Afbeelding

Janneke Bakker: “De slipjas is mijn ultieme doel”

Dressuur

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Janneke Bakker en de destijds 4-jarige Flower Bomb (v. Lord Lucifer). Ondanks dat Bakker geen hele hoge verwachtingen had van de wedstrijden, kreeg de combinatie al vrij snel de smaak te pakken. Ondertussen rijden ze ZZ-Zwaar en komen ze steeds een stapje dichterbij het doel van de amazone: de Lichte Tour. 

Advertisement

Ordinair bruin

“Ik was op zoek naar een jong paard dat al wel een beetje ervaring had”, blikt de amazone terug naar haar zoektocht zeven jaar terug. “Ik heb heel veel paarden bekeken, maar het was het allemaal net niet. Van Loes haar advertentie was ik ook niet gelijk onder de indruk, maar omdat een vriendin mij overhaalde ben ik toch gaan kijken. Gelijk toen ik op Loes stapte wist ik het: ‘Dit is ze!’.

Bakker nam de merrie over van Saskia Maertens. “Loes was net vier maanden onder het zadel, maar vanaf het begin af aan al supergoed beleerd. Gelijk toen ze thuiskwam kon ik opstappen en wegrijden. ‘Ordinair bruin’, noem ik haar altijd. Het maakt niet niet wat we doen of waar we komen, dit is het paard waar ik verder mee wil. Loes is een echte merrie, een die voor je door het vuur gaat maar ook echt sensibel is. Ik wilde gewoon zien waar het schip zou stranden, maar op wedstrijd doet ze alles voor me”.

Klik

Het opleiden van Loes ging voorspoedig, aldus de amazone. “Bijna alle wedstrijden waar we kwamen, wist ze te winnen. We zijn een paar keer Noord-Hollands-kampioen geweest, al werd het in het ZZ-licht al wat moeilijker”, vervolgt ze lachend. “Tijdens de coronaperiode zijn we verhuisd van stal en hebben we iets rustiger aan gedaan, maar afgelopen zomer trok ik de stoute schoenen aan en zijn we ZZ-Zwaar gaan starten”. Onder leiding van Derk Schekkerman en Jordy van Wijnen is de combinatie weer fanatiek aan het trainen. “Het is een hele goede klik en beide instructeurs weten precies hoe ze de training op mijn paard aan kunnen passen. Echt ideaal”.

Flinke stap

De subtop is nieuw voor zowel paard als amazone. “Zelf had ik niet hoger dan het Z1 gereden, dus wissels rijden had ik nooit gedaan”, geeft ze lachend toe. “En ik vind het best moeilijk. Stiekem dacht ik dat de overstap van basisniveau naar de subtop wel mee zou vallen, maar het is een stuk moeilijker en de jury is een stuk strenger. Het moet tegenwoordig veel nauwkeuriger, wat even wennen was. Afgelopen zondag merkte een jury op dat het rijden veel beter ging dan een van onze eerste keren in het ZZ-Zwaar, dat was een leuke bevestiging van onze voortgang”.

Bakker hoopt op termijn tien winstpunten bij elkaar te rijden. “Mijn doel is om binnenkort de lange jas aan te kunnen in de Lichte Tour, dat lijkt me echt superleuk”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Fototrailer