice waren nog enthousiaster geworden, maar ik wist het nog steeds niet. Uiteindelijk heb ik toch de keuze gemaakt om hem over te nemen en reden we twee weken na de koop al internationaal in Exloo, wat heel goed ging”.


Foto: Kamil Horvat Nemeckay

Schulp

Ondanks de positieve reacties, zat er nog behoorlijk wat werk aan de ruin. “Ik vond het heel moeilijk dat hij in zichzelf gekeerd was en zichzelf helemaal op kon sluiten. Met rijden zat dit ook heel erg tegen en kon ik moeilijk contact maken. Door veel af te wisselen heb ik geprobeerd om hem uit de tent te lokken en zo aan de basis te werken. De eerste twee jaar reed ik al op junioren- en young riders niveau, maar thuis oefenden we alleen simpele overgangen. Technisch gezien was hij voor elkaar, ik wilde hem alleen uit zijn schulp hebben”.

Goede resultaten

“En dat is gelukt”, vervolgt ze trots. “Don is nu een heel extrovert paard en richt zich heel erg op mij, ook in enge situaties. Waar ik hem geen fijn paard vond aan het begin, is het nu een superfijn paard en rijdt iedereen ermee weg. Zelfs manegeruiters kunnen op hem rijden, terwijl hij gewoon in Grand Prix-training staat. Ik heb gemerkt dat het een dankbaar paard is en dat ik heel veel geluk met hem heb gehad. Wat mijn moeder en instructrice in hem zagen, en ik niet zag, maakte hij dubbel en dwars waar. Bij zowel de junioren als young riders heb ik altijd meegedaan met de top drie-klasseringen, we kwamen nooit zonder resultaat thuis.”

Loterij

De amazone heeft geen spijt van haar beslissing. “Veel mensen kopen een paard, omdat ze een klik voelen, maar ik kocht een paard waar ik niet gek van was. Achteraf heb ik de loterij gewonnen met dit paard, want ik heb mijn hele jeugd carrière aan hem te danken. Met Don weet ik altijd dat het goed komt, hij niet kijkerig is en je mee kan doen voor de klassering, omdat hij het altijd voor je doet.”

Gezegend

Omdat Don al 19 is, zocht Ten Hoor een nieuwe uitdaging voor erbij. Deze vond ze in Kidlschmecka, die destijds de oefeningen van het L1 kon. “Ze was gelijk braaf en aangenaam, wat ik nog steeds heel belangrijk vind. Braafheid gaat boven alles, de rest rijd ik er wel aan. Op dit moment gaan we naar springles, rijden we buitenritten en wordt het echt een allround en leuk paard. Uiteindelijk is het plan om haar deze zomer Z te starten en dan te kijken hoe ze zich ontwikkelt, het is nog een jong paard, dus er kan nog veel verbeterd worden.  Ze snapt veel en doet alles voor me, dus ik ben heel gezegend met deze paarden.” Ten Hoor is nog op zoek naar een nieuw paard om ter zijner tijd in de voetsporen van Don te kunnen treden.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto: Brandon Halapiry/ Kamil Horvat Nemečkay

Afbeelding