Afbeelding

Mette de Jong: “Cardinale is mijn droompaard”

Springen

Al vanaf jongs af aan riep Mette de Jong dat ze later een schimmel wilde om in de eventing-voetsporen van haar vader te kunnen treden. Ruim een jaar geleden kwam haar droom uit en kocht ze de destijds 8-jarige Captain Cardinale (v. Con Lapilot), waarmee ze flink aan de weg timmert. Ondanks dat de wedstrijden nu stil liggen vanwege de coronamaatregelen, liggen er grote plannen in het verschiet voor de combinatie. 

Advertisement

In het diepe

“We hebben Cardinale redelijk groen gekocht. Hij was netjes aangereden, maar hij was pas op 6-jarige leeftijd geruind en beleerd, dus hij had nog niet heel veel ervaring”, steekt de amazone van wal. “Ik vond hem heel mooi, maar ik voelde het niet gelijk. Toch besloot ik in het diepe te springen waar ik achteraf heel blij mee ben, want het is echt mijn droompaard. Toen ik heel klein was riep ik al tegen mijn ouders dat ik later een schimmel wilde om mee te crossen, en nu heb ik hem!”

Ondanks dat De Jong niet gelijk verkocht was, gooide ze na twee dagen alle twijfels overboord. “Vanaf dat moment kwam ik erachter dat Cardi precies het paard is waar ik naar opzoek was, en wist ik dat ik met hem door kon groeien. Hij is super getalenteerd en heeft echt potentie voor het hogere werk, mijn doel is ook om zo ver mogelijk te komen in de spring- en eventingsport. Sinds ik klein ben, ben ik weg van crossen, helemaal omdat mijn vader ook aan eventing deed”.

Gebruiksaanwijzing 

Het vertrouwen tussen de combinatie werd steeds groter. “We namen gelijk wekelijks springles onder leiding van Edwin Breukink. Hij heeft mij destijds begeleid met mijn andere paard Luna, die een blessure opgelopen heeft en ondertussen met pensioen is. Edwin heeft mij heel erg geholpen met de basis, want ondanks dat Cardi heel eerlijk is, heeft hij wel een gebruiksaanwijzing. Ik moest heel erg wennen aan wat ik wel, en juist niet bij hem kon maken. Ondertussen rijden we fanatiek in de eventing en vindt Cardi het nog wel spannend. We moeten nog kilometers maken, maar hij groeit heel snel en pakt het supergoed op. Omdat hij zolang hengst is geweest, heeft hij nog wat trekjes, maar het is een echte grapjas en hij gedraagt zich vaak als een clown. Tijdens het rijden is hij super gericht op de ruiter en is hij heel eenkennig, hij zal niet zomaar luisteren naar iemand die hij niet kent”.

Teamwork

Samen met haar trainer, vader en beste vriendin Jorinde Stronks traint de combinatie fanatiek door om straks de wedstrijdsport weer in te kunnen. “Ik ben heel dankbaar voor mijn team. We zijn nu in de eventing, dressuur en springen op B-niveau en willen vanaf hier heel graag verder bouwen. Ik ben het meest trots op hoe snel alles is gegaan en we echt een band hebben opgebouwd. Cardi heeft alles wat ik zoek in een paard. Niet alleen voor wedstrijden is hij fantastisch, maar ook voor buitenritten en zonder zadel rijden. Op zoveel vlakken is hij wat ik al heel lang zoek in een paard en ik heb een supersterke band met hem, dat heb ik nog nooit eerder met een paard gehad. Ik ben echt heel blij met hem, ons teamwork, wat we hebben opgebouwd en hoe we samen dingen aanpakken”.

Plezier

De amazone noemt haar eerste crossles op manege de Snorrewind als hoogtepunt van 2021, onder leiding van instructrice Dienke Bakhuis. “Hij pakte het fantastisch op en ik had echt niet verwacht dat hij zo’n kant had, hij gloeide er gewoon over. Hij straalde gewoon plezier uit en vond het echt leuk, daar kijk ik echt met een glimlach op terug. Als ik nu groot mag dromen wil ik graag op hoger niveau komen met hem. Ik wil een voorbeeld nemen aan mijn vader, die ook hoog in de eventing heeft gereden. Daarnaast lijkt het mij heel leuk om een keer met mijn vriendinnen en sponsorteam van mijn fotograaf naar een mooi locatie te gaan, om daar te gaan rijden”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Anna van Dijk