Afbeelding
Foto: Meltjesfotografie

Lisa Klopman: “Niet verwacht om in beide disciplines zo ver te komen”

Algemeen

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Lisa Klopman en de 8-jarige Jewel 24 (v. Berlin) toen amazone en paard elkaar voor het eerst zagen in 2018. Ondanks dat de ruin nog groen was en nog nooit op wedstrijd was geweest, wist Klopman dat dit het perfecte paard was om haar intructeursopleiding mee te volgen. Ondertussen kent de combinatie elkaar door en door en komen ze zowel in de spring- als in de dressuursport uit op Z en Z1 niveau. 

Relaxt

“Ik was destijds opzoek naar een geschikt paard dat ik kon gebruiken voor de intructeursopleiding die ik volg op het Aeres in Barneveld”, steekt de amazone van wal. “Tijdens mijn zoektocht heb ik meerdere paarden bekeken, maar deze waren het allemaal net niet voor mij. Uiteindelijk kreeg ik een paard aangeboden dat eigenlijk niet te koop stond, maar toch aan mij wilden laten zien. Op dat moment was Jewel nog erg schraal en onbespierd, waar ik wel even doorheen moest kijken. Toen hij aankwam zag ik direct een groot, langgelijnd paard met een mooi front. Hij keek erg lief en relaxt uit zijn ogen”.

Potentie

Toen Klopman de ruin zag lopen, had ze haar keuze al vrij snel gemaakt. “Ze hadden hem eerst even aan de longeerlijn laten lopen en daarna mocht ik erop. Aan de longeerlijn viel direct op dat hij voor een springpaard best fijne gangen heeft. Ondanks dat hij nog erg groen en slap was, gaf hij mij echt een goed gevoel onder het zadel. Hij was fijn te rijden en zijn karakter sprak mij direct aan, hierdoor zag ik gelijk potentie in Jewel”.

Orun

De ruin mocht met de amazone mee naar huis en de combinatie begon rustig aan met trainen. “Vanaf dat ik hem heb gaat hij wekelijks mee naar school voor de praktijklessen. Ik zit nu in het laatste jaar van de instructeurs opleiding, eind april ga ik met Jewel de ORUN Wedstrijdsport-allround en de wedstrijdsport Springen Examens doen. In de omgang is Jewel een erg makkelijk paard. Iedereen kan op hem wegrijden, wat natuurlijk voor de ORUN-examens belangrijk is. Hij past zich gemakkelijk aan de ruiter aan, ook iemand met minder ervaring rijdt zo op hem weg”.


Foto: Wilma Frenz

Sport

Ondanks dat het eigenlijk de bedoeling was om alleen in de springsport uit te komen, heeft de combinatie de dressuurring ook gevonden en komen ze succesvol uit in het Z1. “Ik heb Jewel eigenlijk voor de springsport gekocht, maar omdat hij dressuurmatig erg fijn liep ben ik ook dressuur gaan starten”, vervolgt Klopman haar verhaal. “Een van zijn kwaliteiten is dat hij nieuwe dingen erg snel oppakt, zowel met de dressuur als met het springen. Jewel is altijd makkelijk te rijden, hij wilt altijd zijn best doen en op wedstrijd doet hij er altijd een schepje bij op. In het parcours ziet het erg altijd heel gemakkelijk uit als hij springt, de hoogtes pakt hij goed aan. Daarnaast begint hij steeds wendbaarder te worden, waardoor ik in een barrage of tweefasen-parcours steeds wat kortere wendingen kan rijden. Ondanks dat het een springpaard is doet hij in de dressuurring ook erg zijn best en denkt hij altijd goed mee tijdens de oefeningen”.

Niet verwacht

De amazone had niet verwacht om zo ver te komen in beide disciplines. “Voor het springen had ik er natuurlijk vanaf het begin al het vertrouwen in, maar voor de dressuur had ik dit echt niet verwacht. Tegenwoordig hoor je ook niet vaak meer dat een paard zowel in het springen als in de dressuur loopt, dus het maakt me trots dat we nu Z en Z1 geklasseerd zijn”.

Als de concoursen weer volledig van start gaan hoopt de combinatie zowel in de ORUN als de reguliere sport de draad fanatiek op te kunnen pakken. “Mijn doel voor nu is om fijne rondjes op Z-niveau te springen en om de dressuurproeven te verbeteren. Uiteindelijk lijkt het mij erg leuk om ZZ-springen en dressuurmatig Z2 te starten. Ook de internationale sport lijkt me heel gaaf om een keer met Jewel mee te maken”, sluit Klopman gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Meltjesfotografie/ Wilma Frentz

Afbeelding