Afbeelding

Mignon van Heemst: “Hirano Castello heeft meerdere levens”

Dressuur

Mignon van Heemst viel op slag voor Hirano Castello toen ze hem vijf jaar geleden in het land zag staan. Ondanks de roze wolk moest de amazone wel even slikken toen de ene na de andere tegenslag zich voordeed. Desalniettemin besloot ze om alles op alles te zetten om de ruin bij zich te houden, wat positief uitpakte. 

Advertisement

Goed gevoel

“In de eerste instantie kocht ik Castello voor de verkoop, maar hij is een beetje blijven hangen”, steekt de amazone vrolijk van wal. “Via een kennis ben ik bij hem terecht gekomen en vond ik het gelijk een leuk paard. Zodoende heb ik hem een maand later opgehaald. Het was absoluut liefde op het eerste gezicht”, vervolgt ze. “Castello was heel sensibel, maar echt heel lief. Daarnaast was hij nog jong, wat ook een van mijn eisen was toen ik opzoek ging naar een paard. Het was hem gewoon en het voelde gelijk goed. Hij was heel dun toen ik hem kocht, maar ik wist dat hij het in zich had”.

Randje van de dood

Ondanks dat het gelijk goed voelde voor Van Heemst, kreeg ze al snel een tegenslag te verduren. “Na vier maanden heb ik Castello moeten laten opereren aan zijn voorbeen vanwege een blessure. Ik noem hem altijd een paard met meerdere levens”, vervolgt ze. “Het is elke keer best wel weer spannend als ik op stal kom, omdat ik nooit zeker weet of het goed met hem gaat. Het is een echte brokkenpiloot”.

Onzeker

Van Heemst heeft een bijzonder band opgebouwd met de ruin. “Ik heb er wel een keer over getwijfeld om hem weg te doen, omdat we zo veel pech hadden en hij nooit helemaal goed meer wordt. In de afgelopen vijf jaar is de dierenarts vaak geweest omdat Castello door stress terugviel in gewicht. Dit maakte mij onzeker, maar zijn lieve en grappige karakter maakt alles weer goed”.

Ander tempo

Momenteel heeft de combinatie een stijgende lijn te pakken. “Het gaat heel goed en ook zijn gewicht wordt steeds beter. Hij vindt steeds meer rust en ik kom er steeds meer achter dat het een fantastisch paard is. We rijden M-dressuur en springen ter afwisseling, wat we allebei heel leuk vinden. Hij gaat sowieso verder komen, maar het heeft gewoon wat meer tijd nodig. Het moet allemaal op Castello zijn tempo, wat mij heeft geleerd dat niet alle paarden hetzelfde zijn. Hij is gewoon net wat anders, het is niet een paard dat in het rijtje thuishoort. Dit is heel leerzaam geweest, zowel voor hem als voor mij. Het doel is nu om het ZZ-Licht te behalen, dat heeft Castello zeker in zich”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Leonie van Duffelen