Afbeelding

Yulan Visser na Z-debuut: “Nog niet eens op de helft van ons kunnen”

Dressuur

Na een moeilijke start hebben Yulan Visser en de bruine ruin Kasparov (v. Charmeur) flink de smaak te pakken. Afgelopen weekend maakt de combinatie hun debuut in het Z, wat een flinke mijlpaal is voor de amazone, die sinds vijf jaar weer terug is op haar oude niveau. Met deze prestatie komt ze weer een stap dichterbij haar droom om ooit in een slipjas in de Grand Prix te kunnen verschijnen.

Advertisement

Terug in de sport

“Dit is supergaaf natuurlijk, voor het eerst weer op dit niveau rijden sinds vijf jaar”, steekt Visser enthousiast van wal. “Het is fijn om weer terug te zijn in de sport. Voorheen had ik een merrie die ik op mijn veertiende gekregen heb. Het was geen ideaal paard voor de sport, maar op die leeftijd keek ik meer naar de looks dan naar potentie en zo ben ik voor haar gevallen. Het heeft dus ook heel wat voeten in de aarde gehad om haar op niveau te krijgen, wat het natuurlijk des te meer bijzonder maakt dat het gelukt is om haar tot het ZZ-licht uit te kunnen brengen. Dit was echt haar max en zo heb ik besloten haar uit de sport te halen. Ik heb toen Kasparov gekocht met de verkoop als doel. Ondertussen is mijn merrie actuut op de wei overleden tijdens haar dracht, wat heel verdrietig is. Toen ben ik me volledig gaan focussen op Kasparov, die sindsdien niet meer weg is gegaan”.

Vertrouwen

Visser nam de Charmeur-zoon op 2,5-jarige leeftijd over van Marcel en Hanneke van de Goor. “Ik heb ruim een half jaar gedaan om hem zo ver te krijgen dat ik een half rondje door de bak kon rijden”, vervolgt ze. “Hij heeft niks stoms gedaan en er zit geen kwaad in, maar hij bleef heel lang bang voor de ruiter. Ik heb lang de tijd moeten nemen om zijn vertrouwen te winnen en zo samen aan de slag te kunnen. Toen dat eenmaal gelukt was, kon ik er alles mee”.

Opgeven

Ondanks dat de ruin door zijn sensibele karakter niet altijd even braaf was, heeft Visser geen moment aan opgeven gedacht. “Ik ben sowieso geen opgever. Met zo’n obstakel kan ik niks anders doen dan vastbijten totdat het gelukt is. Daarbij zag ik hoeveel kwaliteit hij had, dat triggerde nog meer omdat ik met hem wilde rijden. Uiteindelijk heb ik hem de rust en de tijd gegeven, waardoor hij pas sinds een tijdje echt goed tot zijn recht komt. De puzzelstukjes beginnen op hun plek te vallen, het is elke dag een feestje om op dit paard te rijden”.

“De eerste keer tussen de witte hakjes was geen succes, dat snapte hij niet helemaal. Ondertussen kent hij het principe en gaat het echt super, op wedstrijd gaat hij er helemaal voor. Kasparov blijft wel een sensibel paard, dus af en toe is het wel zoeken naar de knopjes. Hij is overijverig in het werk, maar met rust en regelmaat komt het helemaal goed”.

Management

De combinatie wordt al vanaf B-niveau begeleid door Lynne Maas. “Zij weet precies hoe je een sensibel paard met dit talent het beste kunt opleiden en zo halen we samen het beste uit onszelf als combinatie”, legt Visser uit. De amazone wil benadrukken hoe belangrijk het management om haar paarden heen is. “Dan heb ik het niet alleen over het voerbeleid en het trainen, maar ook over het team om ons heen. Artsen, tandartsen, zadelpassers, echt alles moet kloppen. Ik ga te werk met rust en geef ze genoeg tijd om uit te groeien, daarna bekijk ik per paard hoe ik daarmee verder ga”.

Kilometers maken

De combinatie scoorde 67% en 62,2% op het debuut. “Hij kan nog zo veel beter. Voor mij was het een tijd gereden, dus ook ik moet weer even wennen aan de lange lijnen en de overgangen die snel achter elkaar kwamen. Er is geen moment meer om bij te komen, dus het was wel echt even zoeken voor ons beide. Tijdens de eerste proef liep hij super de baan door, bij de tweede proef was de batterij een beetje leeg waardoor zijn concentratie minder was. De komende tijd gaan we gewoon kilometers maken, dan komt dat helemaal goed”.

Potentie

Visser blikt met een positieve blik vooruit. “Tijdens de moeilijk periode van het zadelmak maken, heb vaak met het handen in het haar gezeten. Ik vroeg mij echt af of ik ooit een samenwerking met dit paard aan zou kunnen gaan en of hij mij ooit zou durven vertrouwen. De toekomst leek wazig en ik had geen idee waar we zouden eindigen. Pas toen ik er echt aan kon rijden, had ik door dat dit een paard is voor het hogere werk. Hij gaat nu door het vuur voor mi en er zit echt nog veel meer potentie in, ik denk dat we nog niet eens op de helft van ons kunnen zijn. Mijn ultieme meisjesdroom is om een keer een Grand Prix-proef te rijden, ik weet zeker dat hij dat wel moet kunnen”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Kathleen van Winden