Afbeelding

Lausanne Estourgie: “Felón is mijn maatje voor het leven”

Dressuur

Toen Lausanne Estourgie de PRE Sa Vie’s Felón lll (v. Honroso-Saf ll) zes jaar geleden kocht, was zelfs het beloofde L-niveau nog te hoog gegrepen. Na heel veel trainen rijdt de combinatie nu succesvol op Z1-niveau en maken ze zich klaar om binnenkort de overstap naar het Z2 te maken. Dit gaat niet zonder slag of stoot, want paardrijden is voor Estourgie, die te maken heeft met het Ehlers-Danlos Syndroom, niet vanzelfsprekend. 

Advertisement

Supporter

“Tot acht jaar geleden had ik twee paarden die altijd losgereden werden door mijn vader”, steekt de amazone van wal. “Vanaf jongs af aan was hij, samen met mijn moeder, een trouwe supporter langs de lijn. Ongeveer zes jaar geleden gaf hij aan het rijden wel weer op te willen pakken, zodoende ben ik op zoek gegaan naar een paard dat we samen konden delen”.

Luxatie

Estourgie kwam uit bij een jonge merrie, maar dat bleek net niet het juiste paard te zijn. Zodoende gingen ze kijken naar een ander paard; een zwarte Andalusiër. “Het was letterlijk een black beauty. Hij was vier jaar oud en net zadelmak, dus we konden hem naar onze eigen hand zetten. We besloten hem over te nemen, maar gelijk de eerste dag op stal liep hij niet goed. Onze dierenarts dacht gelijk aan luxatie, dus we wilden het risico niet lopen en besloten te overleggen met het paard zijn vorige eigenaar”.

Felón

Op de stal van de vorige eigenaar stonden nog meer PRE’s. “Mijn zoon had gelijk een schimmel op het oog, maar ik was niet gelijk overtuigd omdat ik meer naar een zwart neigde, maar toen de schimmel in volle galop op ons af kwam galopperen en vol in de ankers ging voor onze neus wist ik het: ‘Deze gaat met ons mee’. Bij de verkoop werd gezegd dat het Félon de oefeningen tot en met het L zou kennen, maar hij kon de hoeken van de bak niet eens doorkomen, dus ik heb hem alles opnieuw moeten leren”. 


Olympische afstamming

De combinatie begon steeds meer te trainen en Estourgie kwam erachter dat de vlakke gangen van haar PRE goed uit te zitten waren met haar aandoening. “Ik liep niet als een trekpop alle kanten op te stuiteren, dus in overleg met mijn vader besloot ik Felón uit te brengen in de dressuur. Het B en het L waren het net niet, we reden nog geen deuk in een pakje boter”, vervolgt ze lachend. “Op een clinic die we reden vroeg Rafael Soto opeens naar de papieren van Felón. Hij had namelijk een stempel van de fokker op zijn bil, maar die was niet helemaal zichtbaar dus ik wist niet precies waar het voor staat. Rafael Soto, de ex-bondscoach van het Spaans Olympisch team, kwam er toen achter dat Felón van de militaire fokkerij in Spanje komt. Het blijkt dus dat zijn overgrootvader op de Olympische Spelen heeft gelopen, wat natuurlijk superleuk is”.

Krachtverlies

Momenteel rijdt de combinatie succesvol in het Z1. “Begin december hebben we een wedstrijd in het Z1, waar ik hoop de laatste punten voor de overstap naar het Z2 te kunnen maken. Ondanks dat ik alleen maar een buitenbaan heb, zijn we in twaalf á dertien wedstrijden hier gekomen”. Door het Ehlers-Danlos Syndroom is paardrijden niet altijd even makkelijk voor de amazone. “Het is een beetje vergelijkbaar met het hypermobiliteit-syndroom, alleen doet het bindweefsel hier ook aan mee. Mijn spieren en bindweefsel rekken alleen maar door, dus om mijn gewrichten op hun plek te behouden moet ik fanatiek doortrainen. Dat maakt wedstrijden voor mij dubbel lastig, omdat er vaak opmerkingen als ‘impulsverlies’ op mijn protocol staan. Ik mag een aantal hulpmiddelen gebruiken, zoals een zweep en hulpteugels, en ik mag lichtrijden en groeten zonder hand. Er zijn mogelijkheden, maar ik ben nog steeds aan het vechten om in de para-sport te komen. Ik heb krachtverlies, wat je ook duidelijk terugziet, maar omdat ze het Ehlers-Danlos syndroom onder het hypermobilteits-syndroom hebben gezet bij de classificatiekeuring, val ik daar niet onder”.

Parasport

Ze vervolgt: “Ik kan niet altijd de teugels goed op maat houden. Soms glijden ze door mijn handen, waardoor ik ze meerdere keren opnieuw moet oppakken in de groep. Ondanks het pasje dat ik heb, krijg ik nog regelmatig op mijn protocol te lezen dat mijn teugels te lang waren of dat geen verbinding heb. Voor nu kan ik maximaal het ZZ-Zwaar halen, tenzij ik in de para-sport verder mag”, legt ze uit. Met de steun van haar vader en ‘bonusmoeder’ haalt de amazone alles uit de 11-jarige schimmel wat erin zit. “Felón is in ieder geval mijn maatje voor het leven”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

 Foto’s: Mary-Ellen Janssen/ Paard&Picture 

Afbeelding