Afbeelding

Rosalie Scheermeijer: “Zonder ervaring samen naar het ZZ-Licht geklommen”

Dressuur

Rosalie Scheermeijer was pas zeven jaar oud toen haar familie de destijds 2,5-jarige haflinger Alcazan aanschafte. Als onervaren amazone en een groen paard begonnen ze voor de lol met wedstrijdrijden, maar kregen ze al snel de smaak te pakken toen de ruin potentie liet zien. Ondertussen rijdt de combinatie ZZ-Licht en blikt Scheermeijer positief vooruit op de Subtop.

Advertisement

“Mijn zus heeft hem doorgereden, we zijn dus echt met hem opgegroeid en ik heb op hem leren rijden”, steekt de amazone van wal. “Toen ik een jaar of tien was, begon ik hem wat fanatieker op te pakken. We hadden gelijk een klik en ik ben een keer voor de lol B gestart, dit ging zo goed dat we niet meer gestopt zijn met wedstrijden rijden”.

Stijgende lijn

Ondanks dat zowel amazone als paard geen ervaring hadden, kregen ze al vrij snel een stijgende lijn te pakken. “Het was soms heel moeilijk, omdat koudbloeden niet altijd even goed bewegen of net zoveel lengtebuiging hebben als andere dressuurpaarden. Sommige mensen waren dan ook wel neerbuigend naar ons toe, wat ik op jonge leeftijd best lastig vond. Pas sinds ik op mijn achttiende in het Z2 bij de paarden ging rijden, werd dit een stuk minder”.

Karakter

“De laatste tijd neemt hij het steeds beter op tegen de ‘grote’ paarden”, vervolgt Scheermeijer. “We komen eigenlijk altijd wel in de top 5 en bij de haflingercompetities in de top 3. In de ring blinkt hij echt uit in de uitgestrekte draf, als hij eenmaal gaat dan gaat hij er echt voor. Daarnaast is hij heel goed in de wissels en krijgen we hier regelmatig ook zevens en achten voor. Hij springt ze regelmatig al voordat ik de hulp geefc en denkt echt mee, wat echt in zijn karakter zit”.

Pech

Scheermeijer had niet verwacht dat het ZZ-Licht zou lukken. “Na zijn castratie heeft Alcazan heel veel pech gehad en moest hij twee keer onder het mes, omdat hij bijna niet meer kon lopen”, legt ze uit. “Rij-technisch heeft Quintina Klop heel veel vertrouwen in ons gehad, ze heeft altijd geloofd dat het ons ging lukken, terwijl ik het zelf niet durfde te dromen. We hebben samen voor het eerst ZZ-Licht bereikt, dat het met een haflinger is maakt het extra bijzonder voor mij”.

Verzameling

“Ik heb nog heel veel dromen met hem. Het lijkt me heel leuk om de Subtop nog aan te kunnen tikken, maar hij wordt al zestien, dus ik kijk per jaar hoe hij is. De piourettes en wissels gaan hem makkelijk af en ook de verzameling gaat steeds beter, we wachten af hoe het gaat”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Dani Hage