Afbeelding

Susanne de Kroon: “De vliegende wissels zitten er al op”

Dressuur

Met haar voorliefde voor Fjorden viel Susanne de Kroon op slag voor een advertentie van de destijds 4-jarige hengst Dragan (v. Drafur). Ondanks dat ze niet op zoek was naar een paard, besloot ze na twee maanden twijfelen toch te gaan kijken en hakte ze de knoop door om hem te kopen. Ondertussen rijdt de combinatie dressuurmatig op Z-niveau en laat de Fjord potentie zien in de eventingsport. 

Advertisement

Niet de bedoeling

“Ik ben opgegroeid met Fjorden, mijn droom was dan ook altijd om een Fjord met een apart kleurtje te kopen”, steekt de amazone enthousiast van wal. “Toevallig was ik online een keer naar paardenspullen aan het kijken op een verkooppagina, toen ik een foto van Dragan zag en op slag verliefd werd. Hij had alles wat ik in een paard zocht, maar het was helemaal niet de bedoeling om een paard te kopen”.

Toen De Kroon erachter kwam dat het paard ook in de buurt stond, heeft ze twee maanden lang twijfelend naar de advertentie gestaard. “Totdat mijn man er klaar mee was en vond dat we echt moesten gaan kijken”, grapt ze lachend verder. “Kijken werd kopen, maar dat wist ik al toen we gingen. Het was totaal niet de planning, maar geen moment spijt van gehad”.

Chique

Dragan was bijna vier jaar oud en nog hengst toen hij bij de amazone op stal arriveerde. “Hij was nog niet lang onder het zadel, dus alleen de basisgangen zaten erop. Zelf heb ik altijd dressuur gereden en de intentie gehad om wedstrijden te rijden, dus dat heb ik wel in mijn achterhoofd gehouden toen ik ging kijken. Qua bouw is hij voor een Fjord redelijk geschikt voor de sport, al is het natuurlijk heel anders dan een hoogbenig dressuurpaard. Ik zag het gelijk zitten, hij heeft iets chiques”.

Stijgende lijn

Gelijk vanaf het eerste moment begon de combinatie met het lessen bij Ingrid Gerritsen. “Ik heb hem laten castreren omdat hij last kreeg van zijn hormonen en ik een maand naar het buitenland ging, daarna heb ik hem iets fanatieker opgepakt. Toen het rijden goed ging zijn we voor het eerst wezen starten, wat echt een drama was. We moesten Dragan met vier man vasthouden om hem op te kunnen zadelen, omdat hij alleen maar aan de kletter ging”, blikt De Kroon lachend terug. “Hij bleef maar brullen waardoor iedereen uit de losrijbak verdween. De proef zelf ging wel oké, omdat hij alleen was, maar ik was blij dat ik er levend uit ben gekomen”. Na de eerste keer kreeg de combinatie meer de stijgende lijn te pakken. “Ik heb hem veel meegenomen en veel geoefend zodat hij zou wennen, zo veel dat ik hem nu gewoon los kan laten staan op de parkeerplaats na een strandrit”.


Prijzen

Samen reden ze naar het Z, totdat de amazone zwanger werd en een pauze van het rijden moest inlassen. “Ik ben een hele tijd uit de running geweest, maar toen ik Dragan weer oppakte ging het heel erg goed en liep hij zelfs in de prijzen op Z-niveau. Momenteel rijden we geen wedstrijden meer vanwege de coronaperiode, wat ook wel even oké is. Mijn bijrijdster is net iets stoerder dan ik en rijdt eventing met hem”.

ZZ-licht

De Kroon is heel trots op de ruin. “Ik kocht hem nadat ik hem pas twee keer gezien had. Natuurlijk trok zijn uiterlijk mij aan, maar het is altijd de vraag of het wel gaat klikken. Dat het zo is uitgepakt is gewoon geweldig, mijn zoontje kan gewoon op hem zitten als ik sta te poetsen, het is een labrador onder de paarden. Ondertussen loopt hij punten in het Z en vindt hij alles leuk, ik had nooit verwacht dat dit zo uit zou pakken”.

“Ergens is het een droom om een keer een winstpunt te rijden in het ZZ-licht, net als Ptjotr. Maar dat kan pas als ik hem in de zomer weer fanatiek op kan pakken, dat is wel echt mijn ultieme doel. De vliegende wissels zitten er in ieder geval al op”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Finishing Touch Pictures

Afbeelding