Afbeelding

Venna Kempen: “Het is belangrijk om naar Sterre te blijven luisteren”

Dressuur

Nadat Venna Kempen te groot werd voor haar voormalige pony, kwam ze via haar instructrice terecht bij Sterre. In de eerste instantie om twee keer per week op haar te rijden, maar de combinatie werd zo gek op elkaar dat in april 2019 toch de keuze werd gemaakt om de merrie over te nemen. Vervolgens belandde de combinatie in een stroomversnelling vol tegenslagen, maar ook positieve momenten, waar de amazone nu op terugkijkt.

Advertisement

Wauw-factor

“Ik ken Sterre al sinds ik vier jaar oud was”, steekt de amazone van wal. “Ze heeft echt de wauw-factor, ze is superknap en kan megagaaf lopen. Toen ik voor het eerst op haar ging rijden had ze alle knopjes van het Z al, wat ik echt superleuk vond. Tijdens onze eerste keer middendraf werd ik opeens verliefd op haar en was ik gelijk verkocht”.

Blessure

In februari 2020 maakte de combinatie hun wedstrijddebuut in de klasse B die ze gelijk wonnen, waarna ze een stijgende lijn te pakken kregen. “Uiteindelijk begonnen we met de voorbereiding voor de Zeeuwse Kampioenschappen, waarin Sterre geblesseerd raakte. Ze heeft heel lang stil moeten staan en verschillende MRI-scans, echo’s en röntgenfoto’s gehad van haar been, waaruit bleek dat ze een blessure had in haar pijpbeen rechtsvoor. We hebben alle mogelijke behandelingen gevolgd, maar het is wel iets wat niet meer weg kan gaan”. 

Kampioenschappen 

In mei 2021 mocht Kempen de merrie langzaam weer op gaan bouwen. “Dit vond ik heel lastig, omdat je nu nog steeds ziet dat ze niet helemaal zuiver is, ondanks dat ze geen pijn meer heeft. Dit maakt het voor mij heel tegenstrijdig, want ik wil graag door, maar het zal nooit helemaal perfect worden”, legt de amazone uit. “Jolanda Bevelander gaf toen als tip mee om gewoon weer lekker te gaan rijden en weer wedstrijden mee te pakken. Zodoende hebben we ons opgegeven voor de Zeeuwse Kampioenschappen”.

Kempen was blij om weer een doel te hebben om naartoe te werken. “We wonnen de Zeeuwse Kampioenschappen waardoor we door mochten naar de Nederlandse Kampioenschappen. Onder begeleiding van Denise van de Panne, waar we Sterre van gekocht hebben, hebben we getraind en zijn we de proeven gaan rijden. We reden op gras en er was veel regen gevallen, dus ik merkte dat Sterre ging compenseren en dat ze het lastig vond om haar balans te vinden. Bij twee jury’s had ik hele goede punten gekregen, maar de derde was de taktfout opgevallen. Zelf snap ik dit volledig, want ze weten niet waar de pony vandaan komt, maar het was wel jammer. Het NK was wel een hele gave ervaring, vanaf het begin was dit mijn doel met Sterre”.

Oplossing

Na het NK maakte de combinatie de overstap naar het L1. “In oktober merkten we dat Sterre niet helemaal zichzelf was en gingen we zoeken naar een oplossing. Ze is naar een osteopaat geweest en we hebben bloedonderzoeken laten doen, waaruit bleek dat ze de ziekte van Lyme had. Ze heeft drie weken op antibiotica gestaan en begin december mochten we beginnen met opbouwen, maar toen gaf ze duidelijk aan dat ze er niet klaar voor was. Uiteraard hebben we dat geaccepteerd en krijgt ze nog wat langer vakantie. In januari gaan we het nog een keer proberen om te kijken of ze dan wel weer wil rijden en blijven we goed naar haar luisteren. Als dit niet het geval is en ze nog langer de tijd nodig heeft, willen we misschien ook een veulentje fokken als Sterre haar gezondheid het toelaat”.

Lastig 

Ondanks alle tegenslagen had Kempen haar pony voor geen goud willen missen. “Ik vond alle onderzoeken en behandelingen best wel heftig, omdat ik Sterre onder narcose achter moest laten. Tijdens het opbouwen kon ze ook heel druk zijn, het is dan heel lastig om je paard zo te zien. De moed is me wel een paar keer in de schoenen gezakt als ik dacht aan haar herstel, je hoort mensen niet vaak over het revalidatieproces, maar dit kan echt heel heftig en gevaarlijk zijn. Het Z is niet meer ons doel, omdat de taktfout steeds meer op gaat vallen in hogere klassen. Het zou leuk zijn als het lukt, maar als het niet zo is accepteer ik het ook. We kijken hoe ver we komen en wat Sterre aankan, dat is het belangrijkst. Haar opvolger Liv staat al klaar zodat Sterre alle tijd en rust krijgt om te herstellen”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots