Afbeelding

Laura Dijkzeul: “Redbad geeft nooit op in de ring”

Dressuur

Laura Dijkzeul viel op slag voor de destijds 3,5-jarige Redbad W. (v. Thorben). Na een ingewikkelde start en hard werken heeft de combinatie nu de stijgende lijn te pakken en zijn ze op weg naar Dijkzeuls ultieme doel: het Z1.

Advertisement

Ander paard

“Destijds had ik een Fries die niet geschikt was voor de sport, dus was ik op zoek naar een ander paard. Ik kwam via Demi van Nispen bij Redbad terecht”, blikt de amazone terug naar vijf jaar geleden. “Toevallig moest ze net twee beleerde paarden terugbrengen en nodigde ze mij uit om mee te gaan, zo zag ik Redbad daar op stal staan”.

Uitstraling 

Het was liefde op het eerste gezicht tussen amazone en paard. “Ik viel gelijk voor zijn bewegingen en besloot hem over te nemen, ondanks dat ik nog niet eerder een hengst had gehad. Ik zocht een paard met een mooie uitstraling en krachtige beweging, dat had hij allebei”. Redbad en Dijkzeul hebben lang de tijd genomen om aan elkaar te wennen. “In het begin was hij erg afstandelijk en wilde hij echt niet knuffelen, maar nu is het het grootste knuffelpaard dat er is”.

Niet makkelijk

Omdat Dijkzeul met haar vorige paard tot het L1 is gekomen, mocht ze niet gelijk starten met de hengst. “We zijn begonnen in de startersklassen voor barocke paarden, zoals Friesencompetities. Dat zijn officiële KNHS-proeven zonder de winstpunten. Op die manier kon ik mijn protocollen opsturen naar de KNHS en aantonen dat ik mijn hengst onder controle kon houden. Het was geen makkelijke weg voordat ik officieel kon starten met Red en we zijn het hele land door geweest, maar daarna kregen we de stijgende lijn te pakken”.

Red-Raket

De hengst wordt op wedstrijd gekscherend Red-Raket genoemd. “Hij ging er op wedstrijd vaak vandoor en aan de kletter in de baan, waardoor hij niet meer te stoppen was. We hebben echt wat kilometers moeten maken om hem onder controle te krijgen, maar dat is inmiddels gelukt”, lacht de amazone verder. “We doen ieder jaar mee aan de Friesepaarden-competities en zijn nu een keer tweede en een keer derde geworden. Dat was wel echt heel gaaf”.

Gevreesde klasse

“Zijn stap is heel goed en ook zijn draf- en galopgedeelte kunnen heel erg uitblinken in de proef. In de ring geeft hij nooit op en heeft hij altijd de motor aan om lekker de ring door te lopen”. De amazone had niet verwacht dat ze zo snel serieus de wedstrijden zou oppakken. “Alles is voor mij de eerste keer, dus dat is wel even wennen. Volgend jaar hopen we M2 te kunnen starten; de gevreesde klasse. Daar wil ik goed klaar voor zijn, zodat we goed voorbereid de ring in kunnen. Mijn droom is om Z1 te kunnen rijden en de grote baan door te komen, dat lijkt me echt super”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Ahafotografie