Afbeelding

Iris Bosma over succesvol subtop-debuut: “Het was nu of nooit”

Dressuur

Nog geen drie weken sleepten Iris Bosma en Iggy Pop JB (v. Oscar) de laatste winstpunten in het ZZ-licht binnen, dit weekend kwamen ze voor het eerst aan de start op ZZ-Zwaar niveau. De combinatie reed naar 61,7% en 61,9% wat zorgde voor twee tweede plaatsen op hun subtopdebuut. Een droom die uitkomt voor Bosma, die twee jaar geleden met Iggy in het L begonnen is.

Advertisement

Gewoon gaan

“Nadat we onze laatste punten in het ZZ-licht hadden gehaald, kreeg ik te horen dat zijn eigenaren toch langzaam op zoek zouden gaan naar een koper voor Iggy”, legt de amazone uit. “Ik dacht gelijk: ‘Als ik nog wat wil, moet ik het nu gaan doen’, dus ben ik heel hard gaan trainen en gaan lessen. Ik wilde de subtop proberen, dus nadat ik mijn proeven goed onder de knie had, ben ik gewoon gegaan. Het was nu of nooit, dus ik wilde er heel graag uithalen wat erin zit. Omdat ik heel zenuwachtig was, had ik niet verwacht dat we ook winstpunten bij elkaar zouden rijden. Ik ben echt heel tevreden”.

Het was de eerste keer dat de amazone op subtopniveau aan de start kwam. “Ik wist niet wat ik kon verwachten, want het ging heel anders dan op wedstrijden in lagere klassen”, vervolgt ze lachend. “Maar ik was heel blij dat het zo goed ging”.

Bijzonder paard

De combinatie is samen in het L1 begonnen. “Iggy is voor mij een heel bijzonder paard, omdat ik alles met hem voor de eerste keer gedaan heb. We hebben elkaar heel veel geleerd. Het is een beetje een apart paard, hij heeft een bijzonder karakter omdat hij heel wakker en gevoelig is. Niet iedereen kan zomaar met hem wegrijden, ik heb dan ook wel even de tijd genomen om hem te leren kennen. Hij kan heel vel zijn, maar na een tijdje kregen we een klik en ging het echt vanzelf”.

Kwaliteit

Bosma is blij dat, ondanks dat de weg niet altijd zonder hobbels verliep, haar doel toch is bereikt. “Op ander terrein kon Iggy nog wel eens lastig zijn, maar als we nu de baan in rijden is hij zo goed voor elkaar dat hij alles voor mij doet. Hij gaat aan en laat me niet meer in de steek, dat is een supergaaf gevoel. Zelf had ik wel verwacht dat we ooit het ZZ-Zwaar zouden behalen, omdat hij de kwaliteiten er voor heeft, maar dat het zo snel zou lukken is heel gek. Het is een droom die uitkomt”.

King Crimson

De amazone hoopt nog even van de ruin te kunnen genieten voordat hij definitief verkocht wordt. “Ik zou heel graag nog een keer willen starten voordat hij weg gaat. Uiteindelijk hoop ik dat zijn nieuwe eigenaar alles uit hem haalt wat hij in zich heeft, want het is gewoon een megagaaf paard met heel veel talent”, besluit ze. De opvolger van de vos staat al klaar: halfbroer King Crimson, die eveneens gefokt is door C. van der Schoot en waar Bosma ZZ-Licht mee rijdt. “Het is een waardige opvolger van Iggy en ik hoop dat ik daar heel ver mee kan komen”. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: ER fotografie