Afbeelding

Fabienne Jongen: “Ik zie echt progressie terug in de scores”

Dressuur

Na een succesvolle tijd bij de Young Riders, maakt Fabiënne Jongen zich klaar om op Lichte Tour-niveau te laten zien wat ze in zich heeft. Samen met de Spielberg-dochter Hailie Jade rijdt ze profijtelijk in het ZZ-Zwaar en hoopt ze uiteindelijk haar doel te kunnen bereiken: de U25.

Advertisement

Werkwillig

“Het was liefde op het eerste gezicht. Eigenlijk was ik niet op zoek naar een tweede paard, maar omdat mijn andere paard uiteindelijk verkocht gaat worden, ben ik gewoon gaan kijken toen Hailie op mijn pad kwam”, steekt de amazone van wal. “Gelijk toen ik haar zag lopen zei ik tegen mijn groom Josje: ‘Ik denk dat dit hem is!’, daarnaast voelde het gelijk goed toen ik opstapte. Ze is heel anders dan de paarden die ik gewend was, want ze was heel werkwillig en vel. Een dag later ben ik nog een keer gaan kijken, waarna ik haar gekocht heb”.

Focussen

De merrie was opgeleid tot M1-niveau. “Waar mijn andere paard geniet van een dagje vrij, wordt Hailie boos als ik haar een dag niet opzadel”, vervolgt Jongen lachend. “De eerste maanden moesten we heel erg aan elkaar wennen, omdat ik een iets trager paard gewend was. Als ik een keer mijn andere paard eerst reed en dan later op dezelfde manier been gaf aan Hailie, eindigde ik gelijk aan de andere kant van de bak. Toen de basis beter werd en we ons konden focussen op de oefeningen, viel het kwartje en konden we serieus bezig”.

Spanning

De combinatie trainde een jaar door tot ZZ-Zwaar niveau. “Het rijden gaat steeds beter en de scores worden steeds hoger. Thuis is ze goed bevestigd, maar vanwege weinig wedstrijdervaring en een verlegen aanleg kan ze nog wel spanning opbouwen. Ik voel dat ze het moeilijk vindt om zich helemaal te geven in de ring, maar ik zie echt progressie terug in de scores”.

Heel heet

Momenteel maakt de combinatie zich klaar voor het Lichte Tour-debuut. “Ze wordt heel heet in de series. In het ZZ-Zwaar hebben we drie series om de diagonaal, wat wel te doen is. Maar als ik er vijf om de vier en om de drie moet, merk ik wel dat ik even op de rem moet trappen. Daar zijn we heel hard op aan het trainen. Ook kan ze nog wel eens in mijn hand hangen omdat ze te graag wil, dus zijn we aan het oefenen op het zitten en bergopwaarts lopen”.

Aanleg

“Ik wil heel graag de U25 nog meepakken, daar hebben we nog twee jaar voor. Ze heeft heel veel aanleg voor de piaffe, wat we spelenderwijs een keer meepakken en heel goed gaat. Ik denk dat als ze nog iets meer leert wachten, de series om de één en om de twee er ook zo op zitten. De pirouettes zien er ook positief uit, zolang ze maar niet te snel gaat. Uiteindelijk is wachten het belangrijkste bij haar. Mijn doel is om volgend jaar richting de U25 te kunnen, zodat we daar in de zomer tussen kunnen rijden. Misschien gaat het wel zo goed dat we een keer een Europees Kampioenschap mee kunnen nemen”, sluit Jongen enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Equigeniek