Afbeelding

Emmelie Lenten: “Samen gegroeid tot waar we nu zijn”

Dressuur

Na jaren dromen van een eigen paard, was zes jaar geleden dan eindelijk het moment daar voor Emmelie Lenten en viel ze op slag voor de destijds 5-jarige KWPN’er Gaby. Ondanks dat de merrie eigenlijk gefokt was voor het mennen en Lenten een paard zocht om recreatief mee te rijden, kreeg de combinatie na een oefenwedstrijd dressuurmatig de smaak te pakken. Ondertussen rijdt de combinatie Z1 en is plezier maken hun belangrijkste uitgangspunt.

Advertisement

Perfect

“Gaby was pas een paar weken onder het zadel toen ik haar kocht”, blikt de amazone terug. “Eigenlijk was ze gefokt om naast haar halfbroer voor de marathonwagen te lopen, maar omdat ze iets te klein bleef ging dat niet door. Zodoende hebben ze haar op 5-jarige leeftijd beleerd en mocht ik haar overnemen. Het was gelijk liefde op het eerste gezicht. Ik kwam de stal binnen en toen vertelde de mevrouw die haar beleerde dat ze Gaby heet. Het eerste wat ik dacht was: ‘Zelf haar naam is perfect’”.

Charmes

Lenten wilde al vanaf kleins af aan een eigen paard en ze vond haar droompaard in de bonte merrie. “Gaby heeft nog steeds de charmes om iedereen om haar vinger te wikkelen”, vervolgt ze lachend haar verhaal. “Toen ik haar gekocht had ik geen hoge verwachtingen, mijn eisen waren dat ze zowel aan de hand als onder het zadel gewoon braaf was. Mijn doel was destijds om recreatief te kunnen rijden, dus daar zijn we toen ook mee begonnen”.

Juiste keuze

Gaby werd gestald bij een vriendin van Lenten. “In het begin was het daar drassig, omdat het heel nat was buiten. Hierdoor heeft ze een paar weken stilstaan, al kon ik na een tijdje niet meer wachten en ben ik er toch opgestapt. Ondanks dat er al een tijdje niemand meer op haar had gezeten, was ze gelijk heel braaf en bevestigde dit dat ik de juiste keuze had gemaakt”.

Vanaf het begin had de combinatie de stijgende lijn te pakken. “We begonnen met dressuurmatig rijden en gingen een keer op oefenwedstrijd voor de lol en ervaring, waarna we met mooie punten thuiskwamen. Hierdoor kregen we echt de smaak te pakken en besloot ik een startpas aan te vragen. We trainden steeds fanatieker en inmiddels starten we Z1, de ambitie is veranderd in de loop van de jaren”, vertelt de amazone lachend.

Leerproces

“In de ring wil Gaby altijd. Soms vindt ze de omgeving spannend, maar omdat ze me zo vertrouwd kan ze zich daar overheen zetten. Ze denkt altijd mee en doet net een beetje extra haar best als het nodig is. Als ik terugkijk op de afgelopen jaren ben ik erg trots op Gaby en hoe ze zich ontwikkeld heeft, ze is onwijs nuchter en heeft heel veel vertrouwen in iedereen en alles om haar heen. We hebben plezier aan elkaar en doen wat we leuk vinden. Mijn ambitie is niet om Grand Prix te rijden, want omdat ik altijd jonge paarden heb gereden is dit allemaal nieuw voor ons, maar het leerproces en steeds een stapje verder komen is des te leuker. We zijn samen gegroeid tot waar we nu zijn”.

Instagram

Vanwege het opvallende uiterlijk mag de merrie regelmatig model staan voor fotografen en is ze hierdoor ook te vinden op Instagram. “We vinden het heel leuk om shoots te staan en hiermee fotograferen weer verder te helpen. Daarnaast vinden we het plezier behouden heel belangrijk en doe ik er alles aan om haar lekker in haar vel te laten zitten, vanaf daar zien we wel waar we komen”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Manon van Spijker fotografie