Afbeelding

Demy Rensink over Z-debuut: “Moest wel even slikken”

Springen

Demy Rensink en Dutch Cinda Alda Z (v. Dutch Capitol) maakten vorige week succesvol hun debuut op Z-niveau. Weer een stapje in de goede richting voor de springruiter, die in 3,5 maanden naar het Z is geklommen met de schimmelmerrie en binnenkort de overstap naar het internationale veld wil gaan maken. 

Advertisement

Hard gegaan 

“We zijn de laatste 3,5 maand heel hard gegaan”, steekt Rensink lachend van wal. “Mijn rondje op M-hoogte ging goed dus ik dacht bij mezelf dat het Z niet heel veel voor zou stellen, maar toen ik de baan binnenreed en het parcours zag moest ik echt even slikken. Het was echt een stuk hoger dan het M, dus ik was flink onder de indruk. Gelukkig heeft Cinda genoeg kilometers gemaakt en heeft ze mij er doorheen gesleept. Toen ik de ring uitkwam had ik echt het gevoel dat ik moest overgeven”, vervolgt Rensink lachend. “Normaal ben ik nooit zenuwachtig, maar omdat het in het Z echt op je rijerij aankomt, vroeg ik me echt af hoe ik dit overleefd heb”.

Vorm

Rensink rijdt de 14-jarige Cinda voor Karina Frederiks, die samen met de merrie al over de hele wereld op 1.60M-niveau heeft gesprongen. “Karina heeft haar sinds ze acht was en heeft haar opgeleid vanaf het L. Cinda kent heel veel en heeft genoeg kilometers in de benen. Ze wilde haar niet meer uitbrengen op hoog niveau, maar vond het ook te vroeg om haar met pensioen te doen, dus toen ik twee jaar geleden kwam werken op Iron Horse Farm, kreeg ik de kans om Cinda op te pakken. In de eerste instantie wilde ik haar gewoon in vorm houden, maar drie maanden terug begon het dan toch te kriebelen om op concours te gaan”.

Eind juli maakte de combinatie hun wedstrijddebuut. “Ik had een aantal jaar geen concoursen meer gesprongen, dus ik wilde eigenlijk een rondje BB om er weer in te komen. Thuis sprongen we maximaal 80cm, maar mijn baas haalde mij over om toch een rondje L mee te pakken. We behaalden in beide proeven dubbel nul en vanaf toen is het heel hard gegaan. We hebben het L uitgereden met 20 winstpunten voordat we de overstap naar het M maakten”. Na vier M rondes maakte de combinatie de overstap naar het Z. “Al viel die overstap wel tegen”, grapt Rensink verder.

Te veel controle

De ruiter heeft door de jaren heen zowel in de spring- als dressuursport paarden opgeleid tot het Z, maar merkt dat een ervaren paard toch heel anders is. “Ik vind een ouder paard bijna lastiger dan het opleiden van een jong paard. De jonge paarden help je met het rijden, die neem je terug of zet je wat bij, maar bij een ervaren paard moet je meer wachten. Ritme hebben en rijden. In het begin vond ik dat heel moeilijk. Zo had ik in het L een lijntje met zes galopsprongen, die ik vaak met zeven nam omdat ik het gevoel had dat ik hem bij elkaar wilde rijden, wat natuurlijk niet hoefde. Laten lopen en ritme houden was iets waar ik heel erg aan moest wennen, ik wilde te veel controle in het begin”.

Internationaal

Ondanks de zenuwen van het Z, smaakt het naar meer volgens Rensink. “Eigenlijk wilden we volgende week ons internationale debuut maken, maar dat gaat niet meer door vanwege de coronamaatregelen. Uiteindelijk is het mijn droom om een keer internationaal te starten, maar dat komt later wel weer”, sluit hij af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Demy Rensink